Ημερίδες και συνέδρια με συμμετοχή σημαντικών φορέων και καλεσμένων από την Ελλάδα και το εξωτερικό πραγματοποιούνται τον Μάρτιο και τον Απρίλιο στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, για θέματα όπως η πνευματική ιδιοκτησία στην ψηφιακή εποχή, η ελληνική λογοτεχνία στο εξωτερικό, αλλά και το μεταφρασμένο βιβλίο στην Ελλάδα, οι δημόσιες βιβλιοθήκες και η δια βίου μάθηση, το βιβλίο ως εκπαιδευτικό εργαλείο και μουσειακό έκθεμα, κ.ά.

Για το επόμενο διάστημα, επαγγελματίες του χώρου αλλά και το ευρύτερο κοινό, έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μεγάλες διεθνείς συναντήσεις, με δωρεάν είσοδο για όλους.

Η διπλή φυσιογνωμία του βιβλίου: εκπαιδευτικό εργαλείο και μουσειακό έκθεμα

Το Σάββατο 30 Μαρτίου από τις 10:00 ως τις 14:00 (εγγραφές 09:00 – 09:30) το Μουσείο Παιδείας και Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης και το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών διοργανώνουν στο πλαίσιο της ΑΠΠΒ την Ημερίδα «Η διπλή φυσιογνωμία του βιβλίου: εκπαιδευτικό εργαλείο και μουσειακό έκθεμα» με στόχο τη διαθεματική προσέγγιση του βιβλίου ως εκπαιδευτικού εργαλείου και μουσειακού εκθέματος. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην «Αίθουσα Συλλόγου Αθηναίων», Κέκροπος 10, Πλάκα. Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό και θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης. Το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο εδώ.

Ερμηνεύοντας τον αρχαίο ελληνικό χορό

Την Κυριακή 7 Απριλίου και ώρα 11:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα (Ηρακλειδών 66, Αθήνα), το Διεθνές Συμβούλιο Χορού και η Ομάδα μελέτης αρχαίας όρχησης θεάτρου “Δόρα Στράτου” – Ερευνητικό Πρόγραμμα ΕΛΚΕ – ΕΚΠΑ, με τη στήριξη της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου καλούν σε εκδήλωση παρουσίασης του υπό έκδοση τόμου πρακτικών από την ημερίδα «Ερμηνεύοντας τον αρχαίο ελληνικό χορό». Η επιστημονική ημερίδα είχε πραγματοποιηθεί για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού 2018 στις 27 Απριλίου 2018. Ο συλλογικός τόμος 300 σελίδων θα περιλαμβάνει πρωτότυπες θεωρητικές μελέτες για τον αρχαίο ελληνικό χορό σε σχέση με το αρχαίο δράμα, τη μουσική και τη φιλοσοφία του, τις διεθνείς αναφορές του, τις διαχρονικές επιβιώσεις του, τις θεραπευτικές και παιδαγωγικές του διαστάσεις, αλλά και χορογραφικές αναλύσεις παραστάσεων και δημιουργιών των μελών της ομάδας που προτείνει μια σύγχρονη διδακτική μέθοδο προσέγγισης και αναβίωσης. Στην εκδήλωση μιλούν ειδικοί, πλαισιωμένοι από μουσικοχορευτικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με θέματα από τις σελίδες του βιβλίου.

Αναζητώντας το νέο μέσα από τη μετάφραση: διαχρονικές και συγχρονικές προσεγγίσεις στον ελληνόφωνο χώρο

Την Παρασκευή 12 Απριλίου στην Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων (αμφιθέατρο Innovathens, Πειραιώς 100) από τις 09:00 ως τις 19:00 πραγματοποιείται συνέδριο με θέμα «Αναζητώντας το νέο μέσα από τη μετάφραση: διαχρονικές και συγχρονικές προσεγγίσεις στον ελληνόφωνο χώρο», που διοργανώνουν η Ελληνική Εταιρεία Μεταφρασεολογίας (ΕΕΜ) σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (ΕΚΠΑ), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με τη στήριξη της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Αντικείμενο του συνεδρίου είναι το μεταφρασμένο βιβλίο στην Ελλάδα, τα διαφορετικά είδη της μετάφρασης στην εκδοτική αγορά, οι νέες μεταφραστικές τάσεις και ανάγκες της κοινωνίας και η σύγχρονη μεταφρασεολογική έρευνα. Θα πραγματοποιηθούν επίσης στρογγυλά τραπέζια για το χώρο των εκδόσεων και τη διδασκαλία της μετάφρασης.

Πρόγραμμα συνεδρίου:

9.00-9.30 Χαιρετισμοί

A: «Λογοτεχνική μετάφραση και μεταφρασεολογική έρευνα στην Ελλάδα» Συντονίστρια: Β. Γιαννακοπούλου

9.30-10.00 Ν. Πρατσίνης, «Κακιά μετάφραση; Ρωτήστε «τις ει;» προτού πυροβολήσετε…»

10.00-10.30 Κ. Παλαιολόγος, «Υφίσταται η μη συλλογική λογοτεχνική μετάφραση; Μια απόπειρα διαφοροποίησης της συλλογικής από την ομαδική (λογοτεχνική) μετάφραση»

11.00-11.30 Α. Βηδενμάιερ, «Μεταφραστές και μεταφράστριες στο προσκήνιο: αλλαγή αντίληψης και διαμόρφωση ενός νέου τοπίου»

11.30-12.00 Διάλειμμα

B: «Ζητήματα ιστορίας της μετάφρασης στον ελληνόφωνο χώρο» Συντονιστής: Σ. Γραμμενίδης

12.00-12.30 A. Ταμπάκη, «Η μεταφραστική πολυφωνία στον αιώνα του νεοελληνικού Διαφωτισμού και η εισδοχή των νέων ιδεών»

12.30-13.00 Σ. Αθήνη, «Η διαχείριση του Βυζαντίου και η μετάφραση ιστορικών μυθιστορημάτων στα μέσα του 19ου αιώνα»

13.00-13.30 Φ. Παππάς, «Στοιχεία για μια συνοπτική ιστορία της λογοτεχνικής μετάφρασης στην Ελλάδα»

13.30-14.30 Διάλειμμα

Γ: «Νέες μεταφραστικές τάσεις και ανάγκες στη σύγχρονη αγορά και έρευνα» Συντονίστρια: Ε. Λουπάκη

14.30-15.00 Γ. Φλώρος, «Ο πολιτικός ρόλος των μεταφραστών και οι εκπαιδευτικές προκλήσεις»

15.00-15.30 Β. Σωσώνη, «Επαναπροσδιορίζοντας τον ρόλο του μεταφραστή και το μεταφραστικό habitus»

15.30-16.00 Π. Κριμπάς, «Μετάφραση, ορολογία και εννοιοστρέφεια»

16.00-16.30 Ε. Τζιάφα, «Η μεταφραστική τεχνολογία πάει πανεπιστήμιο»

16.30-17.00 Β. Μπαμπούρης, «Μετάφραση: ποιος κρατάει το τιμόνι και πού μας πάει;»

17.00-17.30 Διάλειμμα

17.30-18.30 Γενική Συνέλευση Ελληνικής Εταιρείας Μεταφρασεολογίας

Φιλαναγνωσία στην πράξη: Λέσχες ανάγνωσης/αφήγησης και εργαστήρια δημιουργικής γραφής

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη ημερίδα του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων (Athens Culture Net), με τη στήριξη της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) με τίτλο «Φιλαναγνωσία στην πράξη: Λέσχες ανάγνωσης/αφήγησης και εργαστήρια δημιουργικής γραφής», σχετικά με την άνθηση των Λεσχών ανάγνωσης/αφήγησης και των εργαστηρίων δημιουργικής γραφής και τη συμβολή τους στην κοινωνική συνοχή και στην δημιουργία δυναμικών σε τοπικό επίπεδο. Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν δημοφιλείς πρακτικές, θα διερευνηθούν τα οφέλη που αποκομίζουν οι μετέχοντες όχι μόνο διανοητικά αλλά και σε επίπεδο κοινωνικοποίησης και αλληλεπίδρασης με τους άλλους και με τον τόπο τους. Επίσης θα εξεταστεί εάν και πώς μέσα από τη συλλογική ανάγνωση, αφήγηση και εργαστήρια μπορούν να δημιουργηθούν καλύτερους αναγνώστες αλλά και δεσμοί επωφελείς για τις τοπικές κοινωνίες. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Σεράφειο Δήμου Αθηναίων, Π. Ράλλη και Πειραιώς, από τις 15:00 έως τις 20:00.

Ψηφιακά Μέσα και Πνευματικά Δικαιώματα

Το κρίσιμο ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων θα διερευνηθεί και την Τρίτη 16 Απριλίου στην ημερίδα με τίτλο «Ψηφιακά Μέσα και Πνευματικά Δικαιώματα» που διοργανώνεται από το Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων (Athens Culture Net) με τη στήριξη του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) και της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Στην ημερίδα εξετάζονται οι νομικές παράμετροι αλλά και οι τρόποι δημιουργίας περιεχομένου σε ιστοσελίδες ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας copyrighted υλικό και οι τρόποι προστασίας του πρωτότυπου υλικού που δημιουργείται. Θα διερευνηθεί το πώς μπορεί να γίνει χρήση των πνευματικών δικαιωμάτων στη εφήμερη ψηφιακή αφήγηση και θα παρουσιαστούν νέοι τρόποι παρουσίασης ή διαχείρισης, ενώ θα πραγματοποιηθεί επίσης εργαστήριο φέρνοντας σε επαφή τους δημιουργούς και ιδιοκτήτες πνευματικών δικαιωμάτων με τους “χρήστες” αυτού του περιεχομένου, προκειμένου να αποσαφηνιστούν ζητήματα, αρχές, αξίες και διαδικασίες, ώστε να ευνοούνται και οι δύο πλευρές. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Σεράφειο Δήμου Αθηναίων, Π. Ράλλη και Πειραιώς από τις 15:00 έως τις 20:00. Το πρώτο μέρος είναι με ελεύθερη συμμετοχή, ενώ στο εργαστήριο είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 210-3722010.

ΔιαβάΖΩντας υπεύθυνα για τον καρκίνο

Την Τετάρτη 17 Απριλίου η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) διοργανώνει την ημερίδα «ΔιαβάΖΩντας υπεύθυνα για τον καρκίνο» στο πλαίσιο της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Θα συζητηθούν θέματα, όπως το βίωμα της ασθένειας του καρκίνου, η επικοινωνία μεταξύ ασθενών και ιατρών, οι μύθοι και οι αλήθειες σχετικά με την ινδική κάνναβη, ο ρόλος της κληρονομικότητας, πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψης αλλά και η στάση ζωής απέναντι σε κάθε ασθένεια και ειδικότερα, απέναντι στον καρκίνο, δεδομένου ότι τα βιβλία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πυξίδα στο λαβύρινθο του καρκίνου για κάθε ασθενή. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Προπύλαια, Αθήνα), από τις 15:00 έως τις 20:00, με ελεύθερη είσοδο. Περισσότερες πληροφορίες/κρατήσεις: ΕΟΠΕ (210 6457971), ETS (2109880032), καθώς και στο 210-3722010.


Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ)

Μοιράσου το άρθρο: