Δωρεάν ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση και στη Βιβλιοθήκη του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου διοργανώθηκε την Κυριακή 29 Απριλίου 2018, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23/4). Παράλληλα με την ξενάγηση, που είχε τη μορφή ξεχωριστής εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε δημιουργικό παιδικό εργαστήρι βιβλιοδεσίας.

Η ξενάγηση που είχε τον τίτλο «Το βιβλίο στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Από τον πορφυρό κώδικα στο e-book», ήταν μία δράση η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», μια διεθνή διάκριση που έλαβε ο δήμος της Αθήνας από την UNESCO με διάρκεια 1 χρόνου, από τις 23 Απριλίου 2018 έως τις 22 Απριλίου 2019.

Οι επισκέπτες στο μουσείο είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με επιλεγμένα χειρόγραφα και παλαίτυπα της μόνιμης συλλογής του αλλά και τις άγνωστες διαδρομές της ιστορίας του βιβλίου από τα Βυζαντινά χρόνια ως τα σύγχρονα, καθώς και την αφετηρία και καταγωγή σύγχρονων μορφών κειμένου.

Στο video η Αικατερίνη Π. Δελαπόρτα μιλάει στην κάμερα της ΕΡΤ και στη Φωτεινή Γέννη για τις δράσεις που «τρέχουν» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο  τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να επιστρέψουν στην ανάγνωση και να απολαύσουν τη χαρά της ανακάλυψης του κόσμου μέσα από ένα βιβλίο.

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο περιλαμβάνει περισσότερα από 30.000 αντικείμενα που χρονολογούνται από τον 3ο έως και τον 21ο αιώνα μ.Χ.: εικόνες, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, παλαίτυπα, χειρόγραφα, αντικείμενα από χαρτί, γλυπτά, έργα μικροτεχνίας, κεραμικά, υφάσματα, πίνακες, αντίγραφα. Όλα είναι καταγεγραμμένα, ταξινομημένα χρονολογικά, κατά υλικό και θεματικά, και ψηφιοποιημένα με ηλεκτρονικά συστήματα καταγραφής. Όσα δεν εκτίθενται στη μόνιμη έκθεση φυλάσσονται σε ιδανικές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας σε σύγχρονες αρχαιολογικές αποθήκες.

Τα παιδιά ανακάλυψαν τα μυστικά της βιβλιοδεσίας και δημιούργησαν το δικό τους βιβλιαράκι

«Μικροί σταχωτές εν δράσει!»

Τα παιδιά, ηλικίας 8-10 ετών, που πήραν μέρος στο δημιουργικό εργαστήρι βιβλιοδεσίας που διοργάνωσε το μουσείο, πληροφορήθηκαν σχετικά με τα υλικά και τα όργανα της γραφής, τη διακόσμηση και το περιεχόμενο των βιβλίων. Στο τέλος της ημέρας ανακάλυψαν τα μυστικά της βιβλιοδεσίας και δημιούργησαν το δικό τους βιβλιαράκι στο εργαστήριο Συντήρησης Χειρογράφων Εντύπων και Χάρτινων Έργων του μουσείου.

Η βιβλιοθήκη του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου είναι μία από τις 35 βιβλιοθήκες που συμμετέχουν στη δράση Open Walk Athens! ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.

Τα παιδιά πληροφορήθηκαν για τα υλικά και τα όργανα γραφής, τη διακόσμηση και το περιεχόμενο των βιβλίων

info

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα

Τηλέφωνα: 213.213 9572, 213.213 9500

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή: 08:00 -20:00 και Δευτέρα: 12:00-20:00


Ρεπορτάζ: Φωτεινή Γέννη

Επιμέλεια: Τζένη Χαραλαμπίδου

Μοιράσου το άρθρο: