Τριάντα ένα χρόνια από την ημέρα που εξέπεμψε για πρώτη φορά ο δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός, και 30 συγγραφείς εμπνέονται από τις λέξεις «σταθμός» και «9.84» και υπογράφουν το βιβλίο Ο πρώτος σταθμός.

Οι Κώστας Ακρίβος, Μίμης Ανδρουλάκης, Ιάκωβος Ανυφαντάκης, Ρέα Γαλανάκη, Ευτυχία Γιαννάκη, Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, Λένα Λιβάνη, Μάνος Ελευθερίου, Ισμήνη Καπάνταη, Μάρκος Κρητικός, Όλια Λαζαρίδου, Ηλίας Μαγκλίνης, Έλενα Μαρούτσου, Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Ιωάννα Μπουραζοπούλου, Μαρία Ξυλούρη, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Κάλλια Παπαδάκη, Χίλντα Παπαδημητρίου, Μάιρα Παπαθανασοπούλου, Βασίλης Παπαθεοδώρου, Ντορίνα Παπαλιού, Βασιλική Πέτσα, Μαρλένα Πολιτοπούλου, Χριστίνα Πουλίδου, Μαριαλένα Σπυροπούλου, Κατερίνα Σχινά, Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, Βάσια Τζανακάρη και Χρήστος Χωμενίδης γράφουν για τα 31 χρόνια του ιστορικού σταθμού της Αθήνας.

Το πάρτυ των γενεθλίων έγινε στον προαύλιο χώρο του σταθμού στην Τεχνόπολη, με οικοδεσπότες τον Αθήνα 9.84, τις εκδόσεις Μεταίχμιο και την Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. To book.ert.gr ήταν εκεί και μίλησε με τους «πρωταγωνιστές» της βραδιάς.

Το κουβάρι της ιστορίας, από τη στιγμή της σύλληψης της ιδέας μέχρι την εύρεση των 30 πεζογράφων που προσφέρθηκαν αφιλοκερδώς να συμμετέχουν στην έκδοση του βιβλίου, ξετυλίγουν στο video η γενική διευθύντρια του Αθήνα 9.84 Νόνη Καραγιάννη και η επιμελήτρια του βιβλίου και υπεύθυνη Ελληνικής Πεζογραφίας για τις Εκδόσεις Μεταίχμιο Ελένη Μπούρα, ενώ για την εμπειρία τους μιλούν οι συγγραφείς Κώστας Ακρίβος, Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρλένα Πολιτοπούλου, Βάσια Τζανακάρη και Μάιρα Παπαθανασοπούλου.

«Τριάντα συγγραφείς, που ο καθένας τους έχει το δικό του ξεχωριστό λογοτεχνικό αποτύπωμα. Τριάντα ιστορίες διαφορετικές. Δεν μοιάζουν μεταξύ τους, δεν έχουν κοινό θεματικό ή μορφολογικό προσδιορισμό. Έναν κώδικα μόνο έχουν, μυστικό, απόκρυφο – μια λέξη και έναν αριθμό.

Αθήνα: H πόλη μας που αντηχεί στις φωνές μας, στα μηνύματα που μεταδίδουμε, στις εικόνες που πλάθουμε για τους ακροατές.

9.84: Το αποτύπωμά μας, το ίχνος μας στα ερτζιανά. Τριάντα συγγραφείς, τριάντα κείμενα, ένα βιβλίο: Ο πρώτος σταθμός».

– Από το προλογικό σημείωμα της Νόνης Καραγιάννη

Πώς όμως υπεισέρχεται ο 9,84 σε κάθε διήγημα; Μας το αποκαλύπτουν στο ακόλουθο video οι συγγραφείς Κώστας Ακρίβος, Χίλντα Παπαδημητρίου, Βάσια Τζανακάρη, Ηλίας Μαγκλίνης και Μαριαλένα Σπυροπούλου, επικουρούμενοι από την Ελένη Μπούρα.

Για το στοίχημα της διοργάνωσης «Αθήνα 2018, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», της οποίας άλλωστε η πρώτη έκδοση είναι το βιβλίο «Ο Πρώτος Σταθμός»,  μας μίλησαν οι συγγραφείς Κώστας Ακρίβος, Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρλένα Πολιτοπούλου, Βασίλης Παπαθεοδώρου, Μάιρα Παπαθανασοπούλου, Βάσια Τζανακάρη, Ηλία Μαγκλίνης και Μαριαλένα Σπυροπούλου, αλλά και η γενική διευθύντρια του Αθήνα 9.84 Νόνη Καραγιάννη.

«Ο πρώτος σταθμός» είναι ένα βιβλίο που δημιουργήθηκε κατά παραγγελία. Ωστόσο, οι 30 ιστορίες που περιέχει είναι τόσο διαφορετικές μεταξύ τους σε πλαίσιο, ύφος, πλοκή και εστίαση. Διηγήματα με θέμα την καθημερινότητα, την καλλιτεχνική αναζήτηση, το αστυνομικό μυστήριο, τη μεταφυσική ανησυχία. Τις δεξαμενές από όπου αντλούν την τόσο ξεχωριστή έμπνευσή τους μοιράστηκαν μαζί μας οι συγγραφείς Κώστας Ακρίβος, Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρλένα Πολιτοπούλου, Βασίλης Παπαθεοδώρου, Βάσια Τζανακάρη, Ηλίας Μαγκλίνης και Μαριαλένα Σπυροπούλου.

Ο Αθήνα 9,84 αποτελεί τον πρώτο σταθμό της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας. Ποιο είναι, όμως, το πρώτο βιβλίο που διάβασαν και τους σημάδεψε οι συγγραφείς Κώστας Ακρίβος, Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρλένα Πολιτοπούλου, Βασίλης Παπαθεοδώρου, Μάιρα Παπαθανασοπούλου, Βάσια Τζανακάρη, Ηλία Μαγκλίνης και Μαριαλένα Σπυροπούλου, η γενική διευθύντρια του 9,84, Νόνη Καραγιάννη και η επιμελήτρια βιβλίων Ελένη Μπούρα;

Στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου και τον εορτασμό των 31ων γενεθλίων του Αθήνα 9,84 απηύθυνε χαιρετισμό και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Μοιράσου το άρθρο: