Η εκπαιδευτική δράση «Βιβλία σε Ρόδες» για πολύ μικρούς αναγνώστες παρουσιάζεται στο 76ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, την Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018, στις 17:30. Η δράση «τρέχει» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την «Αθήνα 2018: Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».

Η δράση «Βιβλία σε Ρόδες» ξεκινάει και πάλι το ταξίδι της από τον Σεπτέμβριο του 2018. Αυτή τη φορά με 13 βαλίτσες γεμάτες με 300 βιβλία ειδικά επιλεγμένα για πολύ μικρούς αναγνώστες. Αυτό το ταξίδι έχει σημείο αφετηρίας τους 72 βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών.

Το πρόγραμμα εντάσσεται είναι μία από τις εκπαιδευτικές δράσεις που υλοποιούνται για την «Αθήνα 2018: Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου»(και με τη συμβολή της αστικής πολιτιστικής εταιρίας ΠΥΡΝΑ), κάνοντας με τον τρόπο αυτόν ένα ανοιχτό κάλεσμα σε γονείς και παιδαγωγούς.

Η ανταπόκριση είναι ήδη μεγάλη, αφού για την παρουσίαση στο 76ο ∆ημοτικό Σχολείο Αθηνών (Κυκλώπων 6 & Θεσσαλονίκης, Άνω Πετράλωνα), την Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018, έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 150 παιδαγωγοί, νηπιαγωγοί και γονείς.

Πηγή : Facebook page: Βιβλία σε Ρόδες

Η αστική πολιτιστική εταιρεία ΠΥΡΝΑ λειτουργεί από το έτος 2000, στοχεύοντας στη δια βίου μάθηση. Το πρόγραμμα «Βιβλία σε Ρόδες» γεννήθηκε το 2012, με αρχικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και αργότερα με περισσότερους χορηγούς.

Σήμερα διακινεί 180 μικρές, κινητές και δανειστικές βιβλιοθήκες με συνολικά 4.500 βιβλία, σε περίπου 1.000 δημόσια νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία ανά την Ελλάδα. Το 2015 βραβεύτηκε από τον Κύκλο Παιδικού Βιβλίου ως το καλύτερο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας για παιδιά.

Η δράση «Βιβλία σε Ρόδες» δίνει την ευκαιρία σε άτομα κάθε ηλικίας να κατανοήσουν τη σημασία του βιβλίου στην καθημερινότητα τους και να το αγαπήσουν. Τα βρέφη μπορούν να απολαύσουν την επαφή με βιβλία, να τα συνδέσουν με θετικά συναισθήματα και με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ενώ, παράλληλα, οι γονείς να δανειστούν ένα παιδικό βιβλίο για το σπίτι και να καλλιεργήσουν τη συνήθεια της καθημερινής ανάγνωσης στα μωρά τους. Επίσης, δίνεται η ευκαιρία στους παιδαγωγούς να χρησιμοποιήσουν τα βιβλία ως εργαλείο για την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των βρεφών, αλλά και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την ομαλή πρόσβαση στην ομιλία και τον γραπτό λόγο.

Ο δήμος Αθηναίων, μέσα από τον συγκεκριμένο κύκλο εκδηλώσεων, στοχεύει στην πρόσβαση του πληθυσμού ανεξαρτήτως ηλικίας και προέλευσης, στο βιβλίο αλλά και στη φιλαναγνωσία.

Πρόγραμμα εκδήλωσης

 • 17.30: Προσέλευση, εγγραφή, έκθεση των βιβλίων
 • 18:00: XαιρετισµoίΜαρία Ηλιοπούλου, Αντιδήμαρχος για το Παιδί – Εριφύλη Μαρωνίτη, Συντονίστρια εκδηλώσεων «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» – Καλλιόπη Γιαννοπούλου, Πρόεδρος ∆ηµοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών
 • 18:20: Τι είναι τα Βιβλία σε Ρόδες; /Σπύρος Κασιμάτης, Εκπαιδευτικός, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Μέλος ∆.Σ. ΠΥΡΝΑΣ
 • 18:30: Γιατί έχει νόημα να αγαπήσουν το βιβλίο τα παιδιά και πώς θα τα βοηθήσουμε να το κατακτήσουν; / Αγνή Ζακοπούλου, Ψυχοπαιδαγωγός, τ. Καθηγήτρια Βρεφικής και Παιδικής Λογοτεχνίας στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ Αθήνας.
 • 18:50: Πώς επιλέγουμε βιβλία για παιδιά; / Μαρίζα Ντεκάστρο, Συγγραφέας, Κριτικός Bιβλίων για Παιδιά
 • 19:30-20:30: Έξι παράλληλα Βιωματικά Εργαστήρια:
 1. Η Επεξεργασία του συναισθήματος στα βρέφη / Σπύρος Κασιμάτης, Εκπαιδευτικός, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
 2. Το Θεατρικό Παιχνίδι εμψυχώνει τα βιβλία / Μαρία Λαγωνίκα, Εµψυχώτρια Θεατρικής Αγωγής
 3. Μια εικόνα, πολλές ιστορίες. Μια ιστορία, πολλές εικόνες/ Χαρά Μαραντίδου, Εικαστικός, Εικονογράφος, Designer, Αρχιτέκτονας
 4. Το βιβλίο κελαηδάει μόνο έξω απ’ το κλουβί / Στέλιος Πελασγός, Ιστορητής/Παραμυθάς, ∆ρ. Παιδαγωγικής, Συγγραφέας
 5. Η πολύτιμη εμπειρία συνύπαρξης με ένα προσφυγόπουλο/ Άλκηστη Χαλικιά, Συγγραφέας
 6. Διαβάζεται η Τέχνη/ Μαρίζα Ντεκάστρο, Συγγραφέας, Κριτικός Βιβλίων για Παιδιά

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου υλοποιείται χάρη στη στήριξη των δωρητών:  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος,   Ίδρυμα Ωνάση,  Ίδρυμα Ι. Λάτση,  Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη,  Aegean Airlines,   Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρεία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ) κ.ά.


Επιμέλεια κειμένου: Θεοδωρακοπούλου Ράνια

Πηγή φωτο: Facebook/Βιβλία σε Ρόδες και επίσημος ιστότοπος 

Μοιράσου το άρθρο: