Την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου ξεκινά η ομαδική έκθεση «Περί εικόνων βιβλίων και ανάγνωσης» με 29 Ισπανούς φωτογράφους να αποτυπώνουν την προσωπική τους άποψη για το βιβλίο ή την ανάγνωση.

Μια διαφορετική, οπτική προσέγγιση στο σύμπαν των βιβλίων, με έργα που επιχειρούν να φέρουν τον θεατή –μέσω μιας άλλης επικοινωνιακής οδού, της φωτογραφίας– κοντά σε ένα λεξιλόγιο γεμάτο ματιές και αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα δύο ιδιώματα. Στην πορσπάθεια αυτή επιστρατεύονται η παρομοίωση, το παράδοξο ή και καθαυτή η περιγραφή του συναισθήματος που προκαλεί η γραφή και η ανάγνωση.

Οι επιμελητές, Jesús Cámara και Ciuco Gutiérrez, σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Στις δύο τελευταίες δεκαετίες πολλοί Ισπανοί φωτογράφοι πλησίασαν με τις εικόνες τους τον κόσμο του βιβλίου, του λόγου και των γραμμάτων και το έκαναν από την οπτική γωνία της μεταφοράς, του παραδόξου ή της καθαρής συναισθηματικής περιγραφής της γραφής ή της ανάγνωσης. Σκοπός της παρουσίασης των έργων είναι η προσέγγιση των διαφορετικών προτάσεων 29 φωτογράφων στη σχέση εικόνας-βιβλίου, αποφεύγοντας το κυριολεκτικό μήνυμα και δημιουργώντας μια αίσθηση πιο αναφορική παρά ρεαλιστική».

Την έκθεση, που διαρκεί έως τις 9 Μαρτίου, διοργανώνουν το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ισπανίας–Γενική Υποδιεύθυνση Βιβλίου, Ανάγνωσης και Ισπανικών Γραμμάτων και την Ελληνοαμερικανική Ένωση, στο πλαίσιο 29 Ισπανοί φωτογράφοι αποτυπώνουν την προσωπική τους άποψη για το βιβλίο, στο πλαίσιο της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του Δήμου Αθηναίων.

Οι φωτογραφίες συνοδεύονται από λεζάντες στα ελληνικά, ισπανικά και αγγλικά.

info

Περί εικόνων βιβλίων και ανάγνωσης | Ομαδική έκθεση φωτογραφίας

  • Εγκαίνια: Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019, 20:00
  • Γκαλερί Κέννεντυ Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα)
  • Διάρκεια έκθεσης: 13/2-9/3/2019
  • Δευτέρα-Παρασκευή: 12.00-21.00, Σάββατο: 10.30-14.30
  • Πληροφορίες: cultate@cervantes.es, 210.3319799
  • Είσοδος ελεύθερη

Μοιράσου το άρθρο: