Πανηγυρική η έναρξη της δράσης «Ποίηση on the Road»

Ο Οκτώβριος ξεκίνησε με τη γιορτινή δράση «Ποίηση… on the Road», το μεσημέρι της Δευτέρας, 1η ημέρα του μήνα, στο μετρό του Συντάγματος. Με τους ποιητές Μαρία Κουλούρη, Αλέκο Λούντζη, Μυρσίνη Γκανά και Πελαγία Φυτοπούλου να αναμιγνύονται με τον κόσμο και να τον ξαφνιάζουν ευχάριστα, διαβάζοντας ποιήματα στις κυλιόμενες σκάλες του μετρό Συντάγματος, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων να ζεσταίνει τον χώρο με τις μουσικές της και τον μεγάλο μας ποιητή Τίτο Πατρίκιο να διαβάζει ποιήματα…

Ο μεγάλος μας ποιητής Τίτος Πατρίκιος διαβάζει ποιήματα στο Μετρό του Συντάγματος

Πρόκειται για μια σύμπραξη της διοργάνωσης Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου  και του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά που μεταφέρεται στο εξής σε λεωφορεία, τρένα, σταθμούς καθώς και στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Η διαχειρίστρια έργου της διοργάνωσης Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, Εριφύλη Μαρωνίτη, δήλωσε: «Πρώτη του μήνα και πρώτη από τις δράσεις που ενώνουν και κάνουν πράξη τη στενή πολιτιστική συνεργασία των δήμων Αθήνας και Πειραιά. Στην «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων συνεχίζουμε δράσεις και παρεμβάσεις ώστε … η ποίηση να μας βρίσκει παντού! Να είναι διαρκής και δημόσια η επικοινωνία με το κοινό, κατοίκους και επισκέπτες της πόλης! Μήνας γεμάτος στίχους, ποίηση, διάλογο και δημιουργούς, με την Ποίηση on the road, με το Διεθνές φεστιβάλ Ποίησης που ξεκινά σήμερα με πάνω από 73 ποιητές απ’ όλο τον κόσμο σε διάφορα μέρη της Αθήνας, αλλά με ποίηση και στη Νύχτα Πολιτισμού, με πολλές εκδηλώσεις το βράδυ αυτής της Παρασκευής μετά τις 20:00 κι ώς τα ξημερώματα του Σαββάτου στην Αθήνα!».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Νίκος Διαμαντής, σχολίασε: «Είμαστε εδώ για να βάλουμε την ποίηση στη ζωή μας! Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά φέρνει για δεύτερη χρονιά την ποίηση στην πόλη. Φέτος συμπράττουμε με την Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου,, γιατί πιστεύουμε στην εξωστρέφεια της ποίησης. Η ποίηση συναντά τον κόσμο όπου κι αν βρίσκεται. Σας περιμένουμε, λοιπόν, στις εκδηλώσεις που έχουμε σχεδιάσει στην Αθήνα και στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά».

Η δράση «Ποίηση on the Road» είναι μια σύμπραξη της Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, με τη στήριξη των εταιριών «Σταθερές Συγκοινωνίες» (ΣΤΑΣΥ) και «Οδικές Συγκοινωνίες» (ΟΣΥ).

Νέοι ποιητές έρχονται σε επαφή με το κοινό σε ανοιχτούς χώρους και παράλληλα συζητούν με παλιότερους ποιητές ανιχνεύοντας τα σήματα της εποχής τους. Συντονιστής είναι ο Γιάννης Ν. Μπασκόζος. Οι δημόσιες αναγνώσεις γίνονται κάθε πρώτη του μηνός, από την 1η Οκτωβρίου 2018 έως και την 1η Μαρτίου 2019, σε μέσα μεταφοράς και εμβληματικούς τόπους στον άξονα Αθήνας-Πειραιά. Κάθε πρώτη Παρασκευή του ίδιου μήνα οι ποιητές συζητούν παρουσία κοινού στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.


 

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

 

Μοιράσου το άρθρο: