5η Σκυταλοδρομία Λόγου – H σκυτάλη στον συγγραφέα/ποιητή/σκηνοθέτη Θοδωρή Γκόνη

Όλο και περισσότερη αγάπη από το κοινό και τους συγγραφείς κερδίζει η Σκυταλοδρομία Λόγου, μία από τις πιο βασικές δράσεις της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου». Μετά τους Τίτο Πατρίκιο, Παντελή Μπουκάλα, Ρέα Γαλανάκη, Δημήτρη Δασκαλόπουλο και Μαρία Στασινοπούλου, ο τέταρτος σκυταλοδρόμος Νίκος Βατόπουλος, αθηναιογράφος, χρονογράφος, επιφυλλιδογράφος, παρέδωσε τη σκυτάλη στον συγγραφέα, ποιητή και σκηνοθέτη του θεάτρου, Θοδωρή Γκόνη, με αφορμή το βιβλίο του «Εφτά λευκά πουκάμισα» (εκδ. Άγρα, 2017).

Ρεπορτάζ: Τζένη Χαραλαμπίδου

Στη Σκυταλοδρομία Λόγου, συγγραφείς επιλέγουν ο καθένας το αγαπημένο του βιβλίο από διαφορετική κατηγορία λόγου (Ποίηση, Ιστορία, Βιογραφία/ Απομνημονεύματα/ Ημερολόγιο, Μυθιστόρημα, Νουβέλα-Διήγημα, Επιστήμη, Θέατρο, Βιβλία για παιδιά και εφήβους, Φιλοσοφία, Κριτική-Δοκίμιο, κ.ά.). Στη συνέχεια καλούν τον συγγραφέα του βιβλίου αυτού σε έναν ανοικτό, δημόσιο διάλογο με τη συμμετοχή του κοινού, παραδίδοντάς του τη Σκυτάλη προκειμένου, στην επόμενη εκδήλωση, να επιλέξει και να παρουσιάσει τον επόμενο δημιουργό. Η δράση διαρκεί όλη τη χρονιά της διοργάνωσης. Συντονιστές-παρουσιαστές της εκάστοτε εκδήλωσης είναι εκπρόσωποι από το χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, καλλιτέχνες, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, κ.ά. Παράλληλα, στην εκδήλωση γίνονται αναγνώσεις ή και προβολές οπτικοακουστικού υλικού.

Στο video που ακολουθεί, ο Νίκος Βατόπουλος εκφράζει τον θαυμασμό του για το ύφος της γραφής του Γκόνη σχολιάζοντας ότι «δικαιώνει απολύτως τον όρο του δημιουργού, καθώς όχι μόνο εκφράζεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, αλλά και γιατί με την πάροδο των ετών έχει κατακτήσει ένα δικό του, αναγνωρίσιμο ύφος. Ένα ύφος ευρύχωρο, οικουμενικό και βαθιά ελληνικό συγχρόνως. Η τελευταία συλλογή διηγημάτων του δοξάζει την πλαστικότητα, την ευλυγισία και τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας, με ένα τρόπο σχεδόν εμμονικό. Η γλώσσα μπορεί να είναι και ένα φετίχ, αλλά στην περίπτωση αυτή, η γλώσσα ορίζει τη συνθήκη μέσα από την οποία ο κόσμος παραμένει πολύπλευρος, αντιφατικός, κρυπτικός και φωτεινός».

Ο Θοδωρής Γκόνης είναι ένας πολυδιάστατος καλλιτέχνης. Ποιητής, στιχουργός, συγγραφέας, σκηνοθέτης θεάτρου…

Η τελευταία του συλλογή, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Άγρα» με τίτλο «Εφτά λευκά πουκάμισα», είναι μικρές ιστορίες που διαγράφουν μεγάλες εσωτερικές διαδρομές. Τα διηγήματα αυτά, που γράφτηκαν την περίοδο 2012-2017 ανάμεσα σε Βορρά και Νότο, είναι ιστορίες που γράφτηκαν με το μολύβι και τη γομολάστιχα και με τον ρυθμό της καρδιάς ενός ναυτικού και ενός νομάδα που μετακινείται διαρκώς με το μικρό του κοπάδι.

Είναι ιστορίες που γράφτηκαν κυρίως σε αίθουσες αναμονής αεροπλάνων, λεωφορείων και τρένων. Κι αν όχι όλες, οι περισσότερες κρύβουν ζηλότυπα στις αποσκευές τους το εισιτήριο της οριστικής επιστροφής που όμως διαρκώς αναβάλλεται (…από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

 

Παρακολουθήστε στο video τις ομιλίες των Νίκου Βατόπουλου και Θοδωρή Γκόνη, στην εκδήλωση της 5ης Σκυταλοδρομίας Λόγου που πραγματοποιήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2018 στο δημαρχείο Αθηνών.

Τον συντονισμό της 5ης Σκυταλοδρομίας Λόγου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο και Άγρα, ανέλαβαν o ζωγράφος Ανδρέας Γεωργιάδης και η δημοσιογράφος Μαίρη Αδαμοπούλου.

Στις 27 Νοεμβρίου 2018, ο Θοδωρής Γκόνης παραδίδει τη σκυτάλη στον συγγραφέα Μάκη Τσίτα (και βγάζω το καπέλο μου, Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη 2018). Τη συζήτηση συντονίζουν η Νατάσα Βησσαρίωνος, δημοσιογράφος, και η Ανθούλα Δανιήλ, δρ. φιλολογίας/κριτικός λογοτεχνίας.

 

Θοδωρής Γκόνης 

Ο Θοδωρής Γκόνης γεννήθηκε στο Ναύπλιο. Είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής του Πέλου Κατσέλη. Σπούδασε Οικονομικά. Εργάστηκε ως ηθοποιός έως το 1996 και έκτοτε ασχολείται κυρίως με την σκηνοθεσία. Έχει συνεργαστεί με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Μέγαρο Μουσικής, ΔΗΠΕΘΕ και θιάσους του ελεύθερου θεάτρου, σκηνοθετώντας σύγχρονα και κλασικά έργα. Επίσης, έχει γράψει και σκηνοθετήσει αρκετές μουσικοθεατρικές παραστάσεις. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου και του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών. Την περίοδο αυτή είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στο Φεστιβάλ Φιλίππων και το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας.

Έχει συνεργαστεί ως στιχουργός με τους σπουδαιότερους Έλληνες συνθέτες του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού. Από τις Εκδόσεις Άγρα κυκλοφορούν τα βιβλία του: «Τραγούδια» (1993), «Ένα τραγούδι για τον Νίκο Γκάτσο» (1993), «Λόγια για τραγούδια» (1997), «Τα πορτοκάλια της Παλαιάς Επιδαύρου» (2000), «Αγρινίου. Καρόλου Ντηλ και Τσιμισκή» (2004), «Καρόλου Ντηλ και Τσιμισκή» (2008), «Ο ύπνος της Αδριανουπόλεως» (2011), «Εφτά λευκά πουκάμισα» (2017). Από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη κυκλοφορούν τα βιβλία του: «Η πύλη της ξηράς» (1993) και ο «Ο Ξεπεσμένος Δερβίσης» (2007), ενώ για τις Εκδόσεις Μεταίχμιο έχει επιμεληθεί το βιβλίο «Ναύπλιο: Μια πόλη στη λογοτεχνία» (2004).

 


**Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

Μοιράσου το άρθρο: