4η Σκυταλοδρομία Λόγου – H σκυτάλη στον δημοσιογράφο-συγγραφέα Νίκο Βατόπουλο

Στην 4η Σκυταλοδρομία Λόγου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018, οι Δημήτρης Δασκαλόπουλος και Μαρία Στασινοπούλου, εκπρόσωποι του κειμενικού είδους της Βιογραφίας-Εργοβιογραφίας, παρέδωσαν τη «σκυτάλη» στον Αθηναιογράφο Νίκο Βατόπουλο, εκπρόσωπο του Χρονογραφήματος-Επιφυλλίδας. Σε μια ιδιαίτερα ζεστή ατμόσφαιρα στο δημαρχείο της Αθήνας, οι τρεις συγγραφείς μίλησαν για τις πηγές έμπνευσής τους και τις ιδιαιτερότητες των έργων τους ενώ αναπτύχθηκε και μία μεγάλη συζήτηση για το αστικό τοπίο, την Αθήνα και τη ζωή σε αυτήν.

Η Σκυταλοδρομία Λόγου, που από την πρώτη στιγμή κέρδισε την αγάπη του κοινού και των συγγραφέων, αποτελεί δράση της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου». Συγγραφείς επιλέγουν ο καθένας το αγαπημένο του βιβλίο από διαφορετική κατηγορία λόγου (Ποίηση, Ιστορία, Βιογραφία / Απομνημονεύματα / Ημερολόγιο, Μυθιστόρημα, Νουβέλα-Διήγημα, Επιστήμη, Θέατρο, Βιβλία για παιδιά και εφήβους, Φιλοσοφία, Κριτική-Δοκίμιο κ.ά.). Στη συνέχεια καλούν τον συγγραφέα του βιβλίου αυτού σε έναν ανοικτό, δημόσιο διάλογο, με τη συμμετοχή του κοινού, παραδίδοντάς του τη σκυτάλη προκειμένου, στην επόμενη εκδήλωση, να επιλέξει και να παρουσιάσει τον επόμενο δημιουργό. Η δράση διαρκεί όλη τη χρονιά της διοργάνωσης.

Η 4η Σκυταλοδρομία Λόγου πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο, Κίχλη και Πατάκη.

Στην 4η Σκυταλοδρομία Λόγου, και μέσα σε κλίμα θαυμασμού, οι δυο σκυταλοδρόμοι Δημήτρης Δασκαλόπουλος και Μαρία Στασινοπούλου παρουσίασαν τον διάδοχό τους δημοσιογράφο, συγγραφέα και φωτογράφο Νίκο Βατόπουλο. «Εστιάζουμε στο τελευταίο του βιβλίο «Περπατώντας στην Αθήνα» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Η ματιά του στο αστικό τοπίο της Αθήνας και στις αλλοιώσεις που υφίσταται αλλά και στη ζωή που κουβαλάει, έχει ασκήσει και τη δική μας ματιά να κοιτάμε δίπλα μας και προς τα πάνω και, κυρίως, να βλέπουμε όταν κοιτάμε!».

Στο video που ακολουθεί η Μαρία Στασινοπούλου εξηγεί τους λόγους που επέλεξαν με τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο τον Νίκο Βατόπουλο για να παραδώσουν τη σκυτάλη.

Στη σημασία της φιλαναγνωσίας αναφέρεται στο παρακάτω video ο συγγραφέας Δημήτρης Δασκαλόπουλος, διαπιστώνοντας μάλιστα ότι τον τελευταίο καιρό, όλο και συχνότερα, συναντάμε ανθρώπους να διαβάζουν βιβλία στο μετρό και στα άλλα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ο Νίκος Βατόπουλος σχολιάζοντας το ότι η Αθήνα είναι για το 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου εκτίμησε πως είναι σημαντικό να δημιουργούνται τέτοιες αφορμές για συναντήσεις, ώσμωση, ανταλλαγή σκέψης». «Ελπίζω ο θεσμός αυτός που ο δήμος Αθηναίων υλοποιεί παραπάνω από αξιοπρεπώς, να συνεχίσει έτσι!». Στο video o Nίκος Βατόπουλος αναφέρει ότι «στους Αθηναίους υπάρχει πάντα ένα τεράστιο περιθώριο εξάπλωσης της φιλαναγνωσίας και πως οι εκδηλώσεις της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου»  συμβάλλουν προς αυτήν την κατεύθυνση».  

Παρακολουθήστε στο video τις ομιλίες των Δημήτρη Δασκαλόπουλου, Μαρίας Στασινοπούλου και Νίκου Βατόπουλου στην εκδήλωση της 4ης Σκυταλοδρομίας Λόγου.

Προηγούμενοι σκυταλοδρόμοι: Τίτος Πατρίκιος, Παντελής Μπουκάλας, Ρέα Γαλανάκη, Δημήτρης Δασκαλόπουλος και Μαρία Στασινοπούλου.

Στην 5η Σκυταλοδρομία Λόγου, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018, ο Νίκος Βατόπουλος δίνει τη σκυτάλη στον συγγραφέα, ποιητή και σκηνοθέτη του θεάτρου Θοδωρή Γκόνη για την κατηγορία του Διηγήματος.

Τον συντονισμό αναλαμβάνουν o ζωγράφος Ανδρέας Γεωργιάδης και η δημοσιογράφος Μαίρη Αδαμοπούλου.


**Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

Μοιράσου το άρθρο: