(από αριστερά): Μοχάμεντ Μιρ Αλράισι, Γιώργος Καμίνης, Ian Denison
Με τον πιο επίσημο τρόπο ολοκληρώθηκε η μεγάλη γιορτή του βιβλίου, η Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, την οποία διοργάνωσε ο δήμος Αθηναίων για έναν ολόκληρο χρόνο. Στα τέλη Απριλίου του 2019, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής της διοργάνωσης, έκαναν έναν σύντομο απολογισμό των δράσεων και των εκδηλώσεων της διοργάνωσης ενώ παρέδωσαν τη σκυτάλη της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου -διάκρισης της UNESCO– στη Σάρτζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που αναλαμβάνει για το 2019, με σύνθημα «Open books, open minds».
Περισσότερες από 615 δράσεις και εκδηλώσεις σε γειτονιές της Αθήνας με 450.000 θεατές απέδειξαν ότι η Αθήνα όχι μόνο μπορεί να κερδίσει αλλά και να διοργανώνει άρτια και με τεράστια επιτυχία μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. Η μεγάλη γιορτή της ανάγνωσης διήρκεσε 12 μήνες με «βιβλία παντού». Ήταν ένα στοίχημα συνεργασιών με 212 διαφορετικούς φορείς που κερδήθηκε.
Δείτε το απολογιστικό video της διοργάνωσης Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου.
«Όταν ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε το πρόγραμμα της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου δεν φανταζόμασταν κι εμείς οι ίδιοι αφενός τη μεγάλη απήχηση που θα είχε στους κατοίκους κι επισκέπτες αλλά και τη θετική και δημιουργική ανταπόκριση που θα συναντούσαμε», τόνισε σε ομιλία του ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης, σε εκδήλωση για τη λήξη της διοργάνωσης. «Ο θεσμός της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου της UNESCO είναι μια αποκαλυπτική εμπειρία. Όλοι συνεργαστήκαμε σε ένα πρόγραμμα με σκοπό να φέρει τα «Βιβλία παντού». Το βιβλίο έγινε αυτή τη χρονιά μια συναρπαστική περιπέτεια, φέρνοντας τις αφηγήσεις και τις παραλλαγές τους, τη λογοτεχνία, τις επιστήμες και τις τέχνες, τις εκπαιδευτικές δράσεις και τις πρωτοβουλίες για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στις γειτονιές της Αθήνας. Ναι, καταφέραμε να διοργανώσουμε μια γιορτή ανοιχτή, μια γιορτή για τους πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς, δώσαμε βήμα κι ευκαιρίες έκφρασης σε νέους -φέραμε τον Πολιτισμό στις γειτονιές, δεν περιμέναμε να πάει ο πολίτης στον Πολιτισμό. Εύχομαι και ελπίζω, ορισμένες από τις θεματικές, αλλά και ο καινοτόμος τρόπος των συνεργειών, να αποτελέσουν κληρονομιά για την Αθήνα, τρόπο λειτουργίας για μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που μπορεί και πρέπει να εδραιωθεί και ως προορισμός και σύγχρονου πολιτισμού», συμπλήρωσε ο κ. Καμίνης, ευχαριστώντας θερμά όλους όσοι εργάστηκαν και συνεργάστηκαν (ανάμεσα σε αυτούς και την ΕΡΤ ) σε αυτή την διαδρομή.
Η διοργάνωση αφήνει πίσω της έναν κόσμο περισσότερο εξοικειωμένο με το βιβλίο, το κείμενο, την αφήγηση, την ανάγνωση, τη γραφή και τη διήγηση, αλλά και τους ίδιους τους συγγραφείς. Θεματικές και δράσεις που μπορεί να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής ζωής της Αθήνας, να γίνουν θεσμός για την πόλη. Τη βεβαιότητα για τις δυνατότητες, για τα θαύματα των συνεργασιών και της δικτύωσης. Την ανάδειξη μιας εντυπωσιακής κλίμακας δημιουργικής έκφρασης στις τοπικές κοινωνίες. Μια εξωστρέφεια που ενδυναμώνει και ενδυναμώνεται. Η Αθήνα δίνει τώρα τη σκυτάλη στη Σάρτζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με το σύνθημα «Open books, open minds».
Ο Ian Denison, Επικεφαλής Εκδόσεων της UNESCO, από την πλευρά του εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διοργάνωση της Αθήνας, τονίζοντας μάλιστα ότι η ελληνική πρωτεύουσα επιλέχθηκε εις αναγνώριση του προγράμματος στήριξης της πρόσβασης των προσφύγων σε βιβλία. «Να δούμε τη διοργάνωση της Αθήνας όχι μόνο ως μια διάκριση αλλά ως μια πρόταση και υπόσχεση για την καλλιέργεια της κουλτούρας του βιβλίου και της φιλαναγνωσίας», τόνισε ο ίδιος στην ομιλία του.
Η Αθήνα παρέδωσε τη σκυτάλη της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου -διάκρισης της UNESCO- στη Σάρτζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που αναλαμβάνει τη διοργάνωση για το 2019, με σύνθημα «Open books, open minds».
Εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Αθηναίων, οι Φιόνα Ανδρικοπούλου και Άννα Ρούτση, σύμβουλοι του δημάρχου Αθηναίων και μέλη της οργανωτικής επιτροπής της διοργάνωσης, παρέδωσαν τη σκυτάλη της «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», κατά την επίσημη τελετή έναρξης που πραγματοποιήθηκε στη Σάρτζα την Τρίτη 23 Απριλίου 2019, στο Al Majaz Amphitheatre. Στην τελετή μίλησαν ο κυβερνήτης της Σάρτζα Sheikh Dr. Sultan bin Muhammad Al Oasimi και ο Ernesto Ottone, αναπληρωτής διευθυντής της UNESCO για θέματα Πολιτισμού. Παρούσα ήταν και η δημιουργός του γλυπτού της σκυτάλης και πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNESCO, Hedva Ser. Την ίδια ημέρα έγιναν και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που είναι αφιερωμένο στην Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2019.
Δείτε το video για τη Σάρτζα και τη διοργάνωση της «Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου».
Σε συναντήσεις που πραγματοποίησε η αντιπροσωπεία της Αθήνας με εκπροσώπους της Σάρτζα και της UNESCO υπογραμμίστηκε για μία ακόμα φορά η σημασία του βιβλίου ως πνευματικού και πολιτιστικού αγαθού που ενώνει τους λαούς και δόθηκαν συγχαρητήρια στον δήμο Αθηναίων ως διοργανώτρια Αρχή που κατάφερε να συνδέσει την πόλη και τους κατοίκους της με το βιβλίο και την ανάγνωση μέσα από ένα πολύπλευρο, ευρύ πρόγραμμα και ανοιχτό διάλογο με τους δημιουργούς, το κοινό και τις τέχνες.
Στη Σάρτζα παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία της Κουάλα Λουμπούρ, που θα είναι Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2020.
Η σκυτάλη της διοργάνωσης στη Σάρτζα
Μοιράσου το άρθρο: