Τα εν Δήμῳ … εν δήμῳ

Tο Ιστορικό Αρχείο του δήμου Αθηναίων ξεναγεί το κοινό στο Δημαρχιακό Μέγαρο και στη συλλογή χειρογράφων με τα Πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου στη δράση των Ανοικτών Συλλογών με τίτλο Τα εν Δήμῳ … εν δήμῳ.

Το Δημαρχείο της Αθήνας, ξεκινώντας από το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, μοιράζεται με το κοινό αρχειακές μαρτυρίες από τα πεπραγμένα του Δήμου στο πέρασμα του χρόνου. Οι επισκέπτες περιηγούνται στην αρχιτεκτονική, σε θρυλικές αίθουσες με τις μνημειακές τοιχογραφίες των Φ. Κόντογλου και Γ. Γουναρόπουλου, στη συλλογή μικρογλυπτικών ομοιωμάτων των Δημάρχων, σε βιτρώ, γλυπτά και ζωγραφικά έργα. Γνωρίζουν ακόμα την ιστορικότητα του θεσμού και εξοικειώνονται με τις λειτουργίες της αυτοδιοίκησης.

Χειρόγραφοι τόμοι από τον 19ο αιώνα, μας μεταφέρουν με γραπτό λόγο, όσα διαδραματίστηκαν προφορικά στη διάρκεια των συνεδριάσεων. Αποκαλύπτουν συγχρόνως τη διαδρομή μιας αρχειακής συλλογής, από τον εντοπισμό των τεκμηρίων, μέχρι την διαδικτυακή τους ανάρτηση, με έμφαση στο έργο της συντήρησης και στην αξία της πληροφορίας.

Ειδική ξενάγηση προσφέρεται και για τους μικρούς μας φίλους, που, μεταξύ άλλων, αναλαμβάνουν ρόλους, ως «αρχιτέκτονες», «καλλιτέχνες», αλλά και ως «δημοτικοί σύμβουλοι»!

Για την κράτηση θέσης στέλνετε email ([email protected]) με τα στοιχεία των συμμετεχόντων, την ημερομηνία, το πρόγραμμα ξενάγησης (ενηλίκων, παιδικό) και τον αριθμό ατόμων.


Ξεναγήσεις: 8 και 22 Δεκεμβρίου 2018, 12 και 19 Ιανουαρίου 2019.

Ώρες: 10:00 – 11:30 για παιδιά και 12:00 – 14:00 για ενήλικες.

Δωρεάν και κατά προτεραιότητα, βάσει διαθεσιμότητας.

Επιμέλεια-σχεδιασμός: Ζέττα Αντωνοπούλου.

Παραγωγή: Ιστορικό Αρχείο δήμου Αθηναίων.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στα αγγλικά και ρωσικά από τους διερμηνείς Βασιλική Σφήκα και Αναστάσιο Ουσταμπασίδη.

Πληροφορίες/Κρατήσεις: 210 3722010 (10:00 – 12:00) και στο [email protected]

Μοιράσου το άρθρο: