Το λιμάνι ως θέατρο αλλαγής του κόσμου: Αθήνα – Πειραιάς, μια σχέση αμφίδρομη

Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στην Αθήνα και τον Πειραιά και ποια η κοινή πορεία τους στους αιώνες; Πώς αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε το λιμάνι από την αρχαιότητα ως σήμερα; Πώς λειτουργούν τα ναυπηγεία του; Ποια η διαδρομή ενός πρόσφυγα μέσω του Πειραιά με προορισμό την Αθήνα και πώς η διαδρομή καθορίζει το μέλλον; Πως ενώνει τις δύο πόλεις το βιβλίο και η «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων;

Σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα φιλοδοξεί να απαντήσει το πρόγραμμα δράσεων με τίτλο «Το λιμάνι ως θέατρο αλλαγής του κόσμου: Αθήνα – Πειραιάς, μια σχέση αμφίδρομη», που διαρκεί από τις 19 Μαρτίου ως τις 21 Απριλίου 2019, μία διοργάνωση της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων και του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Τα λιμάνια του κόσμου αποτελούν φορείς εξελίξεων που αλλάζουν ρηξικέλευθα το πρόσωπο της ανθρωπότητας. Το πρόγραμμα «Το λιμάνι ως θέατρο αλλαγής: Αθήνα – Πειραιάς, μια σχέση αμφίδρομη» αναδεικνύει την ιστορική, αλλά και την τρέχουσα, συνάφεια του λιμανιού του Πειραιά με ζητήματα που αφορούν με άμεσο και επείγοντα τρόπο τον σημερινό κόσμο και την πόλη.
Το πρόγραμμα ενεργοποιεί φορείς και χώρους ώστε μέσα από πρωτότυπες δράσεις, να διατυπωθεί μια πολύτροπη αφήγηση για τη διαχρονία, την πολυσημία και την εξελισσόμενη ταυτότητα του λιμανιού ως “θέατρο” στη σκηνή του οποίου τεκταίνονται διαρκείς αλλαγές.

Λογοτεχνικές διαδρομές στη γραμμή Κηφισιά-Πειραιάς, ξεναγήσεις εν πλω στο λιμάνι, επισκέψεις στα καρνάγια και στα ναυπηγεία, η Ιχθυόσκαλα Πειραιά ανοίγει τις πόρτες της στους επισκέπτες, ανοιχτές ημέρες σε τοπόσημα των δύο πόλεων με αρχεία, συλλογές και εκθέματα που αποκαλύπτονται συχνά για πρώτη φορά, εκθεσιακές διαδρομές, μουσικά προγράμματα, ομιλίες από ανθρώπους ευρύτερου κύρους. Συνεργασία με σημαντικούς φορείς, ινστιτούτα, ιδρύματα και μουσεία στην Αθήνα και στον Πειραιά.

Όπως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, «Η διοργάνωση Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου διαρκεί ακόμα σχεδόν έναν μήνα κι έχουν ακόμα να συμβούν πολλά στην πόλη σε σχέση με το βιβλίο! O τρόπος δουλειάς που έχουμε επιλέξει στον δήμο της Αθήνας είναι η συνεργασία με φορείς της πόλης, της χώρας αλλά και διεθνώς, τα δίκτυα και οι συνέργειες. Σε αυτή τη λογική εντάσσεται και η συνεργασία μας με τον Πειραιά. Αθήνα και Πειραιάς είναι πόλεις ανοικτές, ζωντανές, με κατοίκους κι επισκέπτες από διάφορες χώρες με διαφορετικούς πολιτισμούς. Ο Πειραιάς είναι μία πύλη που συνδέει την Αθήνα με τον κόσμο, ενώ μεταξύ τους οι δύο πόλεις αυτονόητο είναι ότι θα μπορούσαν να αποτελούν μία μητροπολιτική ενότητα τοπικής διακυβέρνησης».

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, τόνισε ότι το πρόγραμμα επιδιώκει να αναδείξει την ιστορική και την τρέχουσα φυσιογνωμία του λιμανιού του Πειραιά, καθώς και τη στενή σχέση επαλληλίας του λιμανιού με την πόλη της Αθήνας.

Η Εριφύλη Μαρωνίτη, διαχειρίστρια έργου της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου είπε σχετικά: «Με τη συνεργασία μας με τον Πειραιά στο πρόγραμμα αυτό, επιδιώκουμε να ανιχνεύσουμε στο παρόν, στο ιστορικό παρελθόν και στο μέλλον, τις συνάφειες που ενώνουν, ενίοτε χωρίζουν, αλλά τελικά οδηγούν σε πορεία σύγκλισης. Είναι άλλη μια διεργασία για το πώς δομούνται αυτές οι συνεργασίες».

Ο Νίκος Διαμαντής, καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, δήλωσε: «Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά προσκαλεί τους πολίτες της Αθήνας και του Πειραιά να βιώσουν, αλλά και να γνωρίσουν σε βάθος, το συναρπαστικό, μακραίωνο και διαρκές πέρασμα ανθρώπων, ιδεών, αγαθών, πολιτισμού και ζωής που συντελείται στο λιμάνι του Πειραιά. Ακριβώς όπως ανοίγεται η προοπτική της εισόδου από την ανοιχτή θάλασσα προς τον Παρθενώνα, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο κοιτάμε το λιμάνι και την Αθήνα. Με αυτή την πρωτοβουλία, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά επανασυνδέει, χρόνο και τόπο, δημιουργεί γέφυρες ώστε να διέλθει το νέο: ιδέες, άνθρωποι, συνήθειες, ήθος και πολιτισμός».

Για το πρόγραμμα «Το λιμάνι ως θέατρο αλλαγής του κόσμου», συνεργάστηκαν: Το Μουσείο Ακρόπολης, η Αντιδημαρχία δήμου Αθηναίων Μεταναστών και Προσφύγων, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, οι Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ και η Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου.

Ομιλητές σε δράσεις του προγράμματος είναι οι: Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Άννα Μαρία Αναγνωστοπούλου, Νότης Ανανιάδης, Ανδρομάχη Καπετανοπούλου, Βασίλης Κατσιώτης, Γιάννης Κλάδης, Πέτρος Κόκκαλης, Ελένη Κυραμαργιού, Σταματίνα Μαλικούτη, Πέτρος Μάρκαρης, Νίκος Μπελαβίλας, Στέλιος Μπρατσόλης, Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Δημήτρης Παντερμαλής, Βάσιας Τσοκόπουλος, Κωνσταντίνος Χλωμούδης, Ναντίνα Χριστοπούλου, Στέλλα Χρυσουλάκη.

Προγραμματισμός δράσεων

Εκθεσιακή διαδρομή στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος
Ακτή Θεμιστοκλέους, Πειραιάς 185 37, Τηλέφωνο: 21 0451 6264

Ωράριο: Κάθε Τρίτη και Σάββατο, 9:00-14:00 έως και Σάββατο 20/4/2019

Ελεύθερη Είσοδος.

Εκθεσιακή διαδρομή σε επιλεγμένα εκθέματα των μόνιμων συλλογών του μουσείου που θα επισημαίνονται από ειδικές πινακίδες και επεξηγηματικά κείμενα με θέμα: «Πειραιάς: Το διαχρονικό ναυτιλιακό κέντρο του ελληνισμού»

Διάλεξη με τίτλο: «Οι Αθηναίοι και το λιμάνι τους»       

Τετάρτη 27.3.2019 στις 19:00

Αμφιθέατρο Μουσείου Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα 117 42. Τηλέφωνο κρατήσεων: 2103722010

Θα παρουσιαστεί η πολιτική σχέση ανάμεσα στην Αθήνα και το λιμάνι της, ο στενός δεσμός των δύο πόλεων και η κοινή πορεία τους για πολλούς αιώνες.

Ομιλητής: Δημήτρης Παντερμαλής (Πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης).

Διάρκεια 30 λεπτά.

Διπλή ξενάγηση

Σάββατο 30.3.2019, 12:00-15:00

α) Το αρχαίο λιμάνι

Η διαχρονία του λιμανιού από τις πρώτες νεολιθικές κατοικήσεις ως την ακμή του κλασσικού λιμένα.

Ομιλήτρια: Άννα Μαρία Αναγνωστοπούλου (Αρχαιολόγος).

β) Το λιμάνι των πρώτων νεώτερων χρόνων

Η ξενάγηση θα περιέλθει τα σημεία όπου εκδηλώθηκε η δραστηριότητα των πρώτων οικιστών της πόλης.

Ομιλητής: Βάσιας Τσοκόπουλος (Ιστορικός).

Σημείο αφετηρίας: Προβλήτα Αργοσαρωνικού, Πύλη Ε8.

Αριθμός συμμετοχών: 130
Παραλαβή δελτίων εισόδου από το Ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά από Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019. Τηλέφωνο: 210 41 43 310

Open House στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά.

Κυριακή 31.3.2019, 12:00 – 14:00

Χαρ. Τρικούπη 31, Πειραιάς 185 36, Τηλέφωνο: 21 0452 1598

Παραλαβή δελτίων εισόδου από το Ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά από Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019. Τηλέφωνο: 210 41 43 310

Τίτλος:  «Ιστορίες του αρχαίου λιμανιού».

Τα ιδιαίτερης ιστορικής, επιστημονικής και καλλιτεχνικής αξίας εκθέματα του  Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά θα μας δώσουν την αφορμή για να αφηγηθούμε ιστορίες από την καθημερινή ζωή στο πολύβουο λιμάνι.

Ομιλήτριες: Δρ. Στέλλα Χρυσουλάκη  (Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων) και Ανδρομάχη Καπετανοπούλου (Υπεύθυνη αρχαιολόγος του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά).

Διπλή ξενάγηση

Σάββατο 6.4.2019, 12:00-15:00

α) Tο αστικό λιμάνι

Οι μεταβολές του λιμενικού μετώπου στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού, μέσα από τη συγκριτική παρουσίαση στοιχείων για την οργάνωση του αστικού χώρου και τη μορφή του κτισμένου περιβάλλοντος.

Ομιλήτρια: Σταματίνα Μαλικούτη (Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Σχολή Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής).

β) Το βιομηχανικό λιμάνι

Το λιμάνι του Πειραιά του χρόνους της βιομηχανικής ανάπτυξης με αναφορά σε τοπόσημα όπως: Άγιος Διονύσης, Σιλό, Δεξαμενές, Κράκαρης, Λιπάσματα, Τσιμεντάδικο, Αλευρόμυλοι και ΑΗΣ, Άγιος Γεώργιος Κερατσινίου, ΝΕΖ και Πετρελαιοειδή Περάματος.

Ομιλητές: Βάσιας Τσοκόπουλος (Ιστορικός) και Στέλιος Μπρατσόλης (Αντιπρόεδρος Δημοτικής Ραδιοφωνίας Πειραιά).

Σημείο αφετηρίας: Προβλήτα Αργοσαρωνικού, Πύλη Ε8.

Αριθμός συμμετοχών: 130
Παραλαβή δελτίων εισόδου από το Ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά από Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019. Τηλέφωνο: 210 41 43 310

Open House / Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος

Κυριακή 7.4.2019, 12:00

Ακτή Θεμιστοκλέους, Πειραιάς 185 37, Τηλέφωνο: 21 0451 6264

Ομιλία του Αρχαιολόγου και Υποδιευθυντή της ερευνητικής ομάδας Zea Harbour Project Παναγιώτη Αθανασόπουλου με θέμα: «Οι αρχαίοι πολεμικοί λιμένες της Ζέας και Μουνιχίας» & προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Τα ξύλινα τείχη», σε σκηνοθεσία και σενάριο του Δρ Αρχαιολογίας Bjørn Lovén, Διευθυντή της ερευνητικής ομάδας Zea Harbour Project.

Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος θα είναι επισκέψιμο τις ώρες 10:30 – 15:00 με  ελεύθερη είσοδο.

Ξενάγηση εν πλω

Σάββατο 13.4.2019, 12:00-15:00

Σημείο αφετηρίας: Προβλήτα Αργοσαρωνικού, Πύλη Ε8.

Αριθμός συμμετοχών: 130
Παραλαβή δελτίων εισόδου από το Ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά από Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019. Τηλέφωνο: 210 41 43 310

Μεγάλη ξενάγηση για τη συνολική ιστορία του λιμανιού (όλες οι θεματικές ενότητες) με ειδικά ναυλωμένο πλοίο διαπλέοντας το λιμάνι του Πειραιά. Καθένας ομιλητής παίρνει τον λόγο, ενώ το πλοίο σταθμεύει εγγύς στο εκάστοτε επιλεγμένο σημείο.

Διάρκεια ξενάγησης: τρεις ώρες.

Ομιλητές: Άννα Μαρία Αναγνωστοπούλου (Αρχαιολόγος), Ελένη Κυραμαργιού (Ιστορικός), Σταματίνα Μαλικούτη (Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Σχολή Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής), Βάσιας Τσοκόπουλος (Ιστορικός),  Κωνσταντίνος Χλωμούδης, (Κοσμήτορας, Σχολή Ναυτιλίας και Βιομηχανίας, Πανεπιστήμιο Πειραιώς), Πέτρος Κόκκαλης (Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Πειραιά), Νίκος Μπελαβίλας (Αναπληρωτής καθηγητής, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Ε.Μ.Π.).

Μουσική επιμέλεια της ξενάγησης: Αλεξάνδρα Μούργου.

Επίσκεψη – ξενάγηση στο Καρνάγιο του Ψαρρού

Κυριακή 14.4.2019, 11:00
Λεωφ. Δημοκρατίας 90, Πέραμα 188 63, Τηλέφωνο: 21 0441 2085

Αριθμός συμμετοχών: 130
Παραλαβή δελτίων εισόδου από το Ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά από Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019. Τηλέφωνο: 210 41 43 310

Επίσκεψη στο ιστορικό ναυπηγείο του Εμμανουήλ Ψαρρού που αποτελεί ζωντανό ιστορικό τεκμήριο ναυπηγικής τέχνης αλλά και την πολιτιστικής ιστορίας του Πειραιά.    

Ομιλητές: Ελένη Κυραμαργιού (Ιστορικός) και Νότης Ανανιάδης (Δημοσιογράφος).

«Η Αθήνα της μιας διαδρομής»

Κυριακή 14.4.2019, 11:00

Πληροφορίες/κρατήσεις: 2103722010

Μια περιήγηση με τον ΗΣΑΠ στη διαδρομή Πειραιάς – Κηφισιά, με ξεναγό τον Πέτρο Μάρκαρη, και βασισμένη στο βιβλίο του «Η Αθήνα της μιας διαδρομής». Θα παρουσιαστεί η κοινωνική διαστρωμάτωση των περιοχών που διασχίζει ο ηλεκτρικός, από το λιμάνι του Πειραιά έως τις μεγαλοαστικές συνοικίες του Αμαρουσίου και της Κηφισιάς. Στο πλαίσιο της ενότητας “Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου” της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων.

Ομιλητής: Πέτρος Μάρκαρης (Συγγραφέας).

Μουσικό πρόγραμμα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Δευτέρα 15.4.2019

Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς 185 35.

19:00 Σχολικά μουσικά συγκροτήματα του Πειραιά.

20:00 «Ο ήχος του Πειραιά» – Παντελής Κυραμαργιός και Θοδωρής Κοτονιάς

21:00 «Ο σταυρός του Νότου – Γραμμές των οριζόντων» σε ποίηση Νίκου Καββαδία και μουσική Θάνου Μικρούτσικου.
Μια μουσική παράσταση για 3 φωνές, 3 πιάνα και πνευστά, με τις φωνές των: Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, Ρίτα Αντωνοπούλου.

Παραλαβή δελτίων εισόδου από το Ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά από Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019. Τηλέφωνο: 210 41 43 310

Παρουσία κινητής βιβλιοθήκης της ΑΠΠΒ στον χώρο του ΔΘΠ

«Η διαδρομή ενός πρόσφυγα. Και μετά τη θάλασσα τι;»

Πέμπτη 18.4.2019, 20:00

Polis ArtCafe

Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, «Στοά του βιβλίου», Αθήνα 105 64, Τηλέφωνο: 2103722010

H διαδρομή ενός πρόσφυγα μέσω του Πειραιά και προορισμό την Αθήνα. Από το λιμάνι στην πόλη. Πώς η διαδρομή καθορίζει το μέλλον; Τι υπάρχει μετά τη θάλασσα; Πώς υπάρχει κάποιος μετά τη θάλασσα;

Ομιλητές: Λευτέρης Παπαγιαννάκης (Αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων δήμου Αθηναίων), Πέτρος Κόκκαλης (Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Πειραιά), Ναντίνα Χριστοπούλου (Ανθρωπολόγος, οργάνωση «Μέλισσα»). Με τη συμμετοχή ωφελούμενης της οργάνωσης «Μέλισσα» με μία προσωπική ιστορία.

Διπλή ξενάγηση

Σάββατο 20.4.2019, 12:00-15:00

Σημείο αφετηρίας: Προβλήτα Αργοσαρωνικού, Πύλη Ε8.

Αριθμός συμμετοχών: 130
Παραλαβή δελτίων εισόδου από το Ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά από Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019. Τηλέφωνο: 210 41 43 310

α) Το λιμάνι στο γύρισμα του 20ου αιώνα

Το silo του Πειραιά. Το liberty. H ελληνική ναυτιλία και η μετάβαση από το Ιστίο στον Ατμό.  Οι παράγοντες που οδήγησαν στην ανάδειξη του λιμένος Πειραιά στον προηγούμενο αιώνα ως κέντρο μετά τη Σύρο.

Ομιλητής: Κωνσταντίνος Χλωμούδης (Κοσμήτορας, Σχολή Ναυτιλίας και Βιομηχανίας, Πανεπιστήμιο Πειραιώς).

β) Το λιμάνι των προσφύγων

Ξενάγηση στα σημεία εκείνα όπου τον Μάρτιο του 2015 επτά χιλιάδες πρόσφυγες βρέθηκαν εγκλωβισμένοι ενώ η κοινωνία του Πειραιά ανέλαβε σύσσωμη τη φροντίδα και τη σίτισή τους για πέντε μήνες.

Ομιλητής: Πέτρος Κόκκαλης (Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Πειραιά).

Λήξη του προγράμματος / Open House στην Ιχθυόσκαλα Πειραιά.

Κυριακή 21.4.2019, 12:00
Λιμένας Κερατσινίου, Τηλ: 210 4007827, 210 4325838.

Αριθμός συμμετοχών: 130
Παραλαβή δελτίων εισόδου από το Ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά από Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019. Τηλέφωνο: 210 41 43 310.

Η Ιχθυόσκαλα ανοίγει τις πόρτες της στους επισκέπτες, και ο διευθυντής Βασίλης Κατσιώτης μαζί με τον δημοσιογράφο Γιάννη Κλάδη παρουσιάζουν τη δραστηριότητα και την ιστορία της ιχθυόσκαλας, τον ρόλο της ως τροφοδότη του λεκανοπεδίου, την ιστορία της αλίευσης.

Ομιλητές: Βασίλης Κατσιώτης (Διευθυντής Ιχθυόσκαλας Πειραιά) και Γιάννης Κλάδης (Δημοσιογράφος).

Η συνεργασία της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά κράτησε ολόκληρη τη χρονιά. Ξεκίνησε με το πρώτο μέρος της εκθεσιακής τριλογίας «Η Άγραφη Βιβλιοθήκη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Συνεχίστηκε με τη δράση «Ποίηση on the road», όπου από τον Οκτώβριο 2018 ως ον Μάρτιο 2019 ποιητές ξάφνιασαν ευχάριστα τους επιβάτες στα δρομολόγια λεωφορείων, μετρό και τρένων με τις αναγνώσεις τους συνοδεία μουσικής, ενώ παράλληλα διοργανώθηκαν συζητήσεις με επίκεντρο την ποίηση στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Επίσης τον Δεκέμβριο 2018 πραγματοποιήθηκε η δράση «Επικίνδυνες λέξεις», με αναγνώσεις από 30 «επικίνδυνα» κείμενα σε 30 μέρη στις δυο πόλεις, καταδεικνύοντας τη σημασία της ελεύθερης έκφρασης.


Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

Μοιράσου το άρθρο: