4η Σκυταλοδρομία Λόγου: Από τους Δημήτρη Δασκαλόπουλο και Μαρία Στασινοπούλου στον Νίκο Βατόπουλο

Μετά τον Τίτο Πατρίκιο, τον Παντελή Μπουκάλα και τη Ρέα Γαλανάκη, ήρθε η σειρά για τους Δημήτρη Δασκαλόπουλο και Μαρία Στασινοπούλου να παραδώσουν τη σκυτάλη στον Αθηναιογράφο Νίκο Βατόπουλο, σε εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018, στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας στην πλατεία Κοτζιά. Η Σκυταλοδρομία Λόγου, που από την πρώτη στιγμή κέρδισε την αγάπη του κοινού και των συγγραφέων, αποτελεί δράση της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».

Στην 4η Σκυταλοδρομία Λόγου συντονιστές είναι οι Τασούλα Επτακοίλη, δημοσιογράφος-συγγραφέας και Γιάννης Πανταζόπουλος, δημοσιογράφος.

Οι Δασκαλόπουλος και Στασινοπούλου είχαν αναλάβει τη σκυτάλη στην 3η σκυταλοδρομία τον Ιούλιο 2018 για τη δουλειά τους στο είδος της βιογραφίας-εργογραφίας με αφορμή το κοινό τους έργο «Ο βίος και το έργο του Κ.Π. Καβάφη» (εκδ. Μεταίχμιο 2002 και 2013) και με ενδεικτική βιβλιογραφία τα: Χρονολόγιο-εργοβιογραφία Γιώργου Σεφέρη 1900-1971 (Μ. Στασινοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο 2002), Κ. Π. Καβάφης, Η ποίηση και η ποιητική του (Δ. Δασκαλόπουλος, εκδ. Κίχλη 2013), Τα χρόνια μου και τα χαρτιά μου (Δ. Δασκαλόπουλος, εκδ. Πατάκη 2016), Κυρία, με θυμάστε; (Μ. Στασινοπούλου, εκδ. Κίχλη 2010.

Από τη Βιογραφία-Εργοβιογραφία, λοιπόν, περνάμε τώρα στον Αθηναιογράφο Νίκο Βατόπουλο, εκπρόσωπο του κειμενικού είδους του Χρονογραφήματος-Επιφυλλίδας.

Οι δυο σκυταλοδρόμοι εξήγησαν την επιλογή τους: «Επιλέξαμε να περάσουμε τη σκυτάλη στον Νίκο Βατόπουλο, δημοσιογράφο, συγγραφέα, φωτογράφο, άνθρωπο υψηλής αισθητικής και βαθιάς παιδείας. Τον προτείνουμε ως Αθηναιογράφο, όπως επιβεβαιώνουν τα χρονογραφήματα και οι επιφυλλίδες του, που μας συντροφεύουν κάθε Κυριακή, και εστιάζουμε στο τελευταίο του βιβλίο «Περπατώντας στην Αθήνα», εκδ. Μεταίχμιο 2018. Ο Νίκος Βατόπουλος ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που, χωρίς ποτέ να το επιδιώξουν, έχουν οπαδούς. Η ματιά του στο αστικό τοπίο της Αθήνας και στις αλλοιώσεις που υφίσταται αλλά και στη ζωή που κουβαλάει, έχει ασκήσει και τη δική μας ματιά να κοιτάμε δίπλα μας και προς τα πάνω και, κυρίως, να βλέπουμε όταν κοιτάμε!».

Ο ίδιος ο Νίκος Βατόπουλος σχολίασε: «Στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» που έχει προκαλέσει γεγονότα όπως η Σκυταλοδρομία Λόγου, σταδιακά συνειδητοποιώ πόσο σημαντικό είναι να δημιουργούνται τέτοιες αφορμές για συναντήσεις, ώσμωση, ανταλλαγή σκέψης. Ελπίζω ο θεσμός αυτός, που ο δήμος Αθηναίων υλοποιεί παραπάνω από αξιοπρεπώς, να συνεχίσει έτσι!»

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο, Κίχλη και Πατάκη.

Τι είναι η Σκυταλοδρομία Λόγου

Στη Σκυταλοδρομία Λόγου, συγγραφείς επιλέγουν ο καθένας το αγαπημένο του βιβλίο από διαφορετική κατηγορία λόγου (Ποίηση, Ιστορία, Βιογραφία/ Απομνημονεύματα/ Ημερολόγιο, Μυθιστόρημα, Νουβέλα-Διήγημα, Επιστήμη, Θέατρο, Βιβλία για παιδιά και εφήβους, Φιλοσοφία, Κριτική-Δοκίμιο, κ.ά.). Στη συνέχεια καλούν τον συγγραφέα του βιβλίου αυτού σε έναν ανοικτό, δημόσιο διάλογο, με τη συμμετοχή του κοινού, παραδίδοντάς του τη Σκυτάλη προκειμένου, στην επόμενη εκδήλωση, να επιλέξει και να παρουσιάσει τον επόμενο δημιουργό. Η δράση διαρκεί όλη τη χρονιά της διοργάνωσης. Συντονιστές-παρουσιαστές της εκάστοτε εκδήλωσης είναι εκπρόσωποι από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών (καλλιτέχνες, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, κ.ά). Παράλληλα, στην εκδήλωση γίνονται αναγνώσεις ή και προβολές οπτικοακουστικού υλικού.

Στοιχεία για τους συγγραφείς

Νίκος Βατόπουλος: Γεννήθηκε το 1960. Από το 1988 εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», στο πολιτιστικό ρεπορτάζ. Έχει ειδικευθεί σε θέματα αθηναϊκά και αστικού πολιτισμού. Το 2001 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Το πρόσωπο της Αθήνας.» Το 2011 ίδρυσε τη διαδικτυακή ομάδα πολιτών «Κάθε Σάββατο στην Αθήνα» που αριθμεί πάνω από 23.000 μέλη. Το 2014 έκανε την πρώτη ατομική του έκθεση φωτογραφιών με θέμα «Η Αθήνα ενός αθηναιογράφου» (στην αίθουσα Τέχνης ena) και παρουσίασε ως προσωπικό του πρότζεκτ την έκθεση «Η Αθήνα της δεκαετίας του 1960» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Το 2018 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» το βιβλίο του «Περπατώντας στην Αθήνα».

Δημήτρης Δασκαλόπουλος: Ποιητής και βιβλιογράφος. Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1939. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα. Ασχολείται ιδιαιτέρως με το έργο του Κ.Π. Καβάφη και του Γιώργου Σεφέρη. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, επίτιμος διδάκτωρ Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2006) και του Πανεπιστημίου Πατρών (2010). Έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου του. Βιβλία του: Ποιήματα: Απόπλους (1963) ~ Επιστροφές (1973) ~ Αλφαβητάρι. (1976) ~ Νέκυια (1978) ~ Γράμματα στον Ερμόλαο. (1981) ~ Φωνές της σιωπής (1982) ~ Κλειδούχος μοίρα (1993) ~ Σκοτεινή πανσέληνος. Ποιήματα 1963-1993 (1999) ~ Υπαινιγμοί (2007) ~ Με δίχτυ τον άνεμο (2015). Βιβλιογραφία: Εργογραφία Σεφέρη (1979) ~ Γ.Κ. Κατσίμπαλης. Βιβλιογραφία και 12 κριτικά κείμενα (1980) ~ Βιβλιογραφικά Σικελιανού. (1983) ~ Βιβλιογραφία Οδυσσέα Ελύτη. (1993) ~ Βιβλιογραφία Αλέξανδρου Κοτζιά (σε συνεργασία με τη Μαρία Ρώτα, 1998) ~ Βιβλιογραφία Κ.Π. Καβάφη. (2003) ~ Βιβλιογραφία Γιώργου Σεφέρη (2016). Μελέτες: Τα βήματα του χρόνου. (1987) ~ Κ.Π. Καβάφης (1988) ~ Λογοτεχνικά περιοδικά της Αλεξάνδρειας. (1990) ~ Νίκος Γκάτσος (1998) ~ Συμπαθητική μελάνη (1999) ~ Ανισόπεδες διαβάσεις (1999) ~ Ο βίος και το έργο του Κ.Π. Καβάφη (2002, σε συνεργασία με τη Μαρία Στασινόπουλου) ~ Εις τα περίχωρα Αντιοχείας και Κερύνειας. Καβάφης – Σεφέρης (2006) ~ Ιχνογραφία ((2007) ~ Δύο αντιφωνήσεις (2011, εκτός εμπορίου) ~ Κ.Π. Καβάφης, Η ποίηση και η ποιητική του ( 2013). Ανθολογίες: Εισαγωγή στην ποίηση του Σεφέρη. (1996) ~ Παρωδίες καβαφικών ποιημάτων (1998) ~ Ελληνικά καβαφογενή ποιήματα. (2003) ~ Κ.Π. Καβάφη, Ποιήματα (2003, σε συνεργασία με τη Μαρία Στασινόπουλου) ~ Το δικαίωμα του αναγνώστη (2017) ~ Ιστορίες του 20ού αιώνα (2018).

Μαρία Στασινοπούλου: Συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας. Γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1945. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε ως φιλόλογος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και συνεργάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα με το «Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη» και το «Παιδαγωγικό Ινστιτούτο». Είναι μέλος της «Εταιρείας Συγγραφέων». Βιβλία της: Χρονολόγιο-Εργοβιογραφία Γιώργου Σεφέρη (2000). Πίσω από τις γραμμές. Σελίδες κριτικής (2005). Κυρία, με θυμάστε; (αφηγήματα, 2010). Χαμηλή βλάστηση (διηγήματα, 2018). Ο βίος και το έργο του Κ.Π. Καβάφη (2002, και νέα συμπληρωμένη έκδοση, 2013) σε συνεργασία με τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο. Κ.Π. Καβάφης, Ποιήματα (ανθολογία, 2003), σε συνεργασία με τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο, με τον οποίο από κοινού ετοιμάζει ανάλογη έκδοση για τη ζωή και το έργο του Μανόλη Αναγνωστάκη. Έχει επιμεληθεί την τρίτομη έκδοση του Κοινού Λόγου της Έλλης Παπαδημητρίου (2003) και το δεύτερο τόμο της Αλληλογραφίας Μαρώς-Σεφέρη (2005). Βιβλιοκριτικές της δημοσιεύονται στο περιοδικό «Εντευκτήριο» της Θεσσαλονίκης και στην αθηναϊκή «Εφημερίδα των Συντακτών».

 

**Το πρόγραμμα της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).


info

4η Σκυταλοδρομία Λόγου

  • Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018
  • 19:30
  • Στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά

 

 

Σχετικά άρθρα 

1η Σκυταλοδρομία Λόγου: Από τον Τίτο Πατρίκιο στον Παντελή Μπουκάλα

2η Σκυταλοδρομία Λόγου: Από τον Παντελή Μπουκάλα στη Ρέα Γαλανάκη

3η Σκυταλοδρομία Λόγου από τη Ρέα Γαλανάκη στον Δημήτρη Δασκαλόπουλο και τη Μαρία Στασινοπούλου

 

 

Μοιράσου το άρθρο: