6η Σκυταλοδρομία Λόγου – H σκυτάλη στον συγγραφέα Μάκη Τσίτα

Όλο και περισσότερη αγάπη από το κοινό και τους συγγραφείς κερδίζει η Σκυταλοδρομία Λόγου, μία από τις πιο βασικές δράσεις της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου». Μετά τους Τίτο Πατρίκιο, Παντελή Μπουκάλα, Ρέα Γαλανάκη, Δημήτρη Δασκαλόπουλο/Μαρία Στασινοπούλου και Nίκο Βατόπουλο, o ποιητής, διηγηματογράφος και σκηνοθέτης του θεάτρου, Θοδωρής Γκόνης, παρέδωσε τη σκυτάλη στον συγγραφέα, Μάκη Τσίτα με αφορμή τα παιδικά βιβλία του («Kαι βγάζω το καπέλο μου», Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, «Ο αδέσποτος Κώστας», Εκδόσεις Ψυχογιός).

Ρεπορτάζ: Τζένη Χαραλαμπίδου

Στη Σκυταλοδρομία Λόγου, συγγραφείς επιλέγουν ο καθένας το αγαπημένο του βιβλίο από διαφορετική κατηγορία λόγου (Ποίηση, Ιστορία, Βιογραφία/ Απομνημονεύματα/ Ημερολόγιο, Μυθιστόρημα, Νουβέλα-Διήγημα, Επιστήμη, Θέατρο, Βιβλία για παιδιά και εφήβους, Φιλοσοφία, Κριτική-Δοκίμιο, κ.ά.). Στη συνέχεια καλούν τον συγγραφέα του βιβλίου αυτού σε έναν ανοικτό, δημόσιο διάλογο με τη συμμετοχή του κοινού, παραδίδοντάς του τη Σκυτάλη προκειμένου, στην επόμενη εκδήλωση, να επιλέξει και να παρουσιάσει τον επόμενο δημιουργό. Η δράση διαρκεί όλη τη χρονιά της διοργάνωσης. Συντονιστές-παρουσιαστές της εκάστοτε εκδήλωσης είναι εκπρόσωποι από το χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, καλλιτέχνες, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, κ.ά. Παράλληλα, στην εκδήλωση γίνονται αναγνώσεις ή και προβολές οπτικοακουστικού υλικού.

Στο video που ακολουθεί, ο Θοδωρής Γκόνης, ο πολυδιάστατος αυτός καλλιτέχνης (ποιητής, στιχουργός, συγγραφέας, σκηνοθέτης θεάτρου…) μιλάει για τη συγγραφική περίπτωση του Τσίτα ενώ τονίζει ότι «οι παιδικές ιστορίες του Μάκη τον δένουν με κάτι παλιό αλλά με έναν τρόπο νέο…».

Από την πλευρά του, ο Μάκης Τσίτας σχολίασε σχετικά: «Τον Θοδωρή Γκόνη τον θαυμάζω και τον παρακολουθώ χρόνια, κυρίως ως στιχουργό. Τα τραγούδια του με έχουν συντροφεύσει σε σημαντικές στιγμές της ζωής μου. Είναι μεγάλη μου χαρά που η σκυτάλη περνάει σ’ εμένα, σε αυτή την πολύ ωραία διοργάνωση παρέα με τόσο σημαντικούς δημιουργούς!».

Τον συντονισμό της 6ης Σκυταλοδρομίας Λόγου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις εκδόσεις Άγρα, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη και Ψυχογιός, ανέλαβαν η Νατάσα Βησσαρίωνος, δημοσιογράφος και η Ανθούλα Δανιήλ, δρ. φιλολογίας – κριτικός λογοτεχνίας.

Η δημοσιογράφος Νατάσα Βησσαρίωνος ανέλυσε τους τρεις λόγους για τους οποίους τα παιδιά της λατρεύουν τα βιβλία του Μάκη Τσίτα.

Στην εκδήλωσης της 6ης Σκυταλοδρομίας Λόγου, η Ανθούλα Δανιήλ, δρ. φιλολογίας – κριτικός λογοτεχνίας μίλησε  για τα δύο βασικά προτερήματα που έχουν τα παιδικά βιβλία του Μάκη Τσίτα: είναι ευχάριστα (άρα άρτια λογοτεχνικά) και ταυτόχρονα ωφέλιμα για το παιδί.

Στις 18 Δεκεμβρίου 2018, ο Μάκης Τσίτας παραδίδει τη σκυτάλη στον Χριστόφορο Χαραλαμπάκη, ομότιμο καθηγητή Γλωσσολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με αφορμή το Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας (Ακαδημία Αθηνών 2014, Εθνικό Τυπογραφείο), για το οποίο ο ακαδημαϊκός τιμήθηκε το 2015 από την Εταιρεία Συγγραφέων, με το «Bραβείο Πολιτισμού Δαίδαλος» για την εξαιρετική προσφορά του στα ελληνικά γράμματα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο της Αθήνας όπου θα αναπτυχθεί ανοιχτή συζήτηση με τους δημιουργούς και το κοινό. Τη συζήτηση θα συντονίσουν οι Μαρία Παναγιωτοπούλου, υπεύθυνη επικοινωνίας και γραφείου τύπου του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και Κώστας Καναβούρης, ποιητής-δημοσιογράφος.

Μάκης Τσίτας

Ο Μάκης Τσίτας γεννήθηκε το 1971 στα Γιαννιτσά. Πήρε πτυχίο δημοσιογραφίας και συνεργάστηκε με ραδιοφωνικούς σταθμούς στη Θεσσαλονίκη. Από το 1994 ζει μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται στον χώρο των εκδόσεων. Ήταν αρχισυντάκτης του λογοτεχνικού περιοδικού Περίπλους (1994-2005) και συνεκδότης και διευθυντής του περιοδικού για το βιβλίο Index (2006-2011). Το 2012 ίδρυσε το diastixo.gr, το μεγαλύτερο ελληνικό ενημερωτικό site για το βιβλίο και τον πολιτισμό. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Συγγραφέων. 

Λογοτεχνικά κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες, έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες κι έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά, τα αγγλικά, τα εβραϊκά, τα αλβανικά, τα σουηδικά, τα φινλανδικά και τα ιταλικά.

Έργα του σκηνοθέτησαν η Σοφία Καραγιάννη (Θέατρο «Vault»), η Έρση Βασιλικιώτη («Θέατρο των Καιρών»), η Taru Makela (Christine and Goran Schildt Foundation, Φινλανδία) και ο Alexandru Mazgareanu (Θέατρο «Nottara», Ρουμανία). 

Στίχους του μελοποίησαν ο Γιώργος Σταυριανός, ο Τάκης Σούκας, και η Τατιάνα Ζωγράφου. 

Έχει εκδώσει τρία βιβλία για ενήλικες και 20 βιβλία για παιδιά.  

Για το μυθιστόρημά του «Μάρτυς μου ο Θεός» έλαβε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014 (European Union Prize for Literature) και τιμήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων, τον Δήμο Πέλλας, τον Δήμο Έδεσσας, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το «Μάρτυς μου ο Θεός» κυκλοφορεί ήδη σε επτά ευρωπαϊκές γλώσσες και πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει σε άλλες πέντε.

 

info

7η Σκυταλοδρομία Λόγου –  Ο Μάκης Τσίτας παραδίδει τη σκυτάλη στον Χριστόφορο Χαραλαμπάκη, καθηγητή Γλωσσολογίας

  • 18 Δεκεμβρίου 2018, 19:00 
  • Δημαρχείο της Αθήνας, στην Πλατεία Κοτζιά

Είσοδος για το κοινό ελεύθερη


**Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

Φωτογραφίες: Γιώργος Φερμελετζής

Μοιράσου το άρθρο: