#TextMe_FluffyLibrary: Μια λούτρινη αγκαλιά για βιβλιοφάγους

φωτό: Πάνος Κοκκινιάς

 

Το #TextMe_FluffyLibrary, ένα in-progress έργο της καλλιτέχνιδας Αντιγόνης Τσαγκαροπούλου, είναι μια ανατρεπτική βιβλιοθήκη με τη μορφή διαδραστικής έκθεσης που λειτουργεί ως λούτρινη αγκαλιά δημιουργώντας έναν πρωτότυπο και ατοπικό χώρο ανάγνωσης και παιγνιώδους δράσης για μικρούς και μεγάλους.

Αυτό το χνουδωτό περιβάλλον γίνεται το εργαστήριο παραγωγής ενός αντισυμβατικού παραμυθιού που διηγείται ζητήματα ταυτότητας, φύλου και επαφής. Το κτίριο του Atopos CVC καταλαμβάνεται από ένα γιγαντιαίο, λούτρινο, υβριδικό πλάσμα, το Φλάφι που κατοικεί εκεί μέσα, παρέα με το τερατόμορφο αλφάβητό του. Οι επισκέπτες βγάζουν τα παπούτσια τους στην είσοδο και βουλιάζουν στη γούνινη αγκαλιά του Φλάφι διαβάζοντας ή χαλαρώνοντας μόνοι τους ή αγκαλιά με κάποιον άλλον.

Η ΕΡΤ επισκέφθηκε το Φλάφι, το οποίο μπορείτε να απολαύσετε στο ακόλουθο βίντεο, προτού το επισκεφθείτε από κοντά!

Σε διάλογο με το έργο της Αντιγόνης Τσαγκαροπούλου το οποίο θα είναι επισκέψιμο καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, o Atopos CVC προτείνει το #TextMe_Lab, ένα παράλληλο πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει performances, εργαστήρια, διαλέξεις, συζητήσεις και μίνι-εκθέσεις από καλλιτέχνες και ακαδημαϊκούς ερευνητές, βασισμένο σε μια πρωτότυπη ιδέα και έρευνα του Βασίλη Ζηδιανάκη. Το συνδετικό νήμα του προγράμματος είναι οι υβριδικές γλώσσες που προκύπτουν όταν το κείμενο συνδυάζεται με άλλα καλλιτεχνικά μέσα. Η οπτική ποίηση του 20ού αιώνα, το spoken word και τα όρια μεταξύ ποίησης και ηχητικής τέχνης, τα σύγχρονα γλωσσικά φαινόμενα στη διαδικτυακή ποπ κουλτούρα και τα νέα μέσα, καθώς και η σχέση λέξης και οθόνης, είναι κάποια από τα κύρια θέματα του #TextMe_Lab. Το πρόγραμμα επιμελείται ο ερευνητής Φιλ Ιερόπουλος

Ο κύκλος δράσεων #TextMe, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου της UNESCO και με την υποστήριξη του Athens Culture Net (Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων).

Μια ανατρεπτική βιβλιοθήκη, ένα ατοπικό αναγνωστήριο, μια λούτρινη αγκαλιά για το κείμενο, την τέχνη και την ανάγνωση

φωτό: Πάνος Κοκκινιάς

H δουλειά της καλλιτέχνιδας Αντιγόνης Τσαγκαροπούλου συνδυάζει φαντασία και πραγματικότητα, παιδική ηλικία και ενήλικη ζωή και έχει επιρροές από την φεμινιστική και queer θεωρία, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μια ασυνήθιστη βιβλιοθήκη, μια εικαστική έκθεση, έναν χνουδωτό ξενώνα για τα γράμματα και τους ανθρώπους.

Το #TextMe_FluffyLibrary καταλαμβάνει τους χώρους του νεοκλασσικού κτιρίου επί της οδού Σαλαμίνος 72, ενσωματώνοντας στο κυρίως έργο, τη μεγάλη συλλογή βιβλίων του οργανισμού με περισσότερα από 2.500 βιβλία τέχνης και οπτικής κουλτούρας. Το έργο συνδυάζει τη λογική μιας εγκατάστασης μεγάλης κλίμακας με συμμετοχικά και αυτοσχεδιαστικά περφορμανς, λούτρινα γλυπτά και γούνινα κουστούμια. Η δουλειά της Αντιγόνης Τσαγκαροπούλου εμπνέεται από παραμύθια και φεμινιστικά μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας, από υποκουλτούρες όπως τα Furries και από τις βιολογικές επιστήμες που ασχολούνται με την αλληλεπίδραση των οργανισμών, ενώ μέσω αυτής της πρακτικής η καλλιτέχνιδα προσπαθεί να διευρύνει τα όρια της φαντασίας και της υποκειμενικότητας.

φωτό: Πάνος Κοκκινιάς

Το #TextMe_FluffyLibrary φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως λούτρινη αγκαλιά δημιουργώντας έναν πρωτότυπο και ατοπικό χώρο ανάγνωσης και παιχνιδιού για μικρούς και μεγάλους. Το έργο είναι υβριδικό και συνδυάζει πολλές λειτουργίες. Δημιουργεί μια πολυ-αισθητηριακή εικαστική εμπειρία ενώ ταυτόχρονα προωθεί την ανάγνωση καθώς λειτουργεί και ως ανοιχτή βιβλιοθήκη. Mέσα στην εγκατάσταση θα κατοικήσει μια σειρά λούτρινων χαρακτήρων που αντιπροσωπεύουν γράμματα-τέρατα και άλλα πλάσματα βγαλμένα από παραμύθια και ιστορίες επιστημονικής φαντασίας, συνθέτοντας ένα αλλόκοτο διαδραστικό περιβάλλον. Καθώς κάποιοι χαρακτήρες έχουν τη μορφή λούτρινων ενδυμάτων, το κοινό μπορεί να συμμετέχει στο έργο φορώντας τις στολές, κάτι που σε προηγούμενες δουλειές της Αντιγόνης έχει ανοίξει νέες καλλιτεχνικές δυνατότητες μέσω της δημιουργίας αυθόρμητων περφόρμανς και δρώμενων.

Ένα αντισυμβατικό παραμύθι

Πέρα από την εγκατάσταση και τη βιβλιοθήκη, το έργο θα αποτελέσει και ένα εργαστήριο παραγωγής ενός αντισυμβατικoύ παραμυθιού. Η Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου σε συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες, επιστήμονες, παραμυθάδες, μικρούς και μεγάλους, θα δημιουργήσει σταδιακά τόσο το ίδιο το έργο όσο και την ιστορία του.

Η ιδέα που διατρέχει το έργο θέλει το Φλάφι, που ακούει και στην λατινική ονομασία +Flufiella chimaerica, να είναι ένα υπερμέγεθες, συμβιωτικό πλάσμα το οποίο έχει καταλάβει το κτίριο και ζει μέσα σε αυτό. Μαζί του φέρνει τους φίλους του οι οποίοι απαρτίζουν ένα τερατόμορφο αλφάβητο και προσκαλεί συνεχώς και άλλους να συγκατοικήσουν μαζί του.

Μέσα στο #TextMe_FluffyLibrary θα κατοικήσει κατά την διάρκεια της χρονιάς μια σειρά από υβριδικά γράμματα: Ένας δράκος πριγκίπισσα (D is for dragon), μια σούπερ ηρωίδα αρκουδάκι (T is for Teddy-Bear), μια πλοκαμωτή ευαίσθητη μάγισσα (O is for Octopus) παρέα με την φίλη της την αρρενωπή νεραϊδούλα (P is for pixie), ένας τριχωτός ροζ γοργόνος (M is for Mermaid) είναι κάποια παραδείγματα από τα πλάσματα που θα δημιουργηθούν στους επόμενους μήνες και θα απαιτήσουν μια θέση σε σελίδες, ράφια και αφηγήσεις.

Το Φλάφι και οι φίλοι του χτίζουν ένα παραμύθι το οποίο προτείνει εναλλακτικές αφηγήσεις γύρω από την ταυτότητα, το φύλο και τις ανθρώπινες σχέσεις, αναδεικνύοντας τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του έργου.

Ένας λούτρινος ξενώνας για βιβλιοφάγους

φωτό: Πάνος Κοκκινιάς

Στην καρδιά αυτής της γούνινης αγκαλιάς, η οποία θα λειτουργήσει πιλοτικά και ως ένας υπερβατικός χνουδωτός ξενώνας, ένας μικρός αριθμός εκπροσώπων της τέχνης και του πολιτισμού θα έχει την ευκαιρία να ζήσει αποκλειστικά την απόλυτη εμπειρία ενός sleep-over με το Φλάφι. Ο οργανισμός για πρώτη φορά δημιουργεί ένα πρόγραμμα φιλοξενίας και συμβίωσης με ένα έργο με σκοπό την διάδραση και υποστήριξη του προγραμματός του.

Το #TextMe_FluffyLibrary είναι ένα in-progress έργο που χτίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς από την Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου, τους επισκέπτες και τους καλεσμένους της. Οι χαρακτήρες του αλφάβητου δημιουργούνται σταδιακά μέσα από συνεργασίες και workshops, και έπειτα βρίσκουν την θέση τους μέσα στην κεντρική αφήγηση του παραμυθιού που σταδιακά υφαίνεται μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες. Η έναρξη έργου έγινε με τα εγκαίνια της διοργάνωσης “Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου” της UNESCO, αλλά η εκδίπλωση της ιστορίας και η κατασκευή των κοστουμιών-εκθεμάτων λαμβάνουν χώρα σε όλη την διάρκεια της χρονιάς, μέχρι και τον Απρίλιο του 2019.

Βασικοί συνεργάτες στην υλοποίηση της εγκατάστασης είναι το ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Επιπλέον, για την ένταξη παιδιών με αναπηρία στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του #TextMe_FluffyLibrary, η Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου συνεργάζεται με την Ουρανία Αναστασιάδου, εικαστικό και υπεύθυνη της μονάδας προσβάσιμης Εκπαίδευσης της Α.Σ.Κ.Τ.

Πληροφορίες έκθεσης  

ΑΤΟPOS Contemporary Visual Culture

Σαλαμίνος 72, Μεταξουργείο Τηλ: +302105242004, +302108838151 

Ημέρες & ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, 12:00 – 18:00 & για επιλεγμένα Σαββατοκύριακα

Διάρκεια έκθεσης: 23 Απριλίου 2018 – 23 Απριλίου 2019

Είσοδος ελεύθερη

Μοιράσου το άρθρο: