Ο γυναικείος λόγος στους αρχαίους ποιητές

Ένα θεατρικό αναλόγιο για τις γυναίκες στο έργο των αρχαίων Ελλήνων ποιητών, με αφορμή την «Ημέρα της Γυναίκας», παρουσιάζεται στις 12 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα Μερκούρη».

Οι γυναίκες είχαν σημαντική θέση στο αρχαίο δράμα – άλλες φορές ως θύματα του άντρα, πατέρα, του κατακτητή και άλλες φορές ως φωτεινά παραδείγματα θάρρους πυγμής και χειραφέτησης. Η θηλυκή ενέργεια έντονα παρούσα στο έργο των αρχαίων ποιητών, με σκοπό την αμφισβήτηση της πατριαρχικής εξουσίας μέσα από τις πράξεις των ηρωίδων του αττικού δράματος.

Ο μύθος μπλέκει με την πραγματικότητα. Υπαρκτά ή φαντασιακά πρόσωπα; Δεν έχει καμία σημασία. Αυτό που έχει σημασία στις μέρες μας είναι ο καθαρός και γεμάτος δύναμη λόγος.
Λόγος που οδηγεί στην πράξη. Στη γυναικεία απελευθέρωση.

Στο αναλόγιο παρουσιάζονται τρεις γυναικείοι μονόλογοι από έργα αρχαίων τραγωδιών και ακούγονται 3 κλασικές άριες με τη συνοδεία πιάνου. Το λυρικό τραγούδι, μαζί τη συνοδεία πιάνου, υπογραμμίζει το συναίσθημα και μας ταξιδεύει μαγικά.

Διαβάζουν: Ζωή Ξανθοπούλου και Γιώργος Νικολαΐδης
Τραγούδι: Μαρία Ανδρικοπούλου (μέτζο σοπράνο)
Πιάνο: Αλέξανδρος Φάρης

Με παράλληλη διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα από την Ανδρονίκη Ξανθοπούλου

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των Παιδιών τους του δήμου Αθηναίων και εντάσσεται στο πλαίσιο της «Αθήνα 2018 – Παγκόσµια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήµου Αθηναίων.

info δράσης 

«Ο γυναικείος λόγος στους αρχαίους ποιητές»

  • Ημέρα: Τρίτη 12 Μαρτίου 2019
  • Ώρα: 18:00 – 21:00
  • Χώρος: Πολιτιστικό Kέντρο δήμου Αθηναίων “Μελίνα” – Ηρακλειδών 66, Θησείο (Μετρό Κεραμεικός)

Μοιράσου το άρθρο: