Με τα εγκαίνια των εκδηλώσεων για την Αθήνα «Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» ξεκίνησε τη Δευτέρα 23 Απριλίου 2018, το πολιτιστικό και πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων που περιλαμβάνει περισσότερες από 250 δράσεις και events για όλες τις ηλικίες, τις φυλές και τις κοινωνικές τάξεις. Η μεγάλη γιορτή των εγκαινίων της διοργάνωσης πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Ρεπορτάζ-Συνεντεύξεις: Δάφνη Σκαλιώνη

«Και τι υπηρετεί, σήμερα, καλύτερα αυτή την συνεχή αναζήτηση και ανανέωση της γνώσης, αν όχι το Βιβλίο, που αποτελεί την «κιβωτό» της διάδοσης της γνώσης αλλά, συχνά, και της αμφισβήτησης και, ενδεχομένως, αναθεώρησης των πάσης φύσεως κατεστημένων αντιλήψεων και κοσμοθεωριών, όπως και των καθιερωμένων επιστημονικών θεωριών;» τόνισε με έμφαση στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την την εναρκτήρια συνεδρίαση των εκδηλώσεων «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου». «Το βιβλίο μπορεί να παίξει τεράστιο ρόλο στον διάλογο πολιτισμών, ο οποίος μπορεί να σβήσει τις φωτιές των πολέμων», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Ξεκινάει το ταξίδι της Αθήνας. Θέλω να επιβεβαιώσω την UNESCO ότι η επιλογή της αξίζει όχι μόνο με βάση την ιστορία της πόλης αλλά και για τις προοπτικές της. Με αυτό που μπορεί να συμβολίσει σήμερα, ως παγκόσμια πρωτεύουσα του βιβλίου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παυλόπουλος, τονίζοντας ότι «το βιβλίο μπορεί να παίξει τεράστιο ρόλο στον διάλογο πολιτισμών, ο οποίος είναι εκείνος που θα κάνει να σβήσουν οι φωτιές των πολέμων, εκείνος που θα μας κάνει να καταλάβουμε την κοινή μας μοίρα και την κοινή μας δύναμη δημιουργίας».

Στόχος της διοργάνωσης είναι να δώσει κίνητρα για ανάγνωση, να αφήσει το πολιτιστικό αποτύπωμα στην πόλη και να υπενθυμίσει ότι το βιβλίο σημαίνει πολλά και σημαντικά για την ψυχή και την καρδιά αλλά κυρίως σημαίνει περιπέτεια και απόλαυση. Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, στην ομιλία του στα εγκαίνια της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» εξέφρασε την ελπίδα πως η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου θα αφήσει πολιτιστικό αποτύπωμα και μετά τη λήξη της, και θα ενισχύσει, όπως και η documenta 14, το προφίλ της Αθήνας ως πολιτιστικού προορισμού, ιδιαίτερα για τους ξένους επισκέπτες.

«Είμαι συγκινημένος που απόψε γιορτάζουμε την επίσημη έναρξη της «Αθήνας – Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου 2018», δήλωσε ο κ. Καμίνης, παραλαμβάνοντας το αγαλματίδιο της UNESCO από τον εκπρόσωπο του Κονακρί, πρωτεύουσας της Γουινέας, που κατείχε τον τίτλο της παγκόσμιας πρωτεύουσας βιβλίου για το 2017. «Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη που η αρχαία της κληρονομιά θεωρείται και είναι κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού και πνεύματος. Μια πόλη με μεγάλη ιστορία αλλά και με πολλές σύγχρονες ιστορίες, που ξεδιπλώνονται γύρω μας καθημερινά» συμπλήρωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, τονίζοντας ότι τα «τελευταία χρόνια η Αθήνα εξελίσσεται σε μια δυναμική, δημιουργική σκηνή, ένα πεδίο διαλόγου, πρωτοπορίας και ελεύθερης έκφρασης. Ο σύγχρονος πολιτισμός μαζί με την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης συμβάλλουν με εντυπωσιακά αποτελέσματα στην ανοδική τουριστική πορεία της Αθήνας με περισσότερους από 5 εκατομμύρια επισκέπτες για το 2017. Η διοργάνωση «Αθήνα, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» είναι μια ακόμα διεθνής διάκριση για την πόλη μας, της οποίας την ευθύνη αλλά και την ευκαιρία πιστεύουμε ότι θα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Στα εγκαίνια, η Αθήνα υποδέχτηκε τις επίσημες αντιπροσωπείες της UNESCO και των εταίρων της, δηλαδή των διεθνών οργανισμών εκδοτών και βιβλιοθηκών, τις αντιπροσωπείες του Κονακρί (Γουινέα) Παγκόσμια Πρωτεύουσα 2017 και της Σάρζα (Αραβικά Εμιράτα), επόμενη Πρωτεύουσα 2019. Παραβρέθηκαν, επίσης, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, ο βουλευτής Νίκος Φίλης ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, η βουλευτής Νίκη Κεραμέως ως εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, πρέσβεις, εκπρόσωποι της UNESCO, καθώς και επιστημονικών και πολιτιστικών φορέων, οργανισμών και ιδρυμάτων.

Ο Ian Denison, Επικεφαλής Εκδόσεων της UNESCO, τόνισε σε δηλώσεις του στην κάμερα της ΕΡΤ για το book.ert.gr, ότι αυτό που εντυπωσιάζει είναι πως η Αθήνα, παρόλη τη δυσχερή οικονομική της θέση, νοιάζεται και μεριμνά για τους πρόσφυγες και υιοθετεί μια πολιτική ενσωμάτωσης. Από την πλευρά του, ο Dr Moundjour Cherif, Εκπρόσωπος του «Κονακρί – Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου 2017»,  στις δηλώσεις του, μοιράστηκε τη σπουδαία εμπειρία του Κονακρί και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να διασφαλίζει την ανάπτυξή του βιβλίου και θα σχεδιάσει το κατάλληλο μάρκετινγκ ώστε το βιβλίο να είναι προσβάσιμο σε όλους. Τέλος, η Εκπρόσωπος της «Σάρζα – Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου 2019», Bodour Al Qasimi, δήλωσε ενθουσιασμένη για τη συμμετοχή της πόλης της στη διοργάνωση της Αθήνας, κυρίως επειδή η διοργάνωση «θα μεταφερθεί από ένα μέρος ιδιαίτερης σημασίας για τον δυτικό πολιτισμό σε ένα άλλο σημαντικό μέρος του ανατολικού πολιτισμού».

Στο video, η δημοσιογράφος και συντονίστρια της συζήτησης, Μαρία Χούκλη μιλάει για τον σημαντικό ρόλο που έχει το βιβλίο στη ζωή μας ενώ αναφέρεται και στους στόχους της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», ανάμεσα σε αυτούς και η καλύτερη πρόσβαση του βιβλίου στις μη προνομιούχες περιοχές της Αθήνας.

Ποιο βιβλίο από αυτά που διάβασαν φέτος ξεχώρισαν ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι Αθηναίων, καθώς και η συντονίστρια του προγράμματος της διοργάνωσης «Αθήνα 2018, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου»;  Απαντούν οι ίδιοι στο video.

Και ποιο είναι το αγαπημένο μέρος όπου προτιμούν να διαβάζουν τα βιβλία τους οι Γιώργος Καμίνης, Μαρία Ηλιοπούλου, Ανδρέας Βαρελάς, Νέλλη Παπαχελά, Γιώργος Αποστολόπουλος και Εριφύλη Μαρωνίτη;  Μας απαντούν στο video.

Όλοι έχουμε στην καρδιά μας το πρώτο βιβλίο που διαβάσαμε και αγαπήσαμε πολύ. Γιατί ήταν η αρχή ενός μοναδικού ταξιδιού σε χιλιάδες φανταστικούς τόπους όπου το πνεύμα μας, η ψυχή και το μυαλό μας δραπέτευαν για να συγκινηθούν, να τολμήσουν, να αμφισβητήσουν, να γνωρίσουν…  Στο video οι Γιώργος Καμίνης, Μαρία Ηλιοπούλου, Ανδρέας Βαρελάς, Νέλλη Παπαχελά, Γιώργος Αποστολόπουλος και Εριφύλη Μαρωνίτη αποκαλύπτουν ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που θυμούνται.

Αμέσως μετά την τελετή έναρξης της διοργάνωσης, πραγματοποιήθηκαν μουσικές, και όχι μόνο, εκδηλώσεις. Ο πεζόδρομος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου γέμισε με μουσικές από την μπάντα του Δήμου, αναγνώσεις και θεατρικά δρώμενα αλλά και με χορευτικά σε ρυθμούς swing και jazz από τη Big Band του Δήμου Αθηναίων. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με μια μοναδική δράση στο Ηρώδειο αφιερωμένη στο βιβλίο και στην ποίηση με ελεύθερη συμμετοχή του κοινού.

Στο video παρακολουθούμε μερικά στιγμιότυπα από τις εκδηλώσεις.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε.

Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).


Ρεπορτάζ-Συνεντεύξεις: Δάφνη Σκαλιώνη 

Επιμέλεια: Τζένη Χαραλαμπίδου

Μοιράσου το άρθρο: