φωτό: Πάνος Κοκκινιάς

Με μια μεγάλη γιορτή και live συναυλία από τις Bitchy 101 κλείνει το Σάββατο 20 Απριλίου 2019 η χνουδωτή Fluffy Library με το Φλάφι να ξεκινά το ταξίδι του για άλλες βιβλιοθήκες!

Το #TextMe_FluffyLibrary, ένα in-progress έργο της καλλιτέχνιδας Αντιγόνης Τσαγκαροπούλου, ήταν μια ανατρεπτική βιβλιοθήκη με τη μορφή διαδραστικής έκθεσης που λειτουργούσε ως λούτρινη αγκαλιά δημιουργώντας έναν πρωτότυπο και ατοπικό χώρο ανάγνωσης και παιγνιώδους δράσης για μικρούς και μεγάλους.

Αυτό το χνουδωτό περιβάλλον ήταν το εργαστήριο παραγωγής ενός αντισυμβατικού παραμυθιού όπου γίνονταν διηγήσεις ζητημάτων ταυτότητας, φύλου και επαφής. Το κτήριο του Atopos CVC καταλήφθηκε από ένα γιγαντιαίο, λούτρινο, υβριδικό πλάσμα, το Φλάφι όπου κατοίκησε εκεί, παρέα με το τερατόμορφο αλφάβητό του. Οι επισκέπτες έβγαζαν τα παπούτσια τους στην είσοδο και βούλιαζαν στη γούνινη αγκαλιά του Φλάφι διαβάζοντας ή χαλαρώνοντας μόνοι τους ή αγκαλιά με κάποιον άλλον.

Η ΕΡΤ επισκέφθηκε το Φλάφι, πριν λίγους μήνες, στις πρώτες του αγκαλιές.

Σε διάλογο με το έργο της Αντιγόνης Τσαγκαροπούλου, το οποίο ήταν επισκέψιμο καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, o Atopos CVC πρότεινε το #TextMe_Lab, ένα παράλληλο πρόγραμμα το οποίο περιελάμβανε performances, εργαστήρια, διαλέξεις, συζητήσεις και μίνι-εκθέσεις από καλλιτέχνες και ακαδημαϊκούς ερευνητές, βασισμένο σε μια πρωτότυπη ιδέα και έρευνα του Βασίλη Ζηδιανάκη. Το συνδετικό νήμα του προγράμματος ήταν οι υβριδικές γλώσσες που προκύπτουν όταν το κείμενο συνδυάζεται με άλλα καλλιτεχνικά μέσα. Η οπτική ποίηση του 20ού αιώνα, το spoken word και τα όρια μεταξύ ποίησης και ηχητικής τέχνης, τα σύγχρονα γλωσσικά φαινόμενα στη διαδικτυακή ποπ κουλτούρα και τα νέα μέσα, καθώς και η σχέση λέξης και οθόνης, είναι κάποια από τα κύρια θέματα του #TextMe_Lab. Το πρόγραμμα επιμελήθηκε ο ερευνητής Φιλ Ιερόπουλος

Ο κύκλος δράσεων #TextMe πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου της UNESCO και με την υποστήριξη του Athens Culture Net (Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων).

φωτό: Πάνος Κοκκινιάς

Μια ανατρεπτική βιβλιοθήκη, ένα ατοπικό αναγνωστήριο, μια λούτρινη αγκαλιά για το κείμενο, την τέχνη και την ανάγνωση

H δουλειά της καλλιτέχνιδας Αντιγόνης Τσαγκαροπούλου συνδύασε φαντασία και πραγματικότητα, παιδική ηλικία και ενήλικη ζωή, με επιρροές από τη φεμινιστική και queer θεωρία, σχεδίασε δε και υλοποίησε μια ασυνήθιστη βιβλιοθήκη, μια εικαστική έκθεση, έναν χνουδωτό ξενώνα για τα γράμματα και τους ανθρώπους.

Το #TextMe_FluffyLibrary κατέλαβε τους χώρους του νεοκλασσικού κτιρίου επί της οδού Σαλαμίνος 72, ενσωματώνοντας στο κυρίως έργο τη μεγάλη συλλογή βιβλίων του οργανισμού με περισσότερα από 2.500 βιβλία τέχνης και οπτικής κουλτούρας. Το έργο συνδύασε τη λογική μιας εγκατάστασης μεγάλης κλίμακας με συμμετοχικά και αυτοσχεδιαστικά περφόρμανς, λούτρινα γλυπτά και γούνινα κουστούμια. Η δουλειά της Αντιγόνης Τσαγκαροπούλου είχε έμπνευση από παραμύθια και φεμινιστικά μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας, υποκουλτούρες όπως τα Furries και από τις βιολογικές επιστήμες που ασχολούνται με την αλληλεπίδραση των οργανισμών, ενώ μέσω αυτής της πρακτικής η καλλιτέχνιδα επιχείρησε να διευρύνει τα όρια της φαντασίας και της υποκειμενικότητας.

φωτό: Πάνος Κοκκινιάς

Το #TextMe_FluffyLibrary λειτούργησε ως λούτρινη αγκαλιά δημιουργώντας έναν πρωτότυπο και ατοπικό χώρο ανάγνωσης και παιχνιδιού για μικρούς και μεγάλους. Το έργο ήταν υβριδικό και συνδύασε πολλές λειτουργίες. Δημιούργησε μια πολυ-αισθητηριακή εικαστική εμπειρία ενώ ταυτόχρονα προώθησε την ανάγνωση καθώς λειτούργησε και ως ανοιχτή βιβλιοθήκη. Mέσα στην εγκατάσταση κατοίκησε μια σειρά λούτρινων χαρακτήρων που αντιπροσώπευσαν γράμματα-τέρατα και άλλα πλάσματα βγαλμένα από παραμύθια και ιστορίες επιστημονικής φαντασίας, συνθέτοντας ένα αλλόκοτο διαδραστικό περιβάλλον. Καθώς κάποιοι χαρακτήρες είχαν τη μορφή λούτρινων ενδυμάτων, το κοινό είχε τη δυνατότητα να συμμετάσχει στο έργο φορώντας τις στολές.

Ένα αντισυμβατικό παραμύθι

Πέρα από την εγκατάσταση και τη βιβλιοθήκη, το έργο αποτέλεσε και ένα εργαστήριο παραγωγής ενός αντισυμβατικoύ παραμυθιού. Η Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου, σε συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες, επιστήμονες, παραμυθάδες, μικρούς και μεγάλους, δημιούργησε σταδιακά τόσο το ίδιο το έργο όσο και την ιστορία του.

Η ιδέα που διέτρεξε το όλο έργο ήθελε το Φλάφι, που ακούει και στην λατινική ονομασία +Flufiella chimaerica, να είναι ένα υπερμέγεθες, συμβιωτικό πλάσμα το οποίο έχει καταλάβει το κτήριο και ζει μέσα σε αυτό. Μαζί του φέρνει τους φίλους του οι οποίοι απαρτίζουν ένα τερατόμορφο αλφάβητο και προσκαλεί συνεχώς και άλλους να συγκατοικήσουν μαζί του.

Μέσα στο #TextMe_FluffyLibrary κατοίκησαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς μια σειρά από υβριδικά γράμματα: Ένας δράκος πριγκίπισσα (D is for dragon), μια σούπερ ηρωίδα αρκουδάκι (T is for Teddy-Bear), μια πλοκαμωτή ευαίσθητη μάγισσα (O is for Octopus) παρέα με τη φίλη της την αρρενωπή νεραϊδούλα (P is for pixie), ένας τριχωτός ροζ γοργόνος (M is for Mermaid) είναι κάποια παραδείγματα από τα πλάσματα που δημιουργήθηκαν και απαίτησαν μια θέση σε σελίδες, ράφια και αφηγήσεις.

Το Φλάφι και οι φίλοι του έχτισαν ένα παραμύθι το οποίο πρότεινε εναλλακτικές αφηγήσεις γύρω από την ταυτότητα, το φύλο και τις ανθρώπινες σχέσεις, αναδεικνύοντας τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του έργου.

φωτό: Πάνος Κοκκινιάς

Ένας λούτρινος ξενώνας για βιβλιοφάγους

Στην καρδιά αυτής της γούνινης αγκαλιάς, η οποία λειτούργησε πιλοτικά και ως ένας υπερβατικός χνουδωτός ξενώνας, ένας μικρός αριθμός εκπροσώπων της τέχνης και του πολιτισμού είχε την ευκαιρία να ζήσει αποκλειστικά την απόλυτη εμπειρία ενός sleep-over με το Φλάφι. Ο οργανισμός για πρώτη φορά δημιούργησε ένα πρόγραμμα φιλοξενίας και συμβίωσης με ένα έργο έχοντας σκοπό τη διάδραση και υποστήριξη του προγράμματός του.

Το #TextMe_FluffyLibrary ήταν ένα in-progress έργο που χτίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς από την Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου, τους επισκέπτες και τους καλεσμένους της. Οι χαρακτήρες του αλφάβητου δημιουργήθηκαν σταδιακά μέσα από συνεργασίες και workshops, και έπειτα βρήκαν τη θέση τους μέσα στην κεντρική αφήγηση του παραμυθιού που σταδιακά υφάνθηκε μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες. Η έναρξη του έργου έγινε με τα εγκαίνια της διοργάνωσης Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου της UNESCO, αλλά η εκδίπλωση της ιστορίας και η κατασκευή των κοστουμιών-εκθεμάτων έλαβαν χώρα καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Για την ένταξη παιδιών με αναπηρία στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του #TextMe_FluffyLibrary, η Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου συνεργάστηκε με την Ουρανία Αναστασιάδου, εικαστικό και υπεύθυνη της μονάδας προσβάσιμης Εκπαίδευσης της Α.Σ.Κ.Τ.


Πληροφορίες έκθεσης  

Contemporary Visual Culture Atopos CVC

Πού: Σαλαμίνος 72, Μεταξουργείο Τηλ: +302105242004, +302108838151 

Πότε: Σάββατο 20 Απριλίου 2019, 20:00-22:00

Είσοδος ελεύθερη

Μοιράσου το άρθρο: