9η Σκυταλοδρομία Λόγου – H σκυτάλη στον Δήμο Αβδελιώδη

Η 9η Σκυταλοδρομία Λόγου, μια από τις πιο βασικές δράσεις της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», συνεχίστηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2019 με τον Soloúp (κατά κόσμον Αντώνη Νικολόπουλο), σκιτσογράφο και δρ Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, να παραδίδει τη σκυτάλη στον σκηνοθέτη, σεναριογράφο και ηθοποιό, Δήμο Αβδελιώδη.  

Ρεπορτάζ/Συνεντεύξεις: Τζένη Χαραλαμπίδου  

Μετά τους Τίτο Πατρίκιο, Παντελή Μπουκάλα, Ρέα Γαλανάκη, Δημήτρη Δασκαλόπουλο, Μαρία Στασινοπούλου, Νίκο Βατόπουλο, Θοδωρή Γκόνη, Μάκη Τσίτα, Χριστόφορο Χαραλαμπάκη και Soloúp (Αντώνης Νικολόπουλος), τη σκυτάλη πήρε ο Δήμος Αβδελιώδης, σκηνοθέτης στον κινηματογράφο και στο θέατρο, σεναριογράφος και ηθοποιός, για το κειμενικό είδος του Σεναρίου. Το «βιβλίο-αναφοράς» του Soloúp είναι «Ο Συλλέκτης-Έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο» (εκδόσεις Ίκαρος) και του Δήμου Αβδελιώδη, η διασκευή του έργου του Γεώργιου Βιζυηνού «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» (Εκδόσεις Αιγόκερως) και βέβαια, όλα τα ανέκδοτα κινηματογραφικά του σενάρια και θεατρικά κείμενα.

«Στη Σκυταλοδρομία Λόγου έχουν παρουσιαστεί πολλά είδη λόγου. Εγώ περνώ από το «σενάριο» του graphic novel στο σενάριο του κινηματογράφου και sτο κείμενο του θεάτρου. Σχεδόν καρμικά βρέθηκα με τον Δήμο Αβδελιώδη, τον συνάντησα στην οικία Κατακουζηνού με τον Επιτάφιο λόγο του Περικλή, παρακολουθώ όλες τις ταινίες και τα θεατρικά του έργα και με μεγάλη χαρά του παραδίδω τη σκυτάλη!», σχολίασε ο Soloúp.

«Η Σκυταλοδρομία Λόγου είναι ένα πνευματικό γεγονός που δίνει σε όλους μας πληροφορίες λόγου. Θέλω να ευχαριστήσω την «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» που μας έφερε όλους μαζί εδώ, με ένα πολύ ωραίο αίσθημα φιλοξενίας και τόσο ζεστή ατμόσφαιρα. Η Αθήνα είναι ο τόπος που γεννήθηκε αυτοεφευρισκόμενος ο πολιτισμός και γι’ αυτό εύχομαι να παραμείνει ο θεσμός της σκυταλοδρομίας στον δήμο της Αθήνας επ’ αορίστω! Το έργο των συγγραφέων που έχω παρακολουθήσει είναι μια κιβωτός αξιών. Εδώ καλλιεργήθηκε η φιλοσοφία, μέσα στη δημοκρατία. Το έργο τέχνης συσπειρώνει τις ανθρώπινες αξίες και δίνει ωριμότητα στους ανθρώπους για το πώς να προχωρήσουν με τα βιώματά τους. Γι’ αυτό ανιχνεύουμε τη γνώση στα θεατρικά αρχαία κείμενα. Δεν θα ξεπεράσουμε κανένα πρόβλημα προσπαθώντας ν’ αλλάξουμε τους άλλους, παρά μόνο τον εαυτό μας», ανέφερε ο Δήμος Αβδελιώδης.

Η Σκυταλοδρομία φέρνει Έλληνες συγγραφείς από διαφορετικά κειμενικά είδη πιο κοντά στο κοινό, αλλά και πιο κοντά μεταξύ τους, σε μια πρωτότυπη διαδοχή ιδεών, κειμένων και λόγου, που σαν θεμελιώδη βάση έχει τον σεβασμό, την αλληλοεκτίμηση και αλληλεγγύη και τον ανοιχτό διάλογο. Συγγραφείς επιλέγουν ο καθένας το αγαπημένο του βιβλίο από διαφορετική κατηγορία λόγου (Ποίηση, Ιστορία, Βιογραφία/ Απομνημονεύματα/ Ημερολόγιο, Μυθιστόρημα, Νουβέλα-Διήγημα, Επιστήμη, Θέατρο, Βιβλία για παιδιά και εφήβους, Φιλοσοφία, Κριτική-Δοκίμιο, κ.ά.). Στη συνέχεια καλούν τον συγγραφέα του βιβλίου αυτού σε έναν ανοικτό, δημόσιο διάλογο, με τη συμμετοχή του κοινού, παραδίδοντάς του τη Σκυτάλη προκειμένου, στην επόμενη εκδήλωση, να επιλέξει και να παρουσιάσει τον επόμενο δημιουργό. Η δράση διαρκεί όλη τη χρονιά και εντάσσεται στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Έλληνες Συγγραφείς».

Soloúp  

Ο Soloúp (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Αντώνη Νικολόπουλου) είναι πολιτικός γελοιογράφος και δημιουργός κόμικς. Είναι διδάκτωρ Πολιτισμικής Τεχνολογίας κι Επικοινωνίας (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) κι έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο. Μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει 14 άλμπουμ με γελοιογραφίες και κόμικς, τη μελέτη «Τα Ελληνικά Κόμικς» (Τόπος, 2012) και το graphic novel «Αϊβαλί» (Κέδρος, 2014), το οποίο έχει μεταφραστεί στα Γαλλικά και τα Τουρκικά. Επίσης το «Αϊβαλί» έχει βραβευτεί ως «Καλύτερο κόμικς» και «Καλύτερο Σενάριο» στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς 2015 όπως και με το «Coup de Coeur 2016″ στο 17ο φεστιβάλ Rendez-vous du Carnet De Voyage (Clermont Ferrand/ France). Το 2015 πραγματοποιήθηκε στο μουσείο Μπενάκη η έκθεση «Αϊβαλί- ένα ταξίδι στο χρόνο» (Φεβρουάριος- Μάιος) – η πρώτη στην Ελλάδα μεγάλη έκθεση για βιβλίο comics που φιλοξενήθηκε σε μουσείο. H έκθεση περιόδευσε συνολικά για πάνω από 400 μέρες σε μουσεία, γκαλερί και βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα. Ο Soloúp έχει σχεδιάσει ζωντανά επί σκηνής (live drawing) συνοδεύοντας μουσικές παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής (2017), στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (2018) και αλλού. Κατά καιρούς διοργανώνει workshops στο πλαίσιο μιας ευρύτερης, υπό εξέλιξη έρευνας για το σκίτσο (γελοιογραφία-comics / graphic novels). Αυτή την εποχή η έκθεσή του «Ο Συλλέκτης-Έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο» παράλληλα με δράσεις και ημερίδες με τη στήριξη της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».

 

Δήμος Αβδελιώδης 

Γεννήθηκε το 1952 στη Χίο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Δραματική Σχολή Αθηνών. Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου 1997- 2000 και 2004-2010. Δίδαξε αφήγηση και λογική των συνδέσεων για τον κινηματογράφο και το θέατρο, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, 1993- 1997. Σεναριογράφος και σκηνοθέτης 4 πολυβραβευμένων κινηματογραφικών έργων με πολλές συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ, Κάννες, Βερολίνο, Ν. Δελχί, Σαν Φρανσίσκο, Τόκιο κ.ά. (1983 ‘’Αθέμιτος Συναγωνισμός, 1986 ‘’Το Δέντρο που Πληγώναμε’’, 1990 ‘’Νίκη της Σαμοθράκης’’ και 1999 “Η Εαρινή Σύναξις των Αγροφυλάκων” που ψηφίστηκε το 2007 και το 2016 από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Ελλάδος, ανάμεσα στις 10 καλύτερες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου όλων των εποχών. Βραβείο GOVI στη Γένοβα 2001, για την ανάδειξη της μορφής ιδιαίτερων γλωσσικών διαλέκτων και πολιτισμικών στοιχείων στο κινηματογραφικό του έργο). Έχει συνδέσει το όνομά του με διακεκριμένες ταινίες και θεατρικές παραστάσεις που άνοιξαν νέους δημιουργικούς δρόμους στη τέχνη. Στις πιο πρόσφατες, την «Πλάτωνα Απολογία Σωκράτη», παρουσίασε για πρώτη φορά στην ιστορία του θεάτρου αλλά και της ερευνητικής φιλολογίας, την απαγγελία της αρχαίας ελληνικής με την δική του λογική-μουσική μέθοδο, ώστε να ακούγεται σαν οικεία και ζωντανή γλώσσα, αλλάζοντας ριζικά τη σχέση μας με τα αρχαία ελληνικά. Κάθε μια από τις 26 θεατρικές παραστάσεις του ρεπερτορίου του, σχεδιασμένες και εκτελεσμένες σαν μουσικές παρτιτούρες, αναδεικνύουν παλαιότερους κλασικούς συγγραφείς, που εθεωρούντο ως τώρα δυσπρόσιτοι λόγω της ιδιάζουσας γλωσσικής μορφής των έργων τους, αποκαθιστώντας την ιδιομορφία αυτή της γλώσσας τους ως πλεονέκτημα, ώστε όχι μόνο να μη γίνεται το εμπόδιο για την κατανόησή τους, αλλά η κύρια αιτία για την βαθιά συγκίνηση που προκαλούν.

 

Στην επόμενη Σκυταλοδρομία Λόγου, στη 10η, ο Δήμος Αβδελιώδης παραδίδει τη σκυτάλη στους Σταμάτη Κριμιζή, ακαδημαϊκό, διαστημικό φυσικό και Βαγγέλη Πρατικάκη, δημοσιογράφο, για το κειμενικό είδος Μαρτυρία-Αυτοβιογραφία. Τα βιβλία-αναφοράς των σκυταλοδρόμων θα είναι το «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» του Γεώργιου Βιζυηνού (διασκευή: Δήμος Αβδελιώδης, εκδ. Αιγόκερως, 2010, και βέβαια όλα τα κινηματογραφικά και θεατρικά έργα του Δήμου Αβδελιώδη, αν και ανέκδοτα) και το «Ταξίδι στο ηλιακό σύστημα» των Στ. Κριμιζή- Β. Πρατικάκη (εκδόσεις Παπαδόπουλος). Τη συζήτηση συντονίζουν οι δημοσιογράφοι Νόρα Ράλλη και Ιωάννα Σουφλέρη.

info

10η Σκυταλοδρομία Λόγου: Ο Δήμος Αβδελιώδης παραδίδει τη Σκυτάλη Λόγου στους Σταμάτη Κριμιζή και Βαγγέλη Πρατικάκη.

  • Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019, στις 19:00 
  • Δημαρχείο της Αθήνας, στην Πλατεία Κοτζιά

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.


**Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρεία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

 

Μοιράσου το άρθρο: