Block και #TextMe_PaperFashion σε Αθήνα και Λονδίνο

Αυτό το μήνα το βιβλίο γίνεται πεδίο αλληλεπίδρασης για καλεσμένους-residents στην Αθήνα, αλλά και «διαβάζεται» ως ένδυμα σε μεγάλη έκθεση που διοργανώνεται στο Λονδίνο με τίτλο #TextMe_PaperFashion! Οι δράσεις διοργανώνονται από την ATOPOS cvc στο πλαίσιο της Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων.

Από την Πέμπτη 10 έως την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019 το #TextMe_Lab παρουσιάζει το Block, των Eleanor Vonne Brown & Roland Brauchli: Πρακτικές προσεγγίσεις στη δημιουργία βιβλίων (open studio, έκθεση, ομιλία).

Τι είναι ένα βιβλίο; Πως μπορούμε να προσεγγίσουμε κριτικά την διαδικασία ανάγνωσης και εμπλοκής με ένα βιβλίο; Γιατί συνεχίζουμε να επανερχόμαστε στο ερώτημα της υλικότητας όσον αφορά το κείμενο; Υπάρχει αξία του τυπωμένου αντικειμένου στην μετα- ιντερνετική εποχή; Ποια είναι η πολυπλοκότητα στις σχέσεις μεταξύ συγγραφέα, σχεδιαστή και εκδότη; Πως κάποιος επιμελείται μια σειρά βιβλίων, εκδοτικούς οίκους, βιβλιοθήκες, χώρους ανάγνωσης, βιβλιοπωλεία; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα αντιμετωπιστούν κατά τη διάρκεια της σειράς εκδηλώσεων με τον τίτλο «Block». Η Eleanor Vonne Brown και ο Roland Brauchli θα εγκατασταθούν ως residents στον Atopos για το πρόγραμμα του #TextMe_Lab μεταξύ 7 και 14 Ιανουαρίου 2019. Θα χρησιμοποιήσουν το χρόνο διαμονής τους για να αναπτύξουν έναν αριθμό νέων προσωπικών projects για το επακόλουθο έτος, αλληλεπιδρώντας και προσκαλώντας το κοινό να συζητήσει και να συλλογιστεί πάνω στο ζήτημα της σχετικότητας των βιβλίων, όσον αφορά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον τους.

info

Block, των Eleanor Vonne Brown & Roland Brauchli: Πρακτικές προσεγγίσεις στη δημιουργία βιβλίων (open studio, έκθεση, ομιλία).

  • Πότε: 10 & 11 Ιανουαρίου 2019: 18:00 – 21:00, Open Studio13 Ιανουαρίου 2019: 20:00 – 22:00, Έκθεση & Ομιλία
  • Πού: Atopos Contemporary Visual Culture, Σαλαμίνος 72, 10435

Είσοδος για το κοινό ελεύθερη

The Big Ones for ’68 paper dress, U.S.A 1968

Από την Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου και έως τις 24 Φεβρουαρίου 2019 πραγματοποιείται στο Hellenic Centre στο Λονδίνο η έκθεση #TextMe_PaperFashion. The ATOPOS cvc Paper Dress Collection. Η #TextMe_PaperFashion είναι μια pop-up έκθεση της μοναδικής συλλογής χάρτινων ενδυμάτων του ATOPOS cvc. Η έκθεση διερευνά τη σχέση μεταξύ κειμένου και χαρτιού στη μόδα με έναν καινοτόμο και ‘’ατοπικό’’ τρόπο μέσω επιλεγμένων αντικειμένων από τη συλλογή. Ξεκινά με μια εισαγωγή πάνω στις διαφορετικές μεθόδους με τις οποίες κατασκευάζεται ένα φορέσιμο χάρτινο ένδυμα και ολοκληρώνεται με μια πολύχρωμη «γιορτή» της μόδας των χάρτινων φορεμάτων που κυριάρχησε στις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Η έκθεση δημιουργήθηκε ειδικά από τον ATOPOS cvc στο πλαίσιο της «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου της UNESCO» και των 25 χρόνων από την ίδρυση του Hellenic Centre. Επιμέλεια: Στάμος Φαφαλιός.

Μιας χρήσεως χάρτινα φορέματα με τυπωμένες λέξεις και κείμενα, «συνομιλούν» μεταξύ άλλων, με ενδύματα από ανακυκλωμένες σελίδες λογιστικών βιβλίων, όπως τα σπάνια γιαπωνέζικα εσώρουχα που έχουν δημιουργηθεί με την τεχνική shifu από την περίοδο Edo. Η έκθεση περιλαμβάνει ακόμα το φόρεμα του Allen Ginsberg με το γνωστό ποίημα ‘’Updown NY’’ από τη σειρά ‘’Poster Dress’’ (1968), φόρεμα από πολιτική καμπάνια του Richard Nixon (1968), το after Andy Warhol ‘’Souper Dress’’, καθώς επίσης και φορέματα εκτυπωμένα με αποκόμματα Αμερικάνικων και Αγγλικών εφημερίδων (1960-1968). Στην έκθεση παρουσιάζονται επίσης μια σειρά από χάρτινα ενδύματα σχεδιαστών και καλλιτεχνών, μεταξύ άλλων Hussein Chalayan, Bob Wilson, Demna Gvasalia, Howard Hodgkin, Issey Miyake, John Galliano, Kosuke Tsumura, Stratis Tavlaridis, κ.α.

Χαρτί και ύφασμα συνδέονται στενά μεταξύ τους και είναι από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα του ανθρώπινου πολιτισμού. Το ύφασμα, όπως και το χαρτί, είναι κατασκευασμένο από ίνες. Η διαφορά τους όμως έγκειται στο ότι το ύφασμα μπορεί να δημιουργηθεί τόσο από φυσικές φυτικές ή ζωικές ίνες όσο και από συνθετικές ίνες, ενώ βασικό συστατικό του χαρτιού είναι η κυτταρίνη. Στη δυτική κουλτούρα, το χαρτί πάντα μας παραπέμπει στο να σκεφτούμε τη γραφή, την τυπογραφία και την διάδοση των ιδεών μέσω των κειμένων. Η αγγλική λέξη «text» (κείμενο) σχετίζεται με τη λέξη «texture» (υφή/ύφανση) και «textile» (ύφασμα) και κατάγεται από το λατινικό ρήμα texo, που σημαίνει «υφαίνω», αποδίδοντας τον τρόπο με τον οποίο οι λέξεις και οι προτάσεις συνδέονται μεταξύ τους, όπως οι ίνες στα υφάσματα. Σύμφωνα με μια παλιά αλληγορία, η σκέψη είναι σαν μια κλωστή, και ο αφηγητής είναι αυτός που γνέθει τα νήματα- αλλά ο αληθινός παραμυθάς είναι αυτός που τα υφαίνει.

Υπάρχουν ενδύματα που μπορούν να διαβαστούν σαν σελίδες βιβλίων; Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, διαφορετικοί πολιτισμοί σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους έχουν δημιουργήσει ενδύματα από χαρτί με κείμενο. Όταν αυτά τα ενδύματα φορεθούν, εκπέμπουν μηνύματα. Η έκθεση «#TextMe_PaperFashion» εξερευνά αυτή τη σχέση μεταξύ κειμένου και χαρτιού στη μόδα. Παράλληλα, αφηγείται την όχι και τόσο γνωστή ιστορία των χάρτινων ενδυμάτων και παρουσιάζει τους πολλούς τρόπους με τους οποίους λέξεις, αποκόμματα τύπου, επικεφαλίδες, λογότυπα, σλόγκαν αλλά και ποιήματα έχουν ενσωματωθεί στη μόδα από χαρτί.

Η Συλλογή Χάρτινων Φορεμάτων της ATOPOS cvc έχει γίνει γνωστή στο κοινό διεθνώς με την έκθεση «ΧΡΑΑΑΤΣ!! Μόδα από Χαρτί«, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα το 2007, και έκτοτε παρουσιάστηκε στο Λουξεμβούργο (Musée d’Art Moderne Grand-Duc Jean), στην Αμβέρσα (Mode Museum), στη Ζυρίχη (Bellerive Design Museum) και στο Βάιμπλινγκεν (Gallerie Stihl). Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Συλλογή τoυ ΑΤΟPOS cvc παρουσιάζεται στο Λονδίνο.

Στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώνονται δυο Διαλέξεις:

-Τρίτη 29 Ιανουαρίου στις 7:00 μ.μ. – José Teunissen, Καθηγήτρια, Κοσμήτωρ της Σχολής Design & Τεχνολογίας, London College of Fashion, «Paper Dress: Future of History?’’

-Τρίτη 19 Φεβρουαρίου στις 7:00 μ.μ. – Mυρσίνη Πήχου, Ερευνήτρια, “Walking Billboards or Wearable History? Paper Dresses from the ATOPOS cvc Collection

info

Έκθεση #TextMe_PaperFashion. The ATOPOS cvc Paper Dress Collection 

  • Πότε: 16 Ιανουαρίου έως 24 Φεβρουαρίου: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 12:00 – 19:00, Τετάρτη 12:00 – 21:00, (ξεναγήσεις μεταξύ 7:00 μ.μ. – 9:00 μ.μ. από τον Στάμο Φαφαλιό και τον Βασίλη Ζηδιανάκη), Σάββατο και Κυριακή 12:00 – 17:00
  • Πού: The Hellenic Centre, 16–18 Paddington Street, Marylebone, London W1U 5AS, τηλ.: +44 (0) 20 7487 5060 (Σταθμός Baker Street)

Είσοδος για το κοινό ελεύθερη


Ο ATOPOS cvc με το #TextMe_FluffyLibrary, ένα in-progress έργο της καλλιτέχνιδας Αντιγόνης Τσαγκαροπούλου, εγκαινίασε το πρόγραμμα #TextMe, βασισμένο σε μια πρωτότυπη ιδέα και έρευνα του Βασίλη Ζηδιανάκη, στις 23 Απριλίου 2018 στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Απριλίου 2019. Η Fluffy Library λειτουργεί κάθε Πέμπτη & Παρασκευή 14:00-20:00 και Σάββατο & Κυριακή 12:00-18:00.

Μοιράσου το άρθρο: