Η Αθήνα μπορεί να μην κατέχει πια τον τίτλο της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας του Βιβλίου, διαθέτει όμως βιβλιοθήκες για κάθε ηλικία, με χιλιάδες τίτλους βιβλίων προς δανεισμό ή επιτόπια ανάγνωση, καθώς και πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους. Το ert.gr τις επισκέφθηκε και σας τις παρουσιάζει.
Στον Δήμο Αθηναίων υπάρχουν 5 βιβλιοθήκες, όλες υπό την αιγίδα του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). Οι δύο απευθύνονται στους μεγαλύτερους, και οι 3 στους μικρότερους αναγνώστες. Ο δανεισμός βιβλίων, όλες οι εκδηλώσεις και τα προγράμματα των βιβλιοθηκών είναι πάντα δωρεάν και η διαδικασία για να γίνει κανείς μέλος είναι πολύ απλή: αρκεί να έχει μαζί του την ταυτότητά του και έναν λογαριασμό ΔΕΚΟ.
Η μεγαλύτερη και παλαιότερη βιβλιοθήκη των Αθηνών είναι η Κεντρική Βιβλιοθήκη, που σήμερα στεγάζεται στο παραδοσιακό κτίριο επί της οδού Δομοκού 2 στο Σταθμό Λαρίσης.
Η ιστορία της ξεκινάει το 1835 όταν ο πρώτος δήμαρχος της Αθήνας, Ανάργυρος Πετράκης, διέθεσε ένα αξιοσέβαστο ποσό από το ταμείο του Δήμου για αγορά βιβλίων, ενώ παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς τους Έλληνες του εξωτερικού για δωρεές. Πρώτος μεγάλος δωρητής υπήρξε ο Κωνσταντίνος (Αγαθόφρων) Νικολόπουλος, ομογενής κάτοικος Παρισίων, ενώ ακολούθησαν και άλλες δωρεές. Ωστόσο η βιβλιοθήκη λειτούργησε για το κοινό έναν αιώνα αργότερα (το 1936), όταν πραγματοποιήθηκε η αγορά της μεγάλης προσωπικής συλλογής του Γεωργίου Βλάχου. Σtη συνέχεια εμπλουτίστηκε με τις δωρεές των Γιώργου Χαριτάκη, Δημήτρη Καμπούρογλου, Ηλία Τσιριμώκου και Γ. & Ι. Δερβενιώτη.
Η βιβλιοθήκη αρχικά στεγάστηκε στο ισόγειο του Παλαιού Δημαρχείου επί της οδού Αθηνάς της τότε πλατείας Λουδοβίκου. Στα χρόνια που ακολούθησαν άλλαξε πολλές φορές στέγη και το 1986 στεγάστηκε στο Παλαιό Δημαρχείο και παρέμεινε μέχρι το 1999. Το φθινόπωρο του 2002 έγιναν εκ νέου τα εγκαίνια της Δημοτικής βιβλιοθήκης, στο ανακαινισμένο κτίριο του πρώην βρεφοκομείου της Αθήνας, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.
Η συλλογή της βιβλιοθήκης περιλαμβάνει σπάνιο εκδοτικό υλικό και αποτελείται από 65.000 τίτλους βιβλίων ποικίλης θεματολογίας, αρχείο εφημερίδων από το 1852 έως το 1999, αρχείο 900 τίτλων περιοδικών από το 1849 έως σήμερα, αρχείο ΦΕΚ από το πρώτο ΦΕΚ του Ελληνικού Κράτους το 1833 έως το 2007 – οπότε και δημιουργήθηκαν σε ηλεκτρονική μορφή – , πλούσιο βιβλιακό και φωτογραφικό υλικό για την ιστορία της πόλης της Αθήνας, σε ειδική ενότητα με τίτλο Αθηναϊκή Βιβλιοθήκη.
Τα παλαιότερα βιβλία που φιλοξενούνται στη συλλογή της Κεντρικής Βιβλιοθήκης είναι το «Λόγοι» του Γρ. Ναζιανζηνού, που εκδόθηκε στη Βενετία το 1516 και το «Φρυνίχου Εκλογαί» του Θωμά Μαγίστρου, το οποίο επίσης εκδόθηκε στη Βενετία το 1517.
Στη διάθεση των χρηστών υπάρχουν δύο φωτεινά και άνετα αναγνωστήρια με ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο (wifi). Οι τίτλοι των βιβλίων είναι προσβάσιμοι μέσα από ειδικά διαμορφωμένο ηλεκτρονικό κατάλογο (opac).
Αυτή τη στιγμή έχει 8500 μέλη, με σταθερή ανοδική πορεία, εξυπηρετεί ερευνητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, δημοσιογράφους και μαθητές.
Στους χώρους της Βιβλιοθήκης πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα, παρουσιάσεις βιβλίων, αφιερώματα, εκθέσεις, σεμινάρια κ.α. Μόνο το 2018 η επισκεψιμότητα ανήλθε σε 15.000 άτομα, εξαιτίας ακριβώς του χαρακτηριστικού της να λειτουργεί τόσο ως Λαϊκή όσο και ως Ερευνητική Βιβλιοθήκη.
Πληροφορίες:
Διεύθυνση: Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης, Τ.Κ. 10440
Τηλέφωνο: 210-8236635/210-8846011
Ωράριο Λειτουργίας*: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή : 9.00 – 19.00, Τετάρτη : 9.00 – 15.00, Σάββατο 10.00 – 14.00
Η Κεντρική Βιβλιοθήκη μέχρι πρόσφατα διέθετε έναν μικρό χώρο για τα παιδιά. Ωστόσο οι μικροί αναγνώστες ήταν τόσοι πολλοί, που προέκυψε η ανάγκη μιας ξεχωριστής παιδικής βιβλιοθήκης. Έτσι, δημιουργήθηκε το 2017 ένας χώρος αποκλειστικά για παιδιά και εφήβους, από την άλλη μεριά του πάρκου της Κεντρικής Βιβλιοθήκης.
Η Παιδική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 0-14 ετών.
Στη συλλογή της περιλαμβάνονται περίπου 4.000 τίτλοι ελληνικών και ξενόγλωσσων παιδικών βιβλίων, καθώς και επιλεγμένα ξύλινα και επιτραπέζια παιχνίδια.
Διαθέτει μία μεγάλη αίθουσα για τα παιδιά 4-14 ετών, με αμφιθέατρο, στο οποίο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, και μία μικρή αίθουσα για τα μικρότερα παιδιά (από λίγων ημερών έως και 3 ετών) και τις οικογένειές τους. Διαθέτει μάλιστα ειδικό καρεκλάκι για το φαγητό των μωρών, καθώς και πολυθρόνες για τις μητέρες που επιθυμούν να θηλάσουν, ενώ είναι προσβάσιμη σε άτομα με κινητικά προβλήματα.
Η Βιβλιοθήκη πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα φιλαναγνωσίας για σχολικές τάξεις, καθώς και εκδηλώσεις που καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών για γνώση, ψυχαγωγία και δημιουργία.
Οι τίτλοι βιβλίων που είναι διαθέσιμοι προς δανεισμό, είναι προσβάσιμοι σε ειδικό ηλεκτρονικό κατάλογο (opac).
Πληροφορίες:
Διεύθυνση: Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης, Τ.Κ. 10440
Τηλέφωνο: 210-8810884
Ωράριο Λειτουργίας*: Δευτέρα, Πέμπτη: 13.00 – 19.00, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή: 9.00 – 15.00, Σάββατο 10.00 – 14.00
Τα παιδιά στην Αθήνα φαίνεται πως είναι περισσότερο ένθερμοι αναγνώστες από τους ενηλίκους. Και φαίνεται πως ορισμένες φορές λειτουργούν τα ίδια ως αφορμή για να έρθουν οι γονείς τους σε επαφή με το βιβλίο και την φιλαναγνωσία.
Η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη του Ιωάννειου Πνευματικού Κέντρου διαθέτει περί τους 15.000 τίτλους βιβλίων και στεγάζεται στον τρίτο όροφο ενός κτιρίου – κληροδοτήματος του κ. Ιωάννου στην οδό Πανόρμου.
Η Συλλογή της Βιβλιοθήκης εκτείνεται σε όλες τις θεματικές περιοχές με ιδιαίτερο βάρος στη Λογοτεχνία (Ελληνική & Ξένη), την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, την Ψυχολογία, τη Φιλοσοφία, την Εκπαίδευση (Βοηθήματα), την Ιστορία, ενώ φιλοξενεί και άλλου είδους πληροφοριακό υλικό (Λεξικά – Εγκυκλοπαίδειες).
Στον κατάλογο συμπεριλαμβάνεται και η συλλογή της δωρεάς του Καθηγητού Α.Π.Θ. Στυλιανού Πουλόπουλου, με εξειδικευμένα βιβλία (9.500 τίτλους) σε τομείς φιλοσοφίας, ψυχολογίας , κοινωνιολογίας, πολιτικών και οικονομικών επιστημών, ιστορίας, καθώς και επιστημονικής λεξικογραφίας (σε ελληνικά, γαλλικά και γερμανικά), που προσδίδουν στη Βιβλιοθήκη ερευνητικό χαρακτήρα. Λόγω της σπανιότητάς του, το υλικό της συλλογής Πουλόπουλου διατίθεται μόνο για επιτόπια χρήση.
Στη διάθεση των χρηστών υπάρχει αναγνωστήριο με ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, καθώς και ηλεκτρονικός κατάλογος (opac) με τα βιβλία που είναι διαθέσιμα προς δανεισμό.
Πληροφορίες:
Διεύθυνση: Πανόρμου 59, 3ος όροφος
Τηλέφωνο: 210-6983905
Ωράριο Λειτουργίας*: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 9.00 – 17.00, Τετάρτη: 9.00 – 15.00
Δύο ακόμα βιβλιοθήκες του ΟΠΑΝΔΑ που απευθύνονται σε μικρούς αναγνώστες, η Παιδική – Εφηβική και η Βρεφική – Νηπιακή βρήκαν φιλόξενη στέγη στο νεοσύστατο Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό, στον χώρο όπου στεγαζόταν το πρώην Κέντρο Αποκατάστασης Πολιτικών Αναπήρων Πολέμου, που κατασκευάσθηκε το 1959 με την συνδρομή της Νορβηγικής κυβέρνησης.
Στο Πάρκο φιλοξενούνται επίσης, εκτός από τις δύο βιβλιοθήκες, Το Μεγάλο μας Σπίτι, ένας πρότυπος χώρος πρώιμης κοινωνικοποίησης για παιδιά 0-4 ετών με τους συνοδούς τους, κατά τα πρότυπα του «Πράσινου Σπιτιού» της σπουδαίας ψυχαναλύτριας Φρανσουάζ Ντολτό, το «Μύρτιλλο – καφέ», μια κοινωνική, συνεταιριστική επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) Ειδικού Σκοπού (Ένταξης ευπαθών ομάδων στην αγορά εργασίας), που λειτουργεί ως cafe – πολυχώρος Λόγου/Τέχνης, καθώς και ο Συμβουλευτικός σταθμός ψυχολογικής υποστήριξης του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών του δήμου Αθηναίων.
Η Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-15 ετών. Στη συλλογή της περιλαμβάνονται ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία που καλύπτουν όλους τους τομείς της ανθρώπινης γνώσης. Στον χώρο της βιβλιοθήκης το παιδί μπορεί να βρει μια μεγάλη ποικιλία επιτραπέζιων παιχνιδιών, καθώς και υπολογιστές για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.
Η βιβλιοθήκη πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα φιλαναγνωσίας σε συνεργασία με σχολεία, καθώς και εκδηλώσεις που καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών για γνώση, ψυχαγωγία και δημιουργία και είναι προσβάσιμη σε άτομα με κινητικά προβλήματα.
Στη διάθεση των χρηστών υπάρχει και εδώ ηλεκτρονικός κατάλογος (opac).
Η Βρεφική – Νηπιακή Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων αποτελεί την πρώτη βιβλιοθήκη στην Ελλάδα που σχεδιάστηκε αποκλειστικά για τα πολύ μικρά παιδιά. Ανήκει στον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και λειτουργεί με τη συνεργασία του διεπιστημονικού σωματείου «Διαβάζοντας Μεγαλώνω».
Η βιβλιοθήκη είναι χωρισμένη σε δύο τμήματα. Το πρώτο τμήμα απευθύνεται στα πολύ μικρά παιδιά (από λίγων ημερών έως και 3 ετών) και στις οικογένειές τους και διαθέτει όλα όσα χρειάζονται για την άνετη παραμονή των παιδιών και των ανθρώπων που τα συνοδεύουν: συσκευή για το ζέσταμα του μπιμπερό, ειδικά καρεκλάκια για το φαγητό των μωρών, πολυθρόνες για τις μητέρες που επιθυμούν να θηλάσουν. Το δεύτερο τμήμα απευθύνεται στα μεγαλύτερα παιδιά (από 3 έως 6 ετών) και διαθέτει μικρό αμφιθέατρο, στο οποίο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις.
Στη συλλογή της βιβλιοθήκης περιλαμβάνονται ελληνικά και ξενόγλωσσα παιδικά βιβλία, ενώ στη διάθεση των παιδιών βρίσκονται και επιλεγμένα ξύλινα παιχνίδια.
Στη διάθεση των χρηστών υπάρχει ηλεκτρονικός κατάλογος (opac).
Πληροφορίες:
Διεύθυνση: Πάρκο για το Παιδί & τον Πολιτισμό (πρώην ΚΑΠΑΨ)
Λάμψα & Τριφυλίας, Αμπελόκηποι
(πρόσβαση με το μετρό [γραμμή 3] Σταθμός Πανόρμου)
Τηλέφωνο: 210-8829735 / 210-6929736
Ωράριο Λειτουργίας* (από 01/06/2019 έως 30/09/2019): Δευτέρα, Τρίτη: 13.00 – 19.00, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 9.00 – 15.00, Σάββατο 10.00 – 14.00
*Τα ωράρια λειτουργίας των βιβλιοθηκών διαφοροποιούνται ανάλογα με την περίοδο.
Μοιράσου το άρθρο: