Ηχογραφήσαμε audio books στο Ζάππειο – Mία δράση του οργανισμού «Διαβάζω για τους Άλλους»

Η προσέλευση εθελοντών αναγνωστών ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες! Η  πενθήμερη εκδήλωση του οργανισμού Διαβάζω για τους Άλλους με τίτλο «Ελάτε να ηχογραφήσουμε μαζί» που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, άφησε αδιάψευστα ίχνη ενός αυθόρμητου, πηγαίου και ένθερμου εθελοντισμού που δίνει μεγάλη δύναμη ελπίδας στον σύγχρονο κόσμο μας.

Στο Ζάππειο Μέγαρο, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, εκατοντάδες εθελοντές αναγνώστες είχαν την ευκαιρία, από τις 3 ώς τις 7 Οκτωβρίου 2018, να ηχογραφήσουν αποσπάσματα από βιβλία της αμερικανικής λογοτεχνίας.

Στο video ο αντιπρόεδρος του οργανισμού Διαβάζω για τους Άλλους, Θοδωρής Τάτσος, μιλάει για τον στόχο της εκδήλωσης που δεν ήταν άλλος από το να βιώσουν οι εθελοντές την εμπειρία μιας επαγγελματικής ηχογράφησης ώστε να πάρουν την απόφαση να γίνουν και επίσημοι αναγνώστες των ακουστικών βιβλίων στις ηχογραφήσεις που διοργανώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα ο οργανισμός. Επισημαίνει δε ότι η πολυπόθητη απόκτηση ενός ιδιόκτητου στούντιο ηχογράφησης είναι πια πολύ κοντά!

«Για να ακούνε με τα μάτια μας και να διαβάζουν με τη φωνή μας!» είναι το σύνθημα των εθελοντών του «Διαβάζω για τους Άλλους». Οι εθελοντές διαβάζουν σε ανθρώπους που δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους – με προβλήματα όρασης, που λόγω κάποιας ασθένειας δεν μπορούν να κρατήσουν βιβλίο στα χέρια τους, σε ηλικιωμένους, σε παιδιά που ζουν σε ιδρύματα ή σε φυλακισμένους που είναι αναλφάβητοι. Στο video η εθελόντρια Βενετία Νικολακάκη αναφέρει τους λόγους που την έσπρωξαν να περάσει την Κυριακή της στο Ζάππειο ηχογραφώντας αποσπάσματα βιβλίων κι όχι να βρίσκεται κάπου άλλου…

Το Διαβάζω για τους Άλλους συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεις της διοργάνωσης Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου με δράσεις που υλοποιούνται με την υποστήριξη της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και του Ιδρύματος ΤΙΜΑ. Όραμά του είναι όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας ή ιδιαιτερότητας, να έχουν ισότιμη πρόσβαση στη λογοτεχνία και γενικότερα σε κάθε είδους ανάγνωσμα. Για τον λόγο αυτόν, ο οργανισμός Διαβάζω για τους Άλλους αναπτύσσει όλες τις δράσεις που κρίνονται απαραίτητες προκειμένου άνθρωποι από κάθε γωνιά της Ελλάδας που ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες να έχουν ισότιμη πρόσβαση στη χαρά της ανάγνωσης.

Στο παρακάτω video η εθελόντρια Ζωή Λιάκου ηχογραφεί αποσπάσματα από το βιβλίο «Η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά» (συγγραφέας: Beecher-Stowe Harriet. Εκδόσεις: Πατάκη).

Στο ακόλουθο video η εθελόντρια Βενετία Νικολακάκη ηχογραφεί αποσπάσματα από το βιβλίο «Καθώς ψυχορραγώ» (συγγραφέας: Faulkner William. Εκδόσεις: Κέδρος).

«Αν είσαι δημοσιογράφος, έλα να κάνουμε το «Διαβάζω για τους Άλλους» γνωστό σε κάθε σπίτι στην Ελλάδα!», λένε οι άνθρωποι του οργανισμού. Αν και στο ert.gr, όπως και στο book.ert.gr, φιλοξενούμε συχνά ρεπορτάζ και άρθρα με τις δράσεις του «Διαβάζω για τους Άλλους», αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε και στις ηχογραφήσεις στο Ζάππειο. Στο video γίνεται ηχογράφηση αποσπάσματος από το βιβλίο «Εννέα Ιστορίες» (συγγραφέας: Jerome David Salinger. Εκδόσεις: Καστανιώτη).

Η πενθήμερη ηχογράφηση στο Ζάππειο από τον οργανισμό «Διαβάζω για τους Άλλους» πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της U.S. EMBASSY ATHENS και του Ιδρύματος ΤΙΜΑ.

Οι στόχοι του Δικτύου 

Κύριος στόχος του Διαβάζω για τους Άλλους είναι η αύξηση των ηχογραφήσεων και κατ’ επέκταση η παραγωγή ακουστικών βιβλίων για τυφλούς. Ως εκ τούτου, σήμερα πραγματοποιούνται ηχογραφήσεις σε διάφορα ιδιωτικά, επαγγελματικά και δημόσια στούντιο ανά την Ελλάδα.

Οι ανάγκες ηχογράφησης για τους μη βλέποντες δεν περιορίζονται σε λογοτεχνικά βιβλία αλλά και σε κάθε είδους περιοδικά, εγχειρίδια, συνταγές μαγειρικής, παρενέργειες φαρμάκων και οδηγίες χρήσης ηλεκτρικών συσκευών, σχολικά βιβλία και πανεπιστημιακά συγγράμματα. Κρίνεται. λοιπόν. απαραίτητο να δημιουργήσει το Διαβάζω για τους Άλλους, μέσα από χορηγίες και δωρεές, περισσότερα στούντιο ηχογράφησης ανά την επικράτεια, προκειμένου η ηχογράφηση όλων των παραπάνω να μη σταματά ποτέ και ταυτόχρονα να υπάρχει δυνατότητα να συμμετέχουν στη διαδικασία της ηχογράφησης εθελοντές από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Παράλληλα, ο οργανισμός Διαβάζω για τους Άλλους δημιουργεί τη δυνατότητα ζωντανών αναγνώσεων σε ιδρύματα, γηροκομεία, ορφανοτροφεία, νοσοκομεία και όπου αλλού φιλοξενούνται κοινωνικά ευπαθείς πληθυσμοί. Οι αναγνώσεις πραγματοποιούνται από εθελοντές αναγνώστες, κατάλληλα εκπαιδευμένοι ανάλογα με την ανάγκη που καλούνται να καλύψουν, και λαμβάνουν χώρα σε σταθερή εβδομαδιαία βάση.

Oι εθελοντές του Διαβάζω για τους Άλλους έχουν ξεκινήσει να διαβάζουν ιδιωτικά σε ανθρώπους τετραπληγικούς ή σε ηλικιωμένους, οι οποίοι αδυνατούν να κρατήσουν στα χέρια τους ένα βιβλίο. Η ιδιαιτερότητα της δράσης αυτής καθιστά απαραίτητη την προηγούμενη εκπαίδευση των εθελοντών και την άριστη συνεννόηση με την οικογένεια του επωφελούμενου.

Καθώς το Διαβάζω για τους Άλλους αναπτύσσεται και ο ιστός των εθελοντών ολοένα και αυξάνεται, πραγματοποιούνται όλο και περισσότερες δράσεις ανάγνωσης. Ένας ακόμα στόχος είναι να διοργανωθούν δράσεις ανάγνωσης μέσα στις φυλακές, ενηλίκων και ανηλίκων, για κρατούμενους που είναι αναλφάβητοι, αλλά και σε όποιο ίδρυμα στην Ελλάδα το έχει ανάγκη!

Αυτή τη στιγμή, το Διαβάζω για τους Άλλους δραστηριοποιείται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης και Χανιά.

Όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν εθελοντές στο Δίκτυο μπορούν να επικοινωνούν μέσω email: info@giatousallous.gr 

 

**Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).


Σχετικό άρθρο: Όταν τα παιδιά διαβάζουν για τους Άλλους…

** Οι φωτογραφίες είναι από την επίσημη σελίδα του Διαβάζω για τους Άλλους στο FB

Μοιράσου το άρθρο: