Ιστορίες που μας φέρνουν κοντά: αφήγηση παραμυθιού στα φαρσί

«Τέσσερις εποχές σε μια μέρα» θα ζήσουν τα παιδιά που θα βρεθούν το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019 στην ανακαινισμένη Οικία Θεοτοκόπουλου στα Πατήσια, στο πλαίσιο του προγράμματος Stories that Bring Us Together της πολυγλωσσικής βιβλιοθήκης We Need Books.


Ο Reza Goldadi θα αφηγηθεί στα φαρσί την ιστορία ενός κοριτσιού που μαζί με τον σκύλο της ζουν μια μεγάλη περιπέτεια διασχίζοντας τόπους κι όλες τις εποχές, την άνοιξη, το καλοκαίρι, το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Μόνο σε μια μέρα, από την αυγή ως το παγωμένο ηλιοβασίλεμα.

Κάθε σελίδα του βιβλίου δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να ακούσουν τη μουσική του Βιβάλντι και το διάσημο έργο του «Οι τέσσερις εποχές» πατώντας μια νότα κάθε φορά! Έτσι η ιστορία ζωντανεύει σιγά σιγά μέχρι και το τέλος όπου όλοι οι ήχοι μαζί μας κατακλύζουν με συναισθήματα.

Στον υπέροχο χώρο της παλιάς βίλας-ορόσημο της περιοχής των Πατησίων τα παιδιά θα βρουν τα μικρά και μεγάλα σημάδια των εποχών, τις δυνατότητες και τις χαρές που προσφέρουν με το πέρασμά τους και τα εμπόδια που μας βάζουν προσφέροντας υπέροχα ερεθίσματα για το βλέμμα, το νου και την μουσική μας ευαισθησία που μετά θα μετουσιώσουν με δημιουργική απασχόληση, χρώματα, υλικά και κατασκευές.

Στο εργαστήριο σε συνεργασία με την Οδό Παραμυθίας θα δούμε πώς στα δέντρα ανθίζουν pop-up λουλούδια από χαρτί.

Το πρόγραμμα «Παραμύθια που μας φέρνουν κοντά: αφήγηση παραμυθιών από όλο τον κόσμο σε διαφορετικές γλώσσες» (Stories that Bring Us Together) της οργάνωσης We Need Books, στο πλαίσιο του έργου Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, έχει στόχο να φτάσει το βιβλίο, η ανάγνωση και η αφήγηση σε όλους τους πληθυσμούς και τις γειτονιές της Αθήνας. Ξεκινώντας από το καλοκαίρι, το τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα πραγματοποιείται αφήγηση παραμυθιών στα παιδιά και τους επισκέπτες της πόλης που τα ελληνικά ίσως δεν είναι η πρώτη τους γλώσσα. Παραμύθια από όλο τον κόσμο, στα φαρσί, τα αραβικά, τα κουρμαντζί, τα γαλλικά και τα αγγλικά.

H οργάνωση We Need Books, που μαζί με το Challedu στεγάζονται στο νέο χώρο Book&Play στην πλατεία Θεάτρου, έχει δημιουργήσει μία μικρής κλίμακας πολυγλωσσική βιβλιοθήκη για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, χρησιμοποιώντας το βιβλίο ως μέσο ένταξης ευάλωτων ομάδων. Ο χώρος διατίθεται για συναναστροφή και για ανάγνωση βιβλίων σε περισσότερες από 10 γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, αραβικά, φαρσί, παστούν, ουρντού, ιταλικά, σουηδικά, γερμανικά κ.ά.), προβολές ταινιών παγκόσμιου κινηματογράφου, αφηγήσεις παραμυθιών σε διαφορετικές γλώσσες, μαθήματα γλωσσομάθειας και καλλιτεχνικά εργαστήρια.

Από το 2016 μέχρι σήμερα το We Need Books έχει συγκεντρώσει πάνω από 2.000 βιβλία στα Αραβικά, Φάρσι, Αγγλικά, Γερμανικά και Γαλλικά, ενώ έχουν εγκαινιάσει και δύο βιβλιοθήκες, μία στο Σχιστό και μία σε ένα χώρο φιλοξενίας προσφύγων του CRS.

info δράσης 

  • «Παραμύθια που μας φέρνουν κοντά: Τέσσερις εποχές σε μια μέρα»
  • Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019, στις 11:00
  • Οικία Θεοτοκόπουλου στα Πατήσια (Θεοτοκοπούλου 34)
  • Γλώσσα: Φαρσί
  • για παιδιά 5 εώς 9 ετών
  • Συμμετοχή: ελεύθερη

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου ΑΘΗΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ του Δήμου Αθηναίων χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Stavros Niarchos Foundation – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το John S. Latsis Public Benefit Foundation Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία @Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Onassis Foundation USA – Ίδρυμα Ωνάση, το @ΚΙΚΠΕ – Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και ο ΟΣΔΕΛ – OSDEL – Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Athens International Airport «Eleftherios Venizelos» – Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

Μοιράσου το άρθρο: