Κινητή Βιβλιοθήκη ECHO: Ένα ασφαλές μέρος για μόρφωση και δημιουργία

Η Κινητή Βιβλιοθήκη ECHO (Education.Community.Hope.Opportunity), είναι μια οργάνωση που έχει στόχο να συμβάλλει στη δημιουργία κοινοτήτων και σε εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες για ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε βιβλιοθήκες και βιβλία στην γλώσσα τους. Αυτή τη χρονιά συνεργάζεται με την Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου μεταμορφώνοντας τους χώρους στασιμότητας και αναμονής σε χώρους όπου τα όνειρα παραμένουν ζωντανά!

Όλον τον Νοέμβριο με όχημα την Κινητή Βιβλιοθήκη ECHO θα πραγματοποιούνται δράσεις και προγράμματα για ενήλικες και παιδιά, όπως εξάσκηση ελληνικών, εκμάθηση ελληνικών μέσω παιχνιδιών, όπως το Scrabble, εργαστήρι μουσικής και κατασκευή μικρών μουσικών οργάνων με οδηγίες από βιβλία, εργαστήρι ζωγραφικής, τουρνουά επιτραπέζιων παιχνιδιών, παντομίμα που ζωντανεύει τους ήρωες των βιβλίων ή κατασκευές με τις σελίδες ενός βιβλίου, που μπορεί να γίνουν πολύχρωμοι ανεμόμυλοι origami, χρωματιστά σουβέρ, βεντάλιες που «μιλούν» και ό,τι άλλο δημιουργήσει η φαντασία των παιδιών!

Η ομάδα αυτόν τον καιρό απαρτίζεται από τις Βαρβάρα Σβορώνου, Megan Yates, Δάφνη Αργυρού, Keira Dignan.

Η Βαρβάρα Σβορώνου μας ξεναγεί στις δράσεις της Echo: «Στη Μαλακάσα μέσω συνεργασίας με την οργάνωση Musicarama έχουμε έναν μουσικό που κάνει μαθήματα κιθάρας. Στα Οινόφυτα λειτουργούμε μια σχολική μονάδα σε μια κατ’επίφαση σχολική «αίθουσα» για εκπαίδευση ελληνικών σε ενήλικες (βρήκαμε την καθηγήτρια Βάσω Αλικάρη, και εξασφαλίσαμε θρανία, καρέκλες, πίνακα και γραφική ύλη). Στην Αθηνάς 55 στη δράση Onestopforall της ομάδας Steps, που απευθύνεται σε ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο, όπως άστεγοι, χρήστες ουσιών και άποροι,  παίζουμε κάθε Τετάρτη 6-9 επιτραπέζια και κάνουμε βασική εκμάθηση αγγλικών και ελληνικών. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με την πολυγλωσσική βιβλιοθήκη We Need Books, παίρνουμε μέρος στο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων Αθήνα 2018, Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου. Σε αυτό το πλαίσιο επισκεπτόμαστε τρεις χώρους την εβδομάδα (Victoria Square Project Ελπίδος 13, Jafra Foundation  Καλλιδρομίου 49 και Πολυδύναμο Κέντρο Ερυθρού Σταυρού Καποδιστρίου 2) και κάνουμε κάποιες δράσεις».

Η ECHO ξεκίνησε την δράση της στον απόηχο του κλεισίματος των συνόρων στην Βόρεια Ελλάδα, αφήνοντας πάνω από 60.000 πρόσφυγες σε κατάσταση ανασφάλειας και αναμονής. Μετά από 17 μήνες παραμονής στην Ελλάδα, κάποιοι χρειάζεται να περιμένουν 3-12 μήνες προτού μεταβούν σε κάποια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα (και σε πολλές περιπτώσεις προτού επανενωθούν με τις οικογένειές τους). Κάποιοι άλλοι για τους οποίους δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αφέθηκαν να περιμένουν άεργοι μέχρι να γίνει δεκτή η αίτηση ασύλου και να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες. Η Κινητή Βιβλιοθήκη ECHO συνέβαλε στην προετοιμασία αυτών των ανθρώπων για τον επόμενο σταθμό τους και στην θετική εκμετάλλευση του διαφορετικά χαμένου χρόνου τους.

Η σημερινή κατάσταση, παρόλο που φαινομενικά έχει διαφοροποιηθεί από την ημέρα που η Echo ξεκίνησε τη δράση της, παραμένει ίδια: αφημένοι στη μοίρα τους, οι ζωές και το μέλλον αυτών των ανθρώπων βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής. Ο δρόμος αυτός είναι μακρύς, δυσάρεστος, γεμάτος ανασφάλεια και φόβο. Χρειάζονται να μετατρέψουν την ανάγκη «να γεμίσουν τον χρόνο τους» στην επιθυμία «να εκμεταλλευτούν τον χρόνο τους». Υπάρχουν άνθρωποι διψασμένοι για δράση, για γνώση και μόρφωση, πρώην εργαζόμενοι και επαγγελματίες που ξεριζώθηκαν βίαια από τον τόπο τους. Η οργάνωση τους προσφέρει την υποστήριξη που χρειάζονται, ώστε να μεταφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους στο επόμενο στάδιο της πορείας τους.

Ο στόχος της Κινητής Βιβλιοθήκης ECHO είναι να παρέχει ένα ασφαλές μέρος για μόρφωση και δημιουργία όπου το μυαλό των ανθρώπων, που «πάντα θα δραπετεύει, όσες κι αν χτίζουν φυλακές», να μπορεί να καλλιεργηθεί.

«Xρειαζόμαστε τη συνδρομή Ελλήνων εθελοντών», τονίζει η Βαρβάρα Σβορώνου. «Πρώτον διότι σε όλες μας τις δράσεις κάνουμε εξάσκηση ελληνικών και δεύτερον διότι οι δύο Ελληνίδες που είμαστε δεν προλαβαίνουμε να πηγαίνουμε παντού και είναι απίστευτα χρήσιμο να υπάρχει ένας άνθρωπος να μιλάει ελληνικά για συνεννοήσεις με αστυνομία,υπευθύνους φορέων, δημόσιες υπηρεσίες,συνεργεία και περαστικούς στον δρόμο. Δεν χρειάζεται να είναι σε καθημερινή βάση,ακόμα και μια ημέρα την εβδομάδα διαθέσιμη να έχει κάποιος και να μπορεί να δεσμευτεί για ένα διάστημα δύο μηνών θα θέλαμε να επικοινωνήσει μαζί μας».

Παροχές βιβλιοθήκης ECHO

  • Bιβλία προς δανεισμό και ένα ήσυχο μέρος για διάβασμα.
  • Πρόσβαση σε διαδικτυακή εκπαίδευση (μέσω WiFi access και tablets)
  • Εγχειρίδια εκμάθησης γλωσσών
  • Μικρά τμήματα επιμόρφωσης ενηλίκων
  • Συμβουλευτική υποστήριξη για αιτήσεις σε θέσεις εργασίας και πανεπιστήμια
  • Έναν χώρο για δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά και μεγάλους

Για ερωτήσεις και σχόλια, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ECHO στο: contact@echo-greece.org

Μοιράσου το άρθρο: