47ο Φεστιβάλ Βιβλίου – Στο περίπτερο της ΕΡΤ

Με τη συμμετοχή 160 εκδοτών πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018 τα εγκαίνια του 47ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο. Στο περίπτερο της ΕΡΤ, η οποία συνδιοργανώνει το Φεστιβάλ, δεκάδες μεγάλοι και μικροί ενημερώθηκαν για το πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ και το διαδικτυακό project book.ert.gr , ένα site αφιερωμένο στο βιβλίο και στους συγγραφείς.

Ρεπορτάζ Τζένη Χαραλαμπίδου

Στο περίπτερο της ΕΡΤ οι επισκέπτες του Φεστιβάλ μπορούν να βρουν σε cd και dvd (και να πάρουν μαζί τους εντελώς δωρεάν), επιλεγμένες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές σειρές και άλλες εκπομπές από το Αρχείο της ΕΡΤ καθώς και ενημερωτικά έντυπα σχετικά με το Αρχείο της ΕΡΤ (26.000 ψηφιακά τεκμήρια που είναι προσβάσιμα στον διαδικτυακό του χώρο http://archive.ert.gr) και ένα ενδιαφέρον χρονολόγιο για το πώς η ΕΡΤ, από την ίδρυσή της ώς σήμερα, φέρνει μέσα από τις συχνότητές της το κοινό σε επαφή με τη μουσική, το θέατρο, τον κινηματογράφο, την πεζογραφία, την ποίηση…

Φωτό: Μάχη Παπαγεωργίου

Επίσης, στο περίπτερο της ΕΡΤ έχει εγκατασταθεί μία smart τηλεόραση για να μπορεί να πλοηγηθεί επί τόπου το κοινό στο book.ert.gr, στο διαδικτυακό project για τις συνδέσεις του Βιβλίου με την ΕΡΤ και την «Αθήνα – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» . Στο book.ert.gr μπορούμε να δούμε: α) Τηλεοπτικές σειρές μυθοπλασίας και ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές από το Αρχείο της ΕΡΤ με θέμα το βιβλίο και τους συγγραφείς του β) Ρεπορτάζ για τις δράσεις της διοργάνωσης «Αθήνα – Παγκόσμια πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» γ) Συνεντεύξεις από Έλληνες και ξένους συγγραφείς. Ακόμα, στο book.ert.gr το κοινό μπορεί να δηλώσει ποιο αγαπημένο του βιβλίο θα ήθελε να μεταφέρει τηλεοπτικά ή ραδιοφωνικά η ΕΡΤ.

Φωτό: Μάχη Παπαγεωργίου

Τα εγκαίνια του 47ου Φεστιβάλ Βιβλίου πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας αλλά και πλήθους κόσμου. Η συνειδητοποίηση της σημασίας του βιβλίου στην έντυπη μορφή του, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «δεν σημαίνει, κατ’ ουδένα τρόπο, άρνηση ή έστω και αμφισβήτηση της σημασίας της εξέλιξης της ηλεκτρονικής τεχνολογίας στο πεδίο της οικοδόμησης της πληροφόρησης και της γνώσης. Απλώς έχει ως στόχο ν’ αναδείξει γιατί και πώς το βιβλίο, στην έντυπη μορφή του, έχει και θα έχει πάντα την θέση του -θέση περίοπτη μάλιστα ως προς ορισμένες πτυχές της- στη διαμόρφωση της Παιδείας του Ανθρώπου. Βεβαίως, υπό την έννοια της Παιδείας που υπερβαίνει την πληροφόρηση και οδηγεί, μέσω της Γνώσης, στην ουσιαστική μόρφωση, δηλαδή στη δημιουργία Πνεύματος».

Το «παρών» στα εγκαίνια του Φεστιβάλ έδωσε η νέα υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά η οποία αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν αποκτήσει οι εκθέσεις βιβλίου τα τελευταία χρόνια, αναγγέλλοντας εκ παραλλήλου την επανίδρυση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.

Το 47ο Φεστιβάλ Βιβλίου πραγματοποιείται στο Ζάππειο από 31 Αυγούστου έως και 16 Σεπτεμβρίου 2018. Συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ), ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και το Ζάππειο Μέγαρο (ΟΛΥΜΠΙΑ 2016-2018, Επιτροπή Ολυμπίων & Κληροδοτημάτων), σε συνεργασία με την ΕΡΤ, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο. Τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Αθηναίων και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και υλοποιείται στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».

Με κεντρικό αφιέρωμα τη «Μελοποιημένη ποίηση», πραγματοποιούνται αφιερωματικές βραδιές στους μεγάλους δημιουργούς –ποιητές και συνθέτες- με τη συμμετοχή κορυφαίων τραγουδιστών, μουσικών, ηθοποιών και με τις παρεμβάσεις σημαντικών ανθρώπων από τον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, οι οποίοι μας ξεναγούν στα μονοπάτια της περιπετειώδους διαδρομής του ποιήματος, από τη δημιουργία του στις σελίδες του βιβλίου, μετά στο πεντάγραμμο και από εκεί στα χείλη όλων μας.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι διαθέσιμο εδώ: ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ 2018_Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Δείτε στο ακόλουθο βίντεο το σχετικό ρεπορτάζ της Ειρήνης Βασάλου από το δελτίο της ΕΡΤ1.

Μοιράσου το άρθρο: