Στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών έφτασαν τα «Βιβλία σε Ρόδες»

Στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών παραδόθηκαν οι βαλίτσες με τα «Βιβλία σε Ρόδες για πολύ Μικρούς Αναγνώστες», που ταξίδεψαν καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου , σε 72 δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς με τη συμμετοχή 110 παιδαγωγών.

Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε με την συνεργασία της αστικής πολιτιστικής εταιρείας ΠΥΡΝΑ και της δράσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου». Είναι η πρώτη φορά που το πρόγραμμα «Βιβλία σε Ρόδες» απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Σκοπός της δράσης ήταν να φτάσουν τα Βιβλία σε Ρόδες στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Αθηναίων, γι’ αυτόν τον λόγο οι βαλίτσες με τα βιβλία παραχωρήθηκαν ως δώρο στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν περαιτέρω για δράσεις με τα παιδιά.

Τον Ιούνιο του 2018 πραγματοποιήθηκαν βιωματικά εργαστήρια σε εκπαιδευτικούς και γονείς, ενώ από τον Σεπτέμβρη του 2018 τα Βιβλία σε Ρόδες ξεκίνησαν το ταξίδι τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, με 13 βαλίτσες γεμάτες με 300 βιβλία, ειδικά επιλεγμένα για πολύ μικρούς αναγνώστες. Με προγράμματα και δράσεις, όπως η Κινητή βιβλιοθήκη, η Πλανόδια βιβλιοθήκη, αναγνώσεις σε δημόσιους χώρους και σε ΜΜΜ, διαγενεακές αναγνώσεις ή αναγνώσεις για ανθρώπους με προβλήματα όρασης, πρόσφυγες και μετανάστες, ο δήμος της Αθήνας στόχευσε στην πρόσβαση του πληθυσμού κάθε ηλικίας και καταγωγής, στο βιβλίο και στην ανάγνωση.

«Είναι μια δράση που με μεγάλη χαρά εντάξαμε στο πρόγραμμα της διοργάνωσης. Εστιάζει στο πώς, από την εποχή που οι λέξεις αρχίζουν να σχηματίζουν φράσεις και μετά μικρές ιστορίες και εικόνες, μπορεί να εμφυσηθεί η αγάπη για το βιβλίο. Στο πώς να μυηθούμε σε αυτόν το μαγικό, διαδραστικό κόσμο της ανάγνωσης, όπως και της προφορικότητας των κειμένων, καθώς οι εικόνες είναι λέξεις και οι λέξεις εικόνες. Στο πώς το βιβλίο συνδέεται με τις τέχνες και διαχέεται σ’ όλες τις γειτονιές της πόλης σε ανθρώπους κάθε ηλικίας!», σχολιάζει η Εριφύλη Μαρωνίτη, συντονίστρια του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων και της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».

Στόχος του προγράμματος «Βιβλία σε Ρόδες για πολύ Μικρούς Αναγνώστες» ήταν να δώσουν την ευκαιρία:

  1. στα βρέφη και νήπια, να απολαύσουν την επαφή με βιβλία, να τα συνδέσουν με θετικά συναισθήματα και με αγαπημένα πρόσωπα, ώστε να δημιουργήσουν μια ισχυρή σχέση με αυτά, η οποία θα τα βοηθήσει να εξελιχθούν σε αναγνώστες για όλη τους τη ζωή.
  2. στους παιδαγωγούς, να χρησιμοποιήσουν νέα βιβλία ως εργαλείο για την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των βρεφών, αλλά και για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την ομαλή πρόσβαση στην ομιλία και τον γραπτό λόγο. Ανάγνωση, νανούρισμα, ζωγραφική, κατασκευές, θεατρικό παιχνίδι, δημιουργία αυτοσχέδιων παραμυθιών, τραγούδι, μουσική, είναι μερικές μόνο από τις δράσεις που θα αναδειχθούν μέσα από τα βιβλία.
  3. στους γονείς, να δανειστούν ένα παιδικό βιβλίο στο σπίτι και να καλλιεργήσουν την ευεργετική συνήθεια της καθημερινής ανάγνωσης στα μωρά τους. Η ανάγνωση θα εξελιχθεί σε προφορική αφήγηση που θα ζωντανέψει τις ιστορίες και θα δημιουργήσει καινούργιες, καλλιεργώντας έτσι τη φαντασία, την περιέργεια, τη μνήμη, την ικανότητα επικοινωνίας και ομιλίας και την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών.

Τα βιβλία για τα νήπια είναι στην πλειοψηφία τους πρόσφατες, επιμελημένες εκδόσεις, από διάφορους εκδοτικούς οίκους, με καλαίσθητη εικονογράφηση και θετικές κριτικές. Τα βιβλία για τα βρέφη περιλαμβάνουν βιβλία αφής, ήχου, πάνινα, μουσικά, με σκληρές σελίδες από χαρτόνι, με απλές, καθαρές εικόνες, που να προκαλούν το ενδιαφέρον των μωρών. Υπάρχουν και μερικά βιβλία σε αραβικά και φαρσί για να τα διαβάζουν οι γονείς-πρόσφυγες με τα παιδιά τους, τα οποία έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό από τους γονείς.

Τα σχόλια από τις παιδαγωγούς ήταν πολύ θετικά. Όπως προκύπτει από τα ερωτηματολόγια που έδωσαν υλικό για αποτίμηση, ιδιαίτερα σχολιάστηκε η ποιότητα των βιβλίων, η συμμετοχή και το ενδιαφέρον των γονιών για το πρόγραμμα και η διάθεσή τους να δανειστούν βιβλία στο σπίτι. Στόχος ήταν το κάθε παιδί να δανειστεί, όσο το δυνατόν περισσότερα βιβλία από τη βαλίτσα, ακόμα και σε καθημερινή βάση, το οποίο βρήκε µεγάλη ανταπόκριση. Η ανάγνωση συνοδευόταν από εικαστικές δραστηριότητες, αφήγηση, συζητήσεις, δραματοποίηση, ομαδικές δραστηριότητες, μουσική και κίνηση, κουκλοθέατρο και μεταμφίεση. Σε κάποιους σταθμούς δημιουργήθηκε ιδιαίτερη γωνιά βιβλίου για τα βιβλία «που ήρθαν ξαφνικά µέσα σε µια βαλίτσα».

Η αστική πολιτιστική εταιρεία ΠΥΡΝΑ λειτουργεί από το 2000, με στόχο τη δια βίου μάθηση. Το 2012 δημιούργησε το πρόγραμμα Βιβλία σε Ρόδες, με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Σήμερα διακινεί 180 μικρές, κινητές και δανειστικές βιβλιοθήκες (σε βαλιτσάκια με ρόδες) με συνολικά 4.500 βιβλία, σε περίπου 1.000 δημόσια νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία ανά την Ελλάδα, ακόμα και σε απομακρυσμένα χωριά και νησιά. Το πρόγραμμα, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, βραβεύτηκε το 2015 από τον Κύκλο Παιδικού Βιβλίου ως το καλύτερο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας για παιδιά.


Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

Μοιράσου το άρθρο: