Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας ζωγραφίζοντας για τα βιβλία

Έως το Σάββατο 21 Ιουλίου διαρκεί η έκθεση “Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας ζωγραφίζοντας για τα βιβλία” που διοργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη – Πινακοθήκη Γκίκα και το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο της ενότητας Το Βιβλίο και οι Τέχνες.

Ο Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας ασχολήθηκε συστηματικά με την εικονογράφηση κειμένων από το 1937 μέχρι το 1992. Πραγματοποίησε εξώφυλλα βιβλίων, προμετωπίδες και εικονογραφήσεις κυρίως για ποιητικά έργα.

Λογοτεχνικά περιοδικά όπως η Νέα Εστία, οι Μορφές, η Αιξωνή κυκλοφόρησαν με έργα του Γκίκα ως εξώφυλλο ή προμετωπίδα, ενώ εικονογράφησε πλήρως, τα Ποιήματα του Καβάφη, την Οδύσεια του Καζαντζάκη, το Δάφνης και Χλόη του Λόγγου, την Αμοργό του Νίκου Γκάτσου. Σε αυτά προστίθενται και πολλά μεμονωμένα εξώφυλλα και προμετωπίδες για βιβλία και ποιητικές συλλογές, όπως του Οδυσσέα Ελύτη, της Λητώς Κατακουζηνού, της Μαργαρίτας Λυμπεράκη και άλλα.

Η έκθεση δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να έρθει σε επαφή με τη ζωγραφική και με τη λογοτεχνία, αλλά και να μελετήσει παλαιότερες εκδόσεις και να γνωρίσει το πλούσιο εικονογραφικό έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου–Γκίκα.

Η έκθεση φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Γκίκα Μουσείου Μπενάκη, και είναι ανοιχτή στο κοινό με εισιτήριο από Τετάρτη ως Σάββατο 10:00–18:00. Την έκθεση επιμελήθηκε η Ιωάννα Μωραΐτη ενώ το σχεδιασμό της ανέλαβε ο Παύλος Θανόπουλος.

Παράλληλα έως τις 31 Δεκεμβρίου θα διαρκέσει και η έκθεση “Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Ζωγραφιές ανάμεσα στις σελίδες” που φιλοξενείται από τις 10 Ιουνίου στον εκθεσιακό χώρο του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος “Art & Environment”.

Επιμελητές της έκθεσης, που διοργανώνεται από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, το Μουσείο Μπενάκη και το Costa Navarino και εντάσσεται στην ενότητα Το Βιβλίο και οι Τέχνες, η Ιωάννα Μωραΐτη (Επιμελήτρια του Αρχείου της Πινακοθήκης Γκίκα) και ο Κωνσταντίνος Παπαχρίστου (Επιμελητής της Πινακοθήκης Γκίκα).

Μοιράσου το άρθρο: