Ευγενική παραχώρηση Goethe-Institut & Radio Athènes

 

Έως τον Δεκέμβριο του 2018 θα διαρκέσει ο δεύτερος κύκλος του A BOOK AFFAIR / TEMPORÄRER KUNST-BUCHLADEN, που ξεκινά στις 11 Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, προσκεκλημένοι Έλληνες και διεθνείς εκδότες, συγγραφείς, και καλλιτέχνες παρουσιάζουν τη δουλειά τους μέσω αναγνώσεων, ομιλιών, performances, συζητήσεων και μίνι-εκθέσεων. Έτσι το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ανταλλάξει ιδέες και πληροφορίες με τους συμμετέχοντες και να έχει πρόσβαση σε μία από τις παλαιότερες μορφές ευχαρίστησης: Το βιβλίο!

Το Book Affair, που εντάσσεται στη θεματική ενότητα «Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης» της διοργάνωσης «Αθήνα 2018, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» διοργανώνεται από το Goethe Institut και το Radio Athènes Institute for the advancement of Contemporary Visual Culture, με την υποστήριξη του British Council. Οι δράσεις του Radio Athènes στηρίζονται από το Outset Contemporary Art Fund (Ελλάδος).

Πρόκειται για μια πρωτότυπη προσωρινή βιβλιοθήκη – σκηνή, όπου Έλληνες και διεθνείς εκδότες, συγγραφείς, και καλλιτέχνες παρουσιάζουν τη δουλειά τους μέσω αναγνώσεων, ομιλιών, performance, συζητήσεων και μίνι-εκθέσεων με θεματολογία που εκτείνεται από τέχνη, θεωρία, αρχιτεκτονική και design μέχρι μόδα, λογοτεχνία και ψυχανάλυση. Ο συνδετικός κρίκος των επιμελητών, καλλιτεχνών, εκδοτών, συγγραφέων, δραματουργών, χορογράφων και θεωρητικών που συμμετέχουν στο A BOOK AFFAIR είναι η σύγχρονη τέχνη και η ‘ανάγνωση’ σαν μια κατάσταση/δραστηριότητα που εμπλέκει όχι μόνο τον νου αλλά και το σώμα, στην δημιουργία νοημάτων και μιας νέας ποιητικής. Η ‘ανάγνωση’ σαν μεθοδολογική και μεταμορφωτική γέφυρα.

Οι δράσεις κατά τη διάρκεια του A BOOK AFFAIR  απλώνονται στην βιβλιοθήκη του Goethe-Institut (Ομήρου 14-16), στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, όπως και στο Radio Athènes (Πετράκη 15) το οποίο έχει διαμορφωθεί από τον αρχιτέκτονα Etienne Descloux σε θεατρικό σκηνικό, όπως και σε ‘δοχείο’ συλλογής των αντικειμένων, βιβλίων και έργων τέχνης που θα παρουσιάζονται όσο το project θα εξελίσσεται. Οργανικό κομμάτι είναι και η βιβλιοθήκη του Radio Athènes που περιλαμβάνει επιλογές των καλλιτεχνών και συνεργατών των τελευταίων τριών ετών.

A BOOK AFFAIR είναι ένα πείραμα που προσεγγίζει την ‘βιβλιοθήκη’ σαν χώρο διακειμενικότητας, δημιουργίας (creation), ξε-δημιουργίας (un-creation), και αναψυχής (recreation) -για να δανειστούμε μερικές έννοιες που διερευνά ο Michel Foucault στο δοκίμιό του «Φαντασιώσεις της Βιβλιοθήκης» (1977).

Ετυμολογικά, η έκφραση A BOOK AFFAIR, περιγράφει μια κατάσταση στην οποία κάποιος διαβάζει ένα σύνθετο, απαιτητικό βιβλίο, ενώ συγχρόνως καταπιάνεται με ένα ευχάριστο, εύκολο βιβλίο. Η επιλογή των τίτλων και θεμάτων θα αντανακλά αυτή την διάθεση: θα περιλαμβάνει θέματα τέχνης, θεωρίας, μόδας, λογοτεχνίας, ψυχανάλυσης, αρχιτεκτονικής και ντηζάιν, ένα μίγμα «ευχάριστης ανάγνωσης» και πιο «περίπλοκης» ανάγνωσης ξετυλίγοντας ιδέες και θεματολογίες στον τρισδιάστατο χώρο.

Την επιμέλεια του προγράμματος έχει η Έλενα Παπαδοπούλου.

Η είσοδος σε όλες τις δράσεις είναι ελεύθερη.

 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων 11 Σεπτεμβρίου – 14 Δεκεμβρίου 2018

 

-Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου: KARL WIRSUM

Αφίσες, βιβλία, zines, λιθογραφίες και ταινίες του Αμερικανού καλλιτέχνη που ανήκε στην καλλιτεχνική ομάδα Hairy Who η οποία δραστηριοποιήθηκε στο Σικάγο την δεκαετία του 1960

Radio Athènes, 19:30. Διάρκεια έκθεσης: 11-17 Σεπτεμβρίου

 

-Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου: BILLJULIE PEETERSROSALIND NASHASHIBIELENA NARBUTAITE

Το BILL, ένα ετήσιο περιοδικό φωτογραφικών ιστοριών, το οποίο επιμελείται και σχεδιάζει η Julie Peeters, θα παρουσιαστεί στο Radio Athènes από την Julie μαζί με τις καλλιτέχνιδες και συνεργάτιδες του πρώτου τεύχους, Rosalind Nashashibi και Elena Narbutaitė.

Μετά από την 20λεπτη εισαγωγή στο Radio Athènes η βραδιά θα συνεχιστεί στο μπαρ με το BILL Ju Ju Banana Ash.

Radio Athènes και μπαρ, 19:30

 

Λενιώ Κακλέα, Encyclopedie pratique, ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδος, του Goethe-Institut & του Radio Athènes

-Τετάρτη 8 Οκτωβρίου: LENIO KAKLEA: Encyclopédie Pratique

Η Lenio Kaklea είναι καλλιτέχνιδα και περφόρμερ και αναπτύσσει χορογραφικά και επιμελητικά πρότζεκτ  που διερευνούν τις διασταυρώσεις του χορού, της έρευνας και της κριτικής θεωρίας. Στο Radio Athènes θα παρουσιάσει το νέο της κομμάτι, που ανταποκρίνεται στο A Book Affair και στο περιβάλλον που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Etienne Descloux. Το νέο της αυτό έργο αποτελείται από τρεις ενότητες: περφόρμανς, εγκατάσταση βιβλίου και ήχου, και παρουσίαση της ταινίας Πορτραίτο 17: Maryse Emel.

Radio Athènes, 19:30

 

Λενιώ Κακλέα, Encyclopedie pratique, ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδος, του Goethe-Institut & του Radio Athènes

 

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου: POLYPEN & NEXT SPRING: SABETH BUCHMANN, KERSTIN STAKEMEIER, LAURA PRESTON

Η Sabeth Buchmann είναι θεωρητικός και συγγραφέας, επικεφαλής του Ινστιτούτου Θεωρίας της Τέχνης και Πολιτιστικών Σπουδών της Ακαδημίας Καλών Τεχνών στη Βιέννη. Κείμενά της δημοσιεύονται τακτικά στο Artforum και στο Texte zur Kunst και είναι συν-εκδότρια του οίκου POLYPEN. Θα συζητήσει με τη συγγραφέα και κριτικό Kerstin Stakemeier σχετικά με το νέο βιβλίο της Deformed Formalism: Processes of Antimodal Defined Formalisms: Processes of Antimodern Aesthetics.

Η Laura Preston, συγγραφέας και συντάκτρια του Next Spring, παρουσιάζει τη δεύτερη έκδοση του περιοδικού Athens, June 18 που επικεντρώνεται στο έργο της καλλιτέχνιδος Marianna Christofides με έδρα το Βερολίνο, με κείμενα της Έλενας Πάρπα.

Ο χώρος θα καθοριστεί σύντομα, 19:00

 

Ευγενική παραχώρηση Next Spring, Goethe-Institut & Radio Athènes

 

-Παρασκευή 2 Νοεμβρίου:  ΕΚΔΟΣΕΙΣ FITZCARRALDO: JACQUES TESTARD & PATRICK LANGLEY

Ο Jacques Testard, ιδρυτής και συντάκτης των εκδόσεων Fitzcarraldo σε συζήτηση με τον συγγραφέα Patrick Langley γύρω από το μυθιστόρημά του Arkady.

‘Ένα ξεχωριστό μυθιστόρημα μετά το Brexit, το Arkady λανβάνει χώρα σε μια ανώνυμη πόλη που είναι και δεν είναι το Λονδίνο, με έντονη την ατμόσφαιρα των ταραχών του 2011 και την καταστροφική αύρα των ημερών μετά τη φωτιά του Grenfell. Είναι λοξό και ζοφερό: δεν είναι ποτέ σαφές τι έχει συμβεί ή συμβαίνει, τι είναι αυτό που τελικά έχει σπάσει ή πλημμυρίσει τον κόσμο μας. … Αλλά υπάρχει πάντα η ελπίδα μέσα στο σκοτάδι, και στην Αρκαδία ζει μέσα στην αδιάσπαστη αδελφική αγάπη των δύο ηρώων του μυθιστορήματος, του Τζάκσον και του Φρανκ, των οποίων η σχέση είναι τόσο όμορφα χαραγμένη … Η Αρκαδία προτείνει πως εμείς θα οικοδομήσουμε τις δικές μας αρκαδίες από τα όνειρα που μας στοιχειώνουν, τόσο απειλητικά όσο και προστατευτικά ». – Lauren Elkin, The Guardian

Ο Fitzcarraldo Editions είναι ένας ανεξάρτητος εκδοτικός οίκος, που ειδικεύεται στα σύγχρονα μυθιστορήματα και τα μακρά δοκίμια. Ιδρύθηκε το 2014, επικεντρώνεται σε φιλόδοξη και καινοτόμο γραφή με φαντασία, τόσο σε μετάφραση όσο και στην αγγλική γλώσσα. Η σειρά σχεδιάστηκε από τον Ray O’Meara, με τα κλασσικά French flaps, χρησιμοποιώντας μια ειδικά σχεδιασμένη γραμματοσειρά serif (που ονομάζεται Fitzcarraldo). Οι εκδόσεις Fitzcarraldo εκδίδουν, μεταξύ άλλων συγγραφέων, τη βραβευμένη με το Νόμπελ λογοτεχνίας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς και την  Όλγα Τόκαρτσουκ βραβευμένη με το Man Booker International Prize 2018.

Ο χώρος θα καθοριστεί σύντομα, 19:00

Arkady του Patrick Langley, ευγενική παραχώρηση Fitzcarraldo Editions, Goethe-Institut & Radio Athènes

 

-Πέμπτη 8 Νοεμβρίου: ACTOPOLIS-ΠΑΤ-OMBLOS: Μία performative έκδοση

Παρουσίαση του «Actopolis Art Book» μέσω των εκδόσεων Omblos (Γιάννης Παπαδόπουλος) από την Προσωρινή Ακαδημία Τεχνών, σε συζήτηση με τη Βρετανή θεωρητικό Angela McRobbie.

Radio Athènes, 19:00

 

-Τετάρτη 14 Νοεμβρίου: ΑΛΙΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η καλλιτέχνιδα Αλίκη Παναγιωτοπούλου παρουσιάζει μια νέα σειρά φωτογραφικών κολλάζ, εμπνευσμένη από αρχαιολογικούς χώρους στη Νάξο μαζί με ένα βιβλίο με νέα ποιήματα και σημειώσεις σε υπάρχοντα κείμενα και δημοσιεύσεις.

Radio Athènes, 19:30

 

-Τετάρτη 21 Νοεμβρίου: MERVE VERLAG

Ο Γερμανικός εκδοτικός οίκος, που ιδρύθηκε το 1970, εισήγαγε στο γερμανικό κοινό πληθώρα διεθνών δημιουργών και στοχαστών με τίτλους αισθητικής, πολιτικής, φιλοσοφίας, τέχνης, λογοτεχνίας, μουσικής, κινηματογράφου και αρχιτεκτονικής.

Από τον Mallarmé, τον Kippenberger, τον Foucault έως την Alenka Zupancic και τον Ryan Trecartin, για να αναφέρουμε μόνο ένα μικρό μέρος των συγγραφέων που έχουν δημοσιεύσει, ο Merve παρουσιάζει πρωτοποριακά κείμενα στον χαρακτηριστικό σχεδιασμό τους.

Ο εκδότης Tom Lamberty συνοδεύεται από μια ομάδα αγαπημένων φίλων που ζουν στην Αθήνα για να μιλήσουν για το τι ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει τις επιλογές του.

Βιβλιοθήκη Goethe-Institut, 19:00

 

STERNBERG PRESS_Παρουσίαση του καταλόγου Eileen Quinlan / Wols και πάρτυ για το τέλος του έτους

(ημερομηνία και χώρος θα καθοριστούν σύντομα)

 

 

Μοιράσου το άρθρο: