Ο κινέζικος πολιτισμός μέσα από αφηγήσεις παραμυθιών στα Αραβικά βρίσκεται στο επίκεντρο της εκδήλωσης «Παραμύθια που μας φέρνουν κοντά: αφήγηση παραμυθιών από όλο τον κόσμο σε διαφορετικές γλώσσες» που διοργανώνεται από τη μη-κυβερνητική οργάνωση We Need Books και το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων το Σάββατο 28 Ιουλίου 2018, στις 17:00, στο Πρότυπο Κέντρο Αξιοπρεπούς Φιλοξενίας, στο κέντρο της Αθήνας.

Η εκδήλωση έχει ενταχθεί στο παράλληλο πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων.

Το τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα πραγματοποιείται αφήγηση παραμυθιών για τα παιδιά έως 11 ετών και τους επισκέπτες της πόλης που τα Ελληνικά δεν είναι η πρώτη τους γλώσσα. Παραμύθια από όλο τον κόσμο στα Φαρσί, στα Αραβικά, στα Κουρμαντζί, στα Γαλλικά και στα Αγγλικά σε χώρους της πόλης.

Η οργάνωση We Need Books και το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων μιλούν για τον κινέζικο πολιτισμό στα Αραβικά! Συζητούν για δράκους, μιλούν για υπέροχα κινέζικα ιδεογράμματα και για την τέχνη της βιβλιοδεσίας με αφορμή το βιβλίο At the gates of China. Η εικονογράφηση είναι εμπνευσμένη από περσικές μινιατούρες. Πρόκειται για ένα μικρό βιβλίο που βοηθά να ανακαλύψει κάποιος, με όχημα τη φαντασία, μία περίοδο της Αραβικής ιστορίας που είναι ελάχιστα γνωστή. Η αφήγηση γίνεται στην αραβική γλώσσα από την Fatiha Benradwane από το Μαρόκο και στο τέλος τα παιδιά κατασκευάζουν το δικό τους χειροποίητο ημερολόγιο-σημειωματάριο.

Η οργάνωση We Need Books είναι μία μη-κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) με έδρα την Αθήνα, που πιστεύει ότι οι πολυπολιτισμικοί χώροι και τα βιβλία εξυπηρετούν διάφορες σημαντικές λειτουργίες και μπορούν να αποφέρουν μεγάλο όφελος σε όλα τα επίπεδα του πληθυσμού της πόλης, συμπεριλαμβανομένων των περιθωριοποιημένων και ευάλωτων πληθυσμών, όπως οι 55.000 πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα. Τον Ιούλιο του 2016 ξεκίνησε με τη συλλογή χρημάτων και έκτοτε έχει συγκεντρώσει πάνω από 10.000 βιβλία σε περισσότερες από 10 γλώσσες, έχει δημιουργήσει μικρές βιβλιοθήκες και συμμετέχει σε παγκόσμια συνέδρια. H «We Need Books» στοχεύει στην οικοδόμηση μιας ισχυρής και αλληλέγγυας ελληνικής κοινότητας, στην ανάπτυξη της φαντασίας και στην ενδυνάμωση των μεταναστών, των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο με σκοπό να διευρύνουν τις διαθέσιμες επιλογές στη ζωή τους, παρέχοντας πολιτιστικές εγκαταστάσεις πολλαπλών χρήσεων, προσφέροντας πρόσβαση στη γνώση και ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή.

Το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων είναι ένα πολυεθνικό δίκτυο. Τα ιδρυτικά μέλη είναι: η Κοινότητα Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα (AMRCG), ο Σύνδεσμος Σουδανών Προσφύγων στην Ελλάδα (ASRG), η Κοινωνία της Σομαλίας στην Ελλάδα (SSG) και το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών (GFM). Μέλη του GFR μπορεί να είναι οποιεσδήποτε, τυπικά ή άτυπα, οργανωμένες ομάδες προσφύγων. Κύριος στόχος του είναι να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο δίκτυο που θα ενώσει όλους τους πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα, μέσα από μια κοινή πορεία δράσης. Το ΕΦΠ παρέχει βοήθεια προς τους πρόσφυγες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ασύλου, προστατεύσει τα δικαιώματά τους καθώς και βοηθάει την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.


info δράσης 

  • «Παραμύθια που μας φέρνουν κοντά: αφήγηση παραμυθιών από όλο τον κόσμο σε διαφορετικές γλώσσες»
  • Σάββατο 28 Ιουλίου 2018, στις 17:00 – 19:30
  • Στο Πρότυπο Κέντρο Αξιοπρεπούς Φιλοξενίας, Καποδιστρίου 4, στο κέντρο της Αθήνας
  • Γλώσσα: Αραβικά
  • Ελεύθερη συμμετοχή με κράτηση στο communication@refugees.gr

 

***οι φωτογραφίες είναι από την επίσημη σελίδα στο FB της οργάνωσης We Need Books 

 

 

Σχετικό άρθρο: Παραμύθια σε διαφορετικές γλώσσες στον Εθνικό Κήπο

Μοιράσου το άρθρο: