Η Σκυταλοδρομία Λόγου, μια από τις πιο βασικές δράσεις της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», συνεχίστηκε στις 14 Ιανουαρίου με τον ομότιμο καθηγητή Γλωσσολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου ΑθηνώνΧριστόφορο Χαραλαμπάκη, να παραδίδει τη σκυτάλη στον Soloúp (κατά κόσμον Αντώνη Νικολόπουλο), σκιτσογράφο, δρ Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας.  

Ρεπορτάζ/Συνεντεύξεις: Τζένη Χαραλαμπίδου  

Τα βιβλία-αναφοράς των δύο σκυταλοδρόμων είναι το «Χρηστικό λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας» (Αθήνα 2014: Εθνικό Τυπογραφείο) του Χριστόφορου Χαραλαμπάκη, για το οποίο τιμήθηκε το 2015 από την Εταιρεία Συγγραφέων με το Βραβείο Πολιτισμού «Δαίδαλος» για την εξαιρετική προσφορά του στα Ελληνικά Γράμματα και το graphic novel «Ο Συλλέκτης-Έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο» (Ίκαρος 2018) του Soloúp.

Τη συζήτηση, κατά την οποία τη σκυτάλη παρέλαβε ο Soloúp, συντόνισαν οι Ελεονώρα Ορφανίδου, δημοσιογράφος και Γιώργος Γιανναράκος, δημοσιογράφος-σκηνοθέτης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ακαδημία ΑθηνώνΕθνικό Τυπογραφείο και τις Εκδόσεις Ίκαρος.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Έλληνες Συγγραφείς» και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ο  Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, σχετικά με την επιλογή του να δώσει τη σκυτάλη στον Soloúp, δήλωσε στο  book.ert.gr ότι «Ο Νικολόπουλος δεν είναι μόνο εξαίρετος εικονογράφος-σκιτσογράφος, ευρηματικός και με πηγαίο χιούμορ, αλλά είναι και σπουδαίος ερευνητής, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου που ξέρει να κάνει πρωτογενή έρευνα σε αχαρτογράφητες ώς τώρα λογοτεχνικές περιοχές».

Ο  Soloúp, από την πλευρά του, τονίζει στο book.ert.gr ότι θαυμάζει τον Χριστόφορο Χαραλαμπάκη. «Αποτελεί μεγάλη μου τιμή να με προσκαλεί για να μου παραδώσει τη σκυτάλη ένας τέτοιος εμπνευσμένος άνθρωπος», δηλώνει συγκεκριμένα. Ο σκιτσογράφος μάς εξηγεί τι είναι τα graphic novels: «Τα graphic novels έχουν σχέση με τη λογοτεχνία, όμως είναι πιο πέρα, είναι ίσως μια άλλη τέχνη καθώς είναι μια ώριμη τέχνη των κόμικς όπου ο λόγος και η εικόνα παντρεύονται και μπορούν να δώσουν άλλα αποτελέσματα από της Λογοτεχνίας».

Το Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας της Ακαδημίας Αθηνών, που αποτελεί ένα έργο ζωής για τον κ. Χαραλαμπάκη, περιλαμβάνει 75.000 λήμματα, 5.000 νεολογισμούς και 10.000 ιδιωματικές φράσεις, στις 1.819 σελίδες του, ενώ ζυγίζει περίπου 3,5 κιλά. «Η γλώσσα είναι ανεξάντλητη, ωκεανός ανεξερεύνητος, όσα λεξικά κι αν γραφτούν μπορούν μόνο να αποτυπώσουν ένα πολλοστημόριο των δυνατοτήτων που έχει η πλούσια και εκφραστική μας γλώσσα. Έχουμε περίπου 700.000 λέξεις στην κοινή νέα ελληνική. 10-20.000 λέξεις γνωρίζει ο πολύς ο κόσμος, ένας καλός φιλόλογος 40.000 λέξεις… Εγώ ο ίδιος επέλεξα μόλις μία από κάθε 10 λέξεις να μπουν στο λεξικό. Και δεν είναι μόνο οι λέξεις, αλλά και οι πολλαπλές σημασίες που πρέπει να αναλογιστούμε, οι συνδυαστικές δυνατότητες των λέξεων…» είπε χαρακτηριστικά, στην ομιλία του, ο δημιουργός τού Χρηστικού Λεξικού.

«Με τις δυνατότητες και τις φόρμες που σου παρέχει μια τέχνη, η τέχνη του graphic novel που έχει μέσα της τον λόγο και την εικόνα, μπορείς να πεις πράγματα με τον τρόπο της λογοτεχνίας, να δεις πράγματα με τον τρόπο του κινηματογράφου, να αφηγηθείς πράγματα με τον τρόπο του θεάτρου, με τρόπο εικαστικό… Κάθε τέχνη που εξελίσσεται προσθέτει και τραβάει μέσα της και ενέργεια από άλλες τέχνες και από άλλες επιστήμες», είπε ο Αντώνης Νικολόπουλος στην ομιλία του, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Χριστόφορο Χαραλαμπάκη.

Στη Σκυταλοδρομία Λόγου, συγγραφείς επιλέγουν ο καθένας το αγαπημένο του βιβλίο από διαφορετική κατηγορία λόγου (Ποίηση, Ιστορία, Βιογραφία/ Απομνημονεύματα/ Ημερολόγιο, Μυθιστόρημα, Νουβέλα-Διήγημα, Επιστήμη, Θέατρο, Βιβλία για παιδιά και εφήβους, Φιλοσοφία, Κριτική-Δοκίμιο, κ.ά.). Στη συνέχεια καλούν τον συγγραφέα του βιβλίου αυτού σε έναν ανοικτό, δημόσιο διάλογο με τη συμμετοχή του κοινού, παραδίδοντάς του τη Σκυτάλη προκειμένου, στην επόμενη εκδήλωση, να επιλέξει και να παρουσιάσει τον επόμενο δημιουργό. Η δράση διαρκεί όλη τη χρονιά της διοργάνωσης. Συντονιστές-παρουσιαστές της εκάστοτε εκδήλωσης είναι εκπρόσωποι από το χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, καλλιτέχνες, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, κ.ά. Παράλληλα, στην εκδήλωση γίνονται αναγνώσεις ή και προβολές οπτικοακουστικού υλικού.

Στην 9η Σκυταλοδρομία Λόγου που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Φεβρουαρίου 2019, ο Soloup παραδίδει τη σκυτάλη στον σκηνοθέτη, σεναριογράφο, ηθοποιό Δήμο Αβδελιώδη.

Ποιος είναι ο Soloúp

Ο Soloúp (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Αντώνη Νικολόπουλου) είναι πολιτικός γελοιογράφος και δημιουργός κόμικς. Είναι διδάκτωρ Πολιτισμικής Τεχνολογίας κι Επικοινωνίας (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) κι έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο. Μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει 14 άλμπουμ με γελοιογραφίες και κόμικς, τη μελέτη «Τα Ελληνικά Κόμικς» (Τόπος, 2012) και το graphic novel «Αϊβαλί» (Κέδρος, 2014), το οποίο έχει μεταφραστεί στα Γαλλικά και τα Τουρκικά. Επίσης το «Αϊβαλί» έχει βραβευτεί ως «Καλύτερο κόμικς» και «Καλύτερο Σενάριο» στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς 2015 όπως και με το “Coup de Coeur 2016” στο 17ο φεστιβάλ Rendez-vous du Carnet De Voyage (Clermont Ferrand/ France). Το 2015 πραγματοποιήθηκε στο μουσείο Μπενάκη η έκθεση «Αϊβαλί- ένα ταξίδι στο χρόνο» (Φεβρουάριος- Μάιος) – η πρώτη στην Ελλάδα μεγάλη έκθεση για βιβλίο comics που φιλοξενήθηκε σε μουσείο. H έκθεση περιόδευσε συνολικά για πάνω από 400 μέρες σε μουσεία, γκαλερί και βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα. Ο Soloúp έχει σχεδιάσει ζωντανά επί σκηνής (live drawing) συνοδεύοντας μουσικές παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής (2017), στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (2018) και αλλού. Κατά καιρούς διοργανώνει workshops στο πλαίσιο μιας ευρύτερης, υπό εξέλιξη έρευνας για το σκίτσο (γελοιογραφία – comics / graphic novels).

 

info

9η Σκυταλοδρομία Λόγου: Ο Soloup (Αντώνης Νικολόπουλος), σκιτσογράφος, δρ. Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) παραδίδει τη σκυτάλη στον σκηνοθέτη, σεναριογράφο και ηθοποιό, Δήμο Αβδελιώδη.

  • 18 Φεβρουαρίου 2019, 19:00 
  • Δημαρχείο της Αθήνας, στην Πλατεία Κοτζιά

Είσοδος για το κοινό ελεύθερη


**Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρεία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

 

Φωτογραφίες: Λευτέρης Παρτσάλης

Μοιράσου το άρθρο: