Μαθήματα Ιστορίας με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από το 1821

«200 χρόνια από την Επανάσταση: Ποια είναι η σύγχρονη Ελλάδα;». Είναι ο τίτλος του πολυδιάστατου καλλιτεχνικού και επιστημονικού προγράμματος που υλοποιήθηκε από το Θέατρο Τέχνης στο πλαίσιο και με τη στήριξη της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου.

Στόχος του προγράμματος ήταν να αναδείξει κείμενα και πρόσωπα της Επαναστατικής Περιόδου μέσα από τη σύγχρονη και διαφορετική κάθε φορά οπτική νεότερων και παλιότερων διακεκριμένων καλλιτεχνών και ιστορικών, με οδηγό τους τη φράση: «200 χρόνια από την Επανάσταση. Ποια είναι η σύγχρονη Ελλάδα;».

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2019 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ). 

Μαθήματα Ιστορίας από την ακαδημαϊκό Μαρία Ευθυμίου 

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Ευθυμίου, παρέδωσε τρία μαθήματα Ιστορίας στο «υπόγειο του Κουν» στα τέλη του 2018 και στις αρχές του 2019, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Στα μαθήματα αυτά, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, αντιμετωπίστηκαν η Επανάσταση του 1821 και τα πολύπλοκα κοινωνικά, διπλωματικά, ηθικά, ιδεολογικά και πολιτικά θέματα που την απασχόλησαν. Απαντήθηκαν τα ερωτήματα εάν ήταν Επανάσταση ή όχι, και, εάν ναι, ως προς τι. Διερευνήθηκαν οι αιτίες των δυσλειτουργιών που την έβλαψαν αλλά και των εμφύλιων συγκρούσεων που την έφεραν στα πρόθυρα του τέλους. Επίσης, εντοπίστηκαν προσωπικές συμπεριφορές, παραδοσιακές αγκυλώσεις, ιδεολογικές εμμονές παράλληλα με υπερβάσεις και εκτινάξεις που την ελάμπρυναν.

Παρακολουθήστε στο video το τελευταίο από τα τρία συγκλονιστικά μαθήματα Ιστορίας που παρέδωσε η ακαδημαϊκός Μαρία Ευθυμίου στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης (περίοδος 2018-2019).

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων υλοποιήθηκε χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές ήταν το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές ήταν η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρεία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ)

Μοιράσου το άρθρο: