Αφιέρωμα στον Ερρίκο Ίψεν παρουσιάζουν, στις 21 Μαΐου 2018, η Νορβηγική Πρεσβεία, το νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών και οι εκδόσεις «Διορθώσεις«, στο πλαίσιο της ενότητας «Ένας κόσμος Συγγραφείς» της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα βιβλίου«.

Η εκδήλωση έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, τη Δευτέρα 21 Μαΐου 2018, στις 19:00, με ελεύθερη είσοδο. Αφορά στην πολιτισμική επίδραση του σπουδαίου δραματουργού, του οποίου το έργο υπήρξε επαναστατικό για τη θεατρική λειτουργία και τη λογοτεχνία από τον 19ο αιώνα ως σήμερα.

Χαιρετισμό αναμένεται να απευθύνει η διευθύντρια του Νορβηγικού Ινστιτούτου δρ. Jorunn Økland, στα Νορβηγικά, με υπέρτιτλους στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Η Άννα Σταυρακοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Θεατρολογίας του ΑΠΘ, παρουσιάζει την μετάφραση της Αγριόπαπιας. Ο Γιάννης Μόσχος, σκηνοθέτης και διδάκτωρ Θεατρολογίας του ΑΠΘ αναμένεται να αναφερθεί στις ελληνικές μεταφράσεις των έργων του Ίψεν, ενώ την εκδήλωση κλείνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια ιστορίας του ΕΚΠΑ, Μαρία Ευθυμίου, με την ομιλία της για τις σκανδιναβικές χώρες την εποχή του Ίψεν.

Συντονιστής ο επιμελητής της σειράς Κωνσταντίνος Μ. Μάστρακας.

Αποσπάσματα του έργου του Νορβηγού συγγραφέα αναγνώσκει ο μεταφραστής της σειράς και ηθοποιός, Θεοδόσης Αγγ. Παπαδημητρόπουλος.

Τέλος, έχει προγραμματιστεί να προβληθεί το νορβηγικό ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ από το αρχείου της Πόλης του Όσλο «Χένρικ Ίψεν: Παιδικά και νεανικά χρόνια», με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους σε σκηνοθεσία του Κνουτ Άντερσεν (1978), με τη συνδρομή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Νορβηγίας.

Μοιράσου το άρθρο: