Norman Ohler: «Τα ναρκωτικά ήταν το στήριγμα των Γερμανών στον πόλεμο»

Συναντήσαμε στο κέντρο της Αθήνας τον Γερμανό βραβευμένο δημοσιογράφο και μυθιστοριογράφο, Norman Ohler, όταν επισκέφτηκε την Ελλάδα ως καλεσμένος της διοργάνωσης Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Συζητήσαμε για το νέο βιβλίο του «Υπερδιέγερση – Τα ναρκωτικά στο Τρίτο Ράιχ» (Der totale Rausch: Drogen im Dritten Reich), για τον Χίτλερ και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την ιστορία, την έρευνα και το μυθιστόρημα, για τον Γιασέρ Αραφάτ, την Ελλάδα και άλλα ενδιαφέροντα…

Συνέντευξη στην Τζένη Χαραλαμπίδου

Παρόλο που οι ναζί παρουσιάζονταν ως πολέμιοι του ηθικού εκφυλισμού και της κατάπτωσης της αστικής κοινωνίας και ο αρχηγός τους είχε εδραιωθεί ως εγκρατής ηγέτης που ακολούθησε μια απολύτως υγιεινή ζωή, το Τρίτο Ράιχ ήταν βουτηγμένο στα ναρκωτικά. Κοκαΐνη, ηρωίνη, μορφίνη και, κυρίως, μεθαμφεταμίνες, χρησιμοποιούνταν τόσο από τους εργάτες και τις νοικοκυρές όσο και από το στράτευμα, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην προέλαση και νίκη των Γερμανών το 1940. Όπως διαβάζουμε στο βιβλίο του «Υπερδιέγερση – Τα ναρκωτικά στο Τρίτο Ράιχ» (Εκδόσεις Μεταίχμιο, μετάφραση των Χρήστου Κοκκολάτου και Βασίλη Τσαλή) κατά την αστραπιαία εισβολή και κατάληψη της Γαλλίας από τη Γερμανία το 1940, οι στρατιώτες της Βέρμαχτ είχαν καταναλώσει πάνω από 35 εκατομμύρια δόσεις Pervitin, ένα φάρμακο με κύριο συστατικό τη μεθαμφεταμίνη.

Ο Norman Ohler, έπειτα από εκτενή έρευνα σε γερμανικά και αμερικανικά αρχεία και συνεντεύξεις με αυτόπτες μάρτυρες, ιστορικούς και γιατρούς, αποκαλύπτει την ασύδοτη χρήση ναρκωτικών ακόμα και στα υψηλότερα κλιμάκια. Μπορεί η πολιτική κατά των ναρκωτικών να χρησίμευε αφενός σαν όχημα κοινωνικού αποκλεισμού και καταπίεσης όσο και σαν εργαλείο εξόντωσης περιθωριακών ομάδων και μειονοτήτων, στα ανώτερα στρώματα της ιεραρχίας ωστόσο τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Χίτλερ και των συνεργατών του στους οποίους ο γιατρός Δρ Μορέλ χορηγούσε θανάσιμα κοκτέιλ ουσιών. Αν και τα ναρκωτικά από μόνα τους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την εξέλιξη των γεγονότων στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο ή την έκβασή του, η αποκάλυψη αυτών των στοιχείων αλλάζει την αντίληψή μας γι’ αυτή τη σκοτεινή εποχή…

Στο βιβλίο «Υπερδιέγερση – Τα ναρκωτικά στο Τρίτο Ράιχ» περιλαμβάνεται, επίσης, φωτογραφικό υλικό από πειράματα, αναφορές, στατιστικές και οτιδήποτε σχετικό με τη βιομηχανία των ναρκωτικών που εικονογραφούν τα όσα εύγλωττα αποκαλύπτει και περιγράφει ο Ohler. Το βιβλίο έχει προκαλέσει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον που η Paramaount Pictures αγόρασε τα δικαιώματα για μεταφορά του βιβλίου στη μεγάλη οθόνη. Τη διασκευή σε σενάριο έχει αναλάβει ο γνωστός δημιουργός, συγγραφέας και παραγωγός της δημοφιλούς σειράς Prison Break Paul Scheuring και την παραγωγή η εταιρεία παραγωγής του Leonardo DiCaprio Appian Way και οι Chris Donnelly, Rick Yorn and David Greenblatt.

«Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο μίας αντιφασιστικής τριλογίας. Ερευνώ και γράφω τώρα ένα ιστορικό βιβλίο με θέμα την αντίσταση των καλλιτεχνών στο Γ’ Ράιχ κατά της δικτατορίας», αναφέρει στη συνέντευξη ο Norman Ohler ο οποίος τονίζει ότι λόγω της συγγραφής που απαιτεί πολύ χρόνο από αυτόν, δεν προλαβαίνει να διαβάσει πολλά βιβλία. Παρόλα αυτά, προσπαθεί να είναι σε μια επαφή με τη λογοτεχνία.

«Η Ελλάδα είναι η ομορφότερη χώρα της Ευρώπης και, με τον δικό της τρόπο, η πιο μεγάλη, με την έννοια ότι υπάρχουν τόσο πολλά και σημαντικά πράγματα που θέλεις να δεις»… τονίζει ο Γερμανός συγγραφέας, ενώ αναφέρεται και στα δύσκολα χρόνια της Ελλάδας που πέρασε λόγω της κρίσης.

Ο Norman Ohler  είναι ο τελευταίος Ευρωπαίος δημοσιογράφος που πήρε συνέντευξη από τον Γιασέρ Αραφάτ. «Μου είχε κάνει εντύπωση ότι ο Αραφάτ δεν ήθελε να μιλήσει για τίποτα προσωπικό του. Είχε μια εμμονή και ένα πάθος για την πολιτική. Μιλήσαμε ουσιαστικά μόνο για πολιτική και ιδιαίτερα βέβαια για την κατάληψη της Παλαιστίνης από το Ισραήλ. Μου είχε πει ότι αφού έπεσε το τείχος στο Βερολίνο, θα πέσει και το τείχος στην Παλαιστίνη», λέει χαρακτηριστικά.

Norman Ohler

Ο Norman Ohler, γεννημένος το 1970, είναι Γερμανός δημοσιογράφος και μυθιστοριογράφος. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε γνωστά περιοδικά (Spiegel, Stern, Geo, Die Zeit). Έχει συνεργαστεί ως σεναριογράφος με τον Βιμ Βέντερς για την ταινία Palermo Shooting.


  • Τα πλάνα από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο είναι από το Αρχείο της ΕΡΤ.
  • Η συνέντευξη έγινε στον Πολυχώρο των Εκδόσεων Μεταίχμιο.  
  • Ευχαριστούμε τον μεταφραστή Χρήστο Κοκκολάτο για την πολύτιμη βοήθεια.

Μοιράσου το άρθρο: