Εθελοντές αναγνώστες ηχογραφούν βιβλία στο Ζάππειο

Από τις 3 έως και τις 7 Οκτωβρίου 2018, ο οργανισμός Διαβάζω για τους Άλλους βρίσκεται στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου εθελοντές αναγνώστες ηχογραφούν βιβλία. Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο συμμετοχής του οργανισμού στη διοργάνωση Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του Δήμου Αθηναίων.

Στο Ζάππειο Μέγαρο, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, εθελοντές μπορούν να ηχογραφούν αποσπάσματα από βιβλία της αμερικανικής λογοτεχνίας.

Παράλληλα, το κοινό έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για το έργο του οργανισμού Διαβάζω για τους Άλλους, να εγγραφεί ως εθελοντής και να βιώσει την εμπειρία της ηχογράφησης ενός ακουστικού βιβλίου.

Το Διαβάζω για τους Άλλους συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεις της διοργάνωσης Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου με δράσεις που υλοποιούνται με την υποστήριξη της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και του Ιδρύματος ΤΙΜΑ. Όραμά του είναι όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας ή ιδιαιτερότητας, να έχουν ισότιμη πρόσβαση στη λογοτεχνία και γενικότερα σε κάθε είδους ανάγνωσμα. Για τον λόγο αυτό, το Διαβάζω για τους Άλλους αναπτύσσει όλες τις δράσεις που κρίνονται απαραίτητες προκειμένου άνθρωποι από κάθε γωνιά της Ελλάδας που ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, να έχουν ισότιμη πρόσβαση στη χαρά της ανάγνωσης.

Οι στόχοι του Δικτύου 

Κύριος στόχος του Διαβάζω για τους Άλλους είναι η αύξηση των ηχογραφήσεων και κατ’ επέκταση η παραγωγή ακουστικών βιβλίων για τυφλούς. Για τον λόγο αυτό, σήμερα πραγματοποιούνται ηχογραφήσεις σε διάφορα ιδιωτικά, επαγγελματικά και δημόσια στούντιο ανά την Ελλάδα.

Οι ανάγκες ηχογράφησης για τους μη βλέποντες δεν περιορίζονται σε λογοτεχνικά μόνο βιβλία αλλά και σε κάθε είδους περιοδικά, εγχειρίδια, συνταγές μαγειρικής, παρενέργειες φαρμάκων και οδηγίες χρήσης ηλεκτρικών συσκευών, σχολικά βιβλία και πανεπιστημιακά συγγράμματα. Για τον λόγο αυτό, κρίνεται απαραίτητο να δημιουργήσει το Διαβάζω για τους Άλλους, μέσα από χορηγίες και δωρεές, περισσότερα στούντιο ηχογράφησης ανά την Ελλάδα, προκειμένου η ηχογράφηση όλων των παραπάνω να μη σταματά ποτέ και ταυτόχρονα να υπάρχει δυνατότητα να συμμετέχουν στη διαδικασία της ηχογράφησης εθελοντές από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Παράλληλα, ο οργανισμός Διαβάζω για τους Άλλους δημιουργεί τη δυνατότητα ζωντανών αναγνώσεων σε ιδρύματα, γηροκομεία, ορφανοτροφεία, νοσοκομεία και όπου αλλού φιλοξενούνται κοινωνικά ευπαθείς πληθυσμοί. Οι αναγνώσεις πραγματοποιούνται από εθελοντές αναγνώστες, κατάλληλα εκπαιδευμένοι ανάλογα με την ανάγκη που καλούνται να καλύψουν, και λαμβάνουν χώρα σε σταθερή εβδομαδιαία βάση.

Oι εθελοντές του Διαβάζω για τους Άλλους έχουν ξεκινήσει να διαβάζουν ιδιωτικά σε ανθρώπους τετραπληγικούς ή και ηλικιωμένους, οι οποίοι αδυνατούν να κρατήσουν στα χέρια τους ένα βιβλίο. Η ιδιαιτερότητα της δράσης αυτής καθιστά απαραίτητη την προηγούμενη εκπαίδευση των εθελοντών και την άριστη συνεννόηση με την οικογένεια του επωφελούμενου.

Καθώς το Διαβάζω για τους Άλλους αναπτύσσεται και ο ιστός των εθελοντών ολοένα και αυξάνεται, πραγματοποιούνται όλο και περισσότερες δράσεις ανάγνωσης. Στόχος είναι να διοργανωθούν δράσεις ανάγνωσης μέσα στις φυλακές, ενηλίκων και ανηλίκων, για κρατούμενους που είναι αναλφάβητοι, αλλά και σε όποιο ίδρυμα στην Ελλάδα το έχει ανάγκη!

Ώς σήμερα, το Διαβάζω για τους Άλλους δραστηριοποιείται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης και Χανιά.

Όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν εθελοντές στο Δίκτυο μπορούν να επικοινωνούν μέσω email: info@giatousallous.gr 


info

Ζάππειο Μέγαρο, Aθήνα

Μέρες και ώρες:

  • Τετάρτη 3 Οκτωβρίου και Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018: 17:00-21:00
  • Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018: 13:00-21:00
  • Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018: 13:00-20:00
  • Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018: 13:00-18:00

Σχετικό άρθρο: Όταν τα παιδιά διαβάζουν για τους Άλλους…

 

** Οι φωτογραφίες είναι από την επίσημη σελίδα του Διαβάζω για τους Άλλους στο FB

Μοιράσου το άρθρο: