Στην Πλατεία Αγίου Θωμά η Κινητή Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Κινητή Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων ξεκίνησε το ταξίδι της στις γειτονιές της Αθήνας την 1η Ιουνίου 2018 στο πλαίσιο των δράσεων για την «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου». Η εκπομπή της ΕΡΤ1 «Άλλη Διάσταση» εντόπισε την Κινητή Βιβλιοθήκη στην Πλατεία Αγίου Θωμά την Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018.

Χάρη σε ένα αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό σύστημα, μικροί και μεγάλοι έχουν τη δυνατότητα να δανείζονται βιβλία με εύκολο τρόπο. Με την επίδειξη της ταυτότητάς τους, οι κάτοικοι της Αθήνας μπορούν να γίνονται μέλη της βιβλιοθήκης και να δανείζονται δωρεάν μέχρι δύο βιβλία κάθε φορά.

Εκτός από ελληνικά υπάρχουν και ξενόγλωσσα βιβλία, αγγλικά και γαλλικά, προκειμένου να έχει πρόσβαση ευρύτερος πληθυσμός της πόλης.

Αυτή τη στιγμή η Κινητή Βιβλιοθήκη έχει 3.000 βιβλία όλων των κατηγοριών, με μεγαλύτερο όγκο στην ελληνική και ξένη λογοτεχνία, αλλά και στα παιδικά βιβλία. Δεν βρίσκονται όλα μέσα στο φορτηγό, δεν είναι τόσο μεγάλο ώστε να μπορέσει να φιλοξενήσει τόσα βιβλία. Στο φορτηγό βρίσκονται περίπου 1.000 βιβλία. Αυτά αλλάζουν και κάνουν έναν κύκλο.

Τα βιβλία μπορούν να επιστραφούν σε όποιο μέρος βρίσκεται κάθε φορά η Κινητή Βιβλιοθήκη ή και στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη του δήμου Αθηναίων, στον Σταθμό Λαρίσης.

Η διαδρομή της Κινητής Βιβλιοθήκης ανακοινώνεται κάθε μήνα.

Η δράση αυτή είχε μηδαμινό κόστος. Το αυτοκίνητο προσφέρθηκε δωρεάν από τη δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας στον Δήμο Αθηναίων. Ο Δήμος Αθηναίων, με τη σειρά του, αξιοποίησε το ανθρώπινο δυναμικό του και έτσι δημιούργησε τον κατάλογό του χωρίς κανένα κόστος. 

Δείτε στο video το σχετικό ρεπορτάζ από την εκπομπή της ΕΡΤ1 «Άλλη Διάσταση»

Η λειτουργία της Κινητής Βιβλιοθήκης είναι μια συνεργασία του δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝΔΑ και την υποστήριξη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Βέροιας και ταξιδεύει σε όλη την πόλη κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».

Η διαδρομή της Κινητής Βιβλιοθήκης ανακοινώνεται κάθε μήνα.

Πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα στη διεύθυνση mobilelibrary.opanda.gr και στα τηλέφωνα: 210.8846009, 210.8236635.


Σχετικό άρθρο: Μια Κινητή Βιβλιοθήκη φέρνει το βιβλίο στις γειτονιές της Αθήνας

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, τηλεοπτική εκπομπή «Άλλη Διάσταση».

Επιμέλεια: Τζένη Χαραλαμπίδου, Ράνια Θεοδωρακοπούλου

Μοιράσου το άρθρο: