Διάλεξη του Andri Snær Magnason για τα παιδιά και τους νέους

Ο δημοφιλής Ισλανδός συγγραφέας Andri Snær Magnason (Αντρί Σνερ Μάγκνασον) επισκέπτεται τον Νοέμβριο του 2018 την Αθήνα και δίνει διάλεξη με θέμα «Γράφοντας για τα παιδιά και τους νέους του ταλαίπωρου πλανήτη μας. Ένα σεντούκι του χρόνου στον μπλε πλανήτη», στο πλαίσιο του Μegaron Plus. Η ομιλία του βραβευμένου λογοτέχνη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας Ένας κόσμος συγγραφείς (A World of Writers) της διοργάνωσης Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου της οποίας μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Μαζί του συνομιλούν η σκηνοθέτις και παιδοψυχίατρος Σοφία Βγενοπούλου και ο συγγραφέας Φίλιππος Μανδηλαράς, που συζητούν τις πολιτικές προεκτάσεις των βιβλίων του, τις οικολογικές ανησυχίες του αλλά και τη γενικότερη στάση του ως καλλιτέχνη και πολιτικού στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και των τεράστιων κλιματικών αλλαγών.

Η συζήτηση γίνεται στα Ελληνικά και στα Αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση.

Μετά το πέρας της διάλεξης ο Αντρί Σνερ Μάγκνασον συναντάει το κοινό και υπογράφει αντίτυπα των βιβλίων του.

Η επίσκεψη του Αντρί-Σνερ Μάγκνασον στην Ελλάδα πραγματοποιείται με τη συνεργασία των: Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, της Πρεσβείας της Ισλανδίας, του Megaron Plus και των Εκδόσεων Πατάκη. Με την υποστήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων.

 «Γράφοντας για τα παιδιά και τους νέους του ταλαίπωρου πλανήτη μας. Ένα σεντούκι του χρόνου στον μπλε πλανήτη»

Η μυθολογία έχει να κάνει με τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου μας. Μια θεά φέρνει την άνοιξη, ένας λύκος καταπίνει τον ήλιο και ο έρωτας μπορεί να μας χτυπήσει με ένα βέλος. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι οι σημερινοί καιροί στη γη είναι κατά κάποιο τρόπο μυθολογικοί. Έχουμε μάθει πώς να διασπάμε το άτομο ενώ η δυναμική της γης αλλάζει δραματικά με την αλλαγή του κλίματος.Ο Αντρί Σνερ Μάγκνασον πραγματεύεται στα βιβλία του σημαντικά ζητήματα χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της μυθολογίας με έναν σύγχρονο τρόπο.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του στην Αθήνα, ο συγγραφέας αναμένεται να αναφερθεί στην έμπνευση και στα υλικά που χρησιμοποιεί για να γράψει ένα βιβλίο, αλλά και για το πώς η κοινωνία στην οποία ζούμε διαμορφώνει τις ιστορίες.

Andri Snær Magnason 

Είναι ένας απ’ τους πιο δυναμικούς και γνωστούς Ισλανδούς συγγραφείς του καιρού μας. Ασκεί δριμεία κοινωνική κριτική και θέτει συχνά προ των ευθυνών τους κυβερνήσεις και μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα τόσο ως πολιτικός (ήταν υποψήφιος για την προεδρία της χώρας του στις εκλογές του 2016) όσο και ως καλλιτέχνης. Γεννήθηκε το 1973. Έργα του έχουν εκδοθεί και παιχτεί σε πάνω από τριάντα χώρες, ενώ έχει λάβει πολλά διεθνή βραβεία και διακρίσεις. Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για ενήλικες και για παιδιά καθώς και με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου. Επιπλέον, έχει γράψει ποιητικές συλλογές και θεατρικά έργα. Αγωνίζεται ενεργά ενάντια στην καταστροφή των ισλανδικών υψιπέδων. Έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες, όπως με την ποπ σταρ Björk, για να δοθεί διεθνής προσοχή στο θέμα. Ο Αντρί Σνερ Μάγκνασον και η Björk είναι μεταξύ των ιδρυτών μιας περιβαλλοντικής ομάδας, η οποία αγωνίζεται για τη δημιουργία ενός Εθνικού Πάρκου που να καλύπτει ολόκληρη την περιοχή των κεντρικών ισλανδικών υψιπέδων. Ζει στο Ρέικιαβικ και έχει τέσσερα παιδιά. Στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Πατάκη το βιβλίο του «ΤΙΜΑΚΙΣΤΑΝ – Το σεντούκι του χρόνου» και το παιδικό μυθιστόρημά του «Τα παιδιά του γαλάζιου πλανήτη».

Περισσότερα για τον Αντρί Σνερ Μάγκνασον στο official site του.


 info

  • Πότε: Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018, ώρα 19:00
  • Πού: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα
  • Τηλ.: 210.7282000
  • Τηλ. για εισιτήρια: 210.7282333

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας τα οποία θα διανέμονται από τις 17:30.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου από τον ιστότοπο της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ  του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή και μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου.

Μοιράσου το άρθρο: