«Διαβάζω για τους Άλλους»

Καμπάνια συγχρηματοδότησης ενός στούντιο ηχογράφησης ακουστικών βιβλίων ξεκίνησαν οι εθελοντές του «Διαβάζω για τους Άλλους» και μας καλούν να γίνουμε συνεπιβάτες στο όραμά τους. Το «Διαβάζω για τους Άλλους» είναι πιστοποιημένος φορέας παραγωγής ακουστικών βιβλίων για τυφλούς από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) και έχει -μέσα στα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας του- ηχογραφήσει 123 ακουστικά βιβλία σε χορηγούμενα/δωρεάν στούντιο με τη βοήθεια εθελοντών αναγνωστών.

Όμως αυτό δεν είναι αρκετό για την ομάδα, που θα ήθελε να παράγει 123 βιβλία τον χρόνο. Και για να το καταφέρουν αυτό χρειάζονται τη δική μας βοήθεια.

Έτσι συμβάλλουμε όλοι μαζί σε μια κοινωνία με ισότιμη πρόσβαση στην γνώση και στη μάθηση για όλους. 

  • Γιατί τα ακουστικά βιβλία για τυφλούς είναι ελάχιστα.
  • Γιατί οι τυφλοί φοιτητές δεν έχουν πανεπιστημιακά συγγράμματα σε braille ή σε ακουστική μορφή για να μπορούν να διαβάσουν.
  • Γιατί είναι συνταγματικό δικαίωμα του καθένα να μπορεί να επιλέξει για να διαβάσει όποιο βιβλίο επιθυμεί.

Λίγα λόγια για το «Διαβάζω για τους Άλλους»

Κύριος στόχος του «Διαβάζω για τους Άλλους» είναι η συνεχόμενη ηχογράφηση και παραγωγή ακουστικών βιβλίων (ακαδημαϊκών και λογοτεχνικών) για τυφλούς. Επίσης, εθελοντές του Διαβάζω για τους Άλλους διαβάζουν ζωντανά σε γηροκομεία, σε νοσοκομεία, σε αναλφάβητους σε φυλακές, σε παιδιά σε ορφανοτροφεία.

Την ιδέα για το Διαβάζω για τους Άλλους εμπνεύστηκε η Αργυρώ Σπυριδάκη. Σε συζήτηση με τον φίλο της, Θοδωρή Τσάτσο, ο οποίος είναι εκ γενετής τυφλός, σχετικά με βιβλία που έχουν διαβάσει, η Αργυρώ συνειδητοποίησε πόσο λίγοι, σε σχέση με την παγκόσμια λογοτεχνική παραγωγή, είναι οι διαθέσιμοι τίτλοι ακουστικών βιβλίων στην Ελλάδα για τους μη βλέποντες. Αποφάσισε λοιπόν να εμπνεύσει εθελοντές να αφιερώσουν λίγο από τον χρόνο τους, ώστε να ηχογραφήσουν ένα βιβλίο ο καθένας, σε εξοπλισμένα στούντιο ηχογράφησης, για να εμπλουτιστεί η ακουστική βιβλιοθήκη των τυφλών.

Από την πρώτη συνάντηση εθελοντών του Διαβάζω για τους Άλλους, τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα, έχουν ηχογραφήσει 123 βιβλία και έχουν συνεργαστεί για την πραγματοποίηση ζωντανών αναγνώσεων με 17 ιδρύματα για παιδιά και 21 γηροκομεία, βοηθώντας πάνω από 1.000 ανθρώπους να νιώσουν ζεστασιά, φροντίδα και αγάπη και κρατώντας τους έτσι συντροφιά.

Τίποτα από αυτά δεν θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς τους εθελοντές του Διαβάζω για τους Άλλους που αποτελούν την καρδιά και την κινητήρια δύναμή του! Μέχρι σήμερα οι εγγεγραμμένοι εθελοντές είναι πάνω από 3.245 άτομα σε 4 πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Χανιά).

Μπορείτε να συνεισφέρετε κάνοντας τη δωρεά σας σε αυτή τη σελίδα.

Μοιράσου το άρθρο: