3η Σκυταλοδρομία Λόγου από τη Ρέα Γαλανάκη στον Δημήτρη Δασκαλόπουλο και τη Μαρία Στασινοπούλου

ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ ΛΟΓΟΥ ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Την Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018 πραγματοποιήθηκε η τρίτη σκυταλοδρομία λόγου, όπου από την πεζογραφία περάσαμε στην βιογραφία – εργοβιογραφία ,Μετά τον Τίτο Πατρίκιο και τον Παντελή Μπουκάλα, ήρθε η σειρά για τη συγγραφέα Ρέα Γαλανάκη να παραδώσει τη σκυτάλη στους Δημήτρη Δασκαλόπουλο και τη Μαρία Στασινοπούλου. Σε μια ιδιαίτερα ζεστή ατμόσφαιρα στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου της Αθήνας, που σε κάθε Σκυταλοδρομία Λόγου είναι ανοικτή για το κοινό, οι συγγραφείς μίλησαν για τις πηγές έμπνευσής τους, τις ιδιαιτερότητες των έργων τους, τη ζωή και το έργο των ποιητών που τους ενέπνευσαν και αποκάλυψαν τον επόμενο σκυταλοδρόμο!

ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ ΛΟΓΟΥ – ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Αφορμή της «σκυτάλης» και αφετηρία για τη συζήτηση αποτέλεσε το κοινό έργο των δύο συγγραφέων «Ο βίος και το έργο του Κ.Π. Καβάφη» (εκδόσεις Μεταίχμιο 2002 και 2013). Όπως τόνισε η Ρέα Γαλανάκη «θαυμάζω τον τρόπο που δουλεύουν οι εργάτες των γραμμάτων. Η εργοβιογραφία είναι μια αφανής δουλειά. Είναι πολύ δύσκολο να δώσεις μια ολοκληρωμένη ματιά στο έργο κάποιου άλλου, χρειάζεται χρόνο και έρευνα.» Η συγγραφέας δήλωσε ότι ήταν το έργο του Καβάφη που τη γαλήνευε και της έδινε δύναμη, όταν ένιωθε περιθωριοποιημένη στα χρόνια της δικτατορίας. Εκείνος την βοήθησε να διαμορφώσει τον τρόπο που έγραψε τα μυθιστορήματά της, με αίσθηση συλλογικότητας και κοινότητας. «Οι στίχοι του είναι αποφθεγματικοί, με σαφή και καθαρά νοήματα, που εύκολα τους βαστάς στη ζωή σου. Επαινέθηκε αλλά και καθυβρίστηκε στην εποχή του. Τις τελευταίες δεκαετίες μας έχει πλήξει η «καβαφομανία». Το έργο όμως των Δασκαλόπουλου-Στασινοπούλου είναι μια ναυαρχίδα ηρεμίας και στοχαστικότητας στο έργο του Καβάφη». Μεταξύ άλλων, η Ρέα Γαλανάκη αναφέρθηκε στη βιβλιογραφία, αλλά και στην αλληλογραφία, που στην ηλεκτρονική πλέον εποχή τείνουν να εκλείψουν ως πηγές έρευνας.

ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ ΛΟΓΟΥ – ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Οι Δημήτρης Δασκαλόπουλος και Μαρία Στασινοπούλου μίλησαν για τη μεθοδολογία της δουλειάς τους και τις ιδιαιτερότητές της: «Τα χρονολόγια είναι μια ιδιαίτερη μορφή βιογραφίας με ανέφικτη πληρότητα! Πρόκειται για έργα όπου χρησιμοποιείς μεν και επιστημονικούς όρους, αλλά απευθύνεσαι στο ευρύ κοινό», είπαν, ενώ για τους δημιουργούς με τους οποίους καταπιάστηκαν, σχολίασαν: «Για τον Σεφέρη ήμασταν σε θέση να γνωρίζουμε αναλυτικά την καθημερινότητά του. Ήταν παρεξηγημένος σαν άνθρωπος, φαινόταν βλοσυρός και μοναχικός, αλλά στην πραγματικότητα είχε χιούμορ και δυνατές φιλίες. Προσπαθήσαμε να δώσουμε την εικόνα του ανθρώπου ανάμεσα στον μύθο και στην πραγματικότητα. Τον Καβάφη τον γνωρίζαμε μόνο από τα ποιήματά του. Τα πρώτα του χρόνια στην Αλεξάνδρεια ήταν άγνωστα, η δε καθημερινότητά του όπως καταγραφόταν ήταν απλή, ανάμεσα στο γραφείο και στο σπίτι. Μέχρι το 1963 η αριστερά τον θεωρούσε ποιητή της παρακμής, ο ίδιος πάντως γνώριζε πολύ καλά τη δύναμη της γραφής του. Οι στίχοι του ταιριάζουν σε κάθε φάσμα της ζωής, της πολιτικής, ακόμα και του αθλητισμού – ‘Αποχαιρέτα τη την Αλεξάνδρεια που χάνεις’ θα μπορούσε να είναι κι ο τίτλος αθλητικής εφημερίδας για την ομάδα που αποκλείεται από το παγκόσμιο κύπελλο!»

ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ ΛΟΓΟΥ – ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Στο τέλος της εκδήλωσης οι δυο σκυταλοδρόμοι αποκάλυψαν τον διάδοχό τους μέσα σε κλίμα αλληλοθαυμασμού και υπερηφάνειας. Πρόκειται για τον Αθηναιογράφο Νίκο Βατόπουλο, δημοσιογράφο, συγγραφέα, φωτογράφο, άνθρωπο υψηλής αισθητικής και βαθιάς παιδείας. «Εστιάζουμε στο τελευταίο του βιβλίο «Περπατώντας στην Αθήνα» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Η ματιά του στο αστικό τοπίο της Αθήνας και στις αλλοιώσεις που υφίσταται αλλά και στη ζωή που κουβαλάει, έχει ασκήσει και τη δική μας ματιά να κοιτάμε δίπλα μας και προς τα πάνω και, κυρίως, να βλέπουμε όταν κοιτάμε!»

Ο Νίκος Βατόπουλος, παραλαμβάνοντας τη ‘σκυτάλη’ σχολίασε: «Βρισκόμενος εδώ στο δημαρχείο, στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου που έχει προκαλέσει γεγονότα όπως η σκυταλοδρομία λόγου, σταδιακά συνειδητοποιώ πόσο σημαντικό είναι να δημιουργούνται τέτοιες αφορμές για συναντήσεις, ώσμωση, ανταλλαγή σκέψης. Ελπίζω ο θεσμός αυτός, που ο δήμος Αθηναίων υλοποιεί παραπάνω από αξιοπρεπώς, να συνεχίσει έτσι!»

ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ ΛΟΓΟΥ – ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Ερωτηθείσα από την ΕΡΤ για το πώς βίωσε αυτή την εμπειρία στην 3η σκυταλοδρομία λόγου, η κ. Στασινοπούλου απάντησε πως η  πρόταση της κ. Γαλανάκη τους έβαλε στη διαδικασία να ξαναδούν την δουλειά τους και να θυμηθούν τον τρόπο με τον οποίον εργάστηκαν τόσα χρόνια. Όσο για την επιλογή παράδοσης της σκυτάλης στον κ. Βατόπουλο «δεν μας ήταν καθόλου δύσκολο, γιατί είναι ένας άνθρωπος που εκτιμάμε, θαυμάζουμε και παρακολουθούμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια μέσα από τη δουλειά του και νομίζω ότι ταιριάζει  στο θέμα της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου.

ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ ΛΟΓΟΥ – ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Ο κ. Δασκαλόπουλος από την πλευρά του δήλωσε πως η συνεργασία με τον δήμο ήταν εξαιρετική εκατέρωθεν. «Αυτό που διαπίστωσα από την προηγουμένη φορά η μάλλον τις δυο προηγούμενες φορές, σε αντίθεση με απόψε, είναι ότι δεν είχε πολύ κόσμο… Τις πρώτες φορές ήταν ο κόσμος λίγο παγωμένος, δεν είχε πάρει μπροστά, δεν είχε διαδοθεί ακόμα αυτή η ιστορία. Όσο για το τι αντίκρυσμα μπορεί να έχει αυτή η διοργάνωση, μένει να το δούμε. Υπάρχει μια μειοψηφία Ελλήνων αναγνωστών, 3-5 χιλιάδες, που είναι»συστηματικοί αναγνώστες» και ο αριθμός αυτός μεγαλώνει, ειδικά το καλοκαίρι, που όλοι παίρνουν ένα βιβλίο για να διαβάσουν περιστασιακά. Έχω όμως την εντύπωση ότι δεν διαβάζουν πάρα πολύ. Και τώρα με την εισβολή της εικόνας, των τάμπλετ, των τηλεοράσεων, του διαδικτύου και όλων αυτών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως είπε και η κ. Γαλανάκη, δεν υπάρχουν αλληλογραφίες. Καταρχήν δεν στέλνει κάνεις γράμματα, ακόμα και σε συνεργασίες που μπορεί να έχεις με περιοδικά ή τόμους, στέλνεις mail, δεν θα υπάρχουν χειρόγραφα στο μέλλον. Ξέραμε πως έγραφε ο Καβάφης, ο Σικελιανός, ο Παλαμάς… Κάθε εποχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, δεν λέω ότι τώρα είναι χειρότερα από πριν, ούτε την κατηγορώ, απλά είναι διαφορετικά από αυτά που ξέραμε.»

Και η κ. Στασινόπουλου συμπλήρωσε «Γίνεται μια προβολή της πόλης, του βιβλίου, τώρα τι αντίκρυσμα έχει αυτό στη φιλαναγνωσία θα δείξει… Γίνονται πάρα πολλά πράγματα, σε πολλά επίπεδα. Θα είμαι επιφυλακτική σε αυτό. φοβάμαι ότι οι αναγνώστες όσο πάνε και ελαττώνονται».

ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ ΛΟΓΟΥ – ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Στην επόμενη λοιπόν, τέταρτη Σκυταλοδρομία Λόγου που θα γίνει τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018, οι Δημήτρης Δασκαλόπουλος και Μαρία Στασινοπούλου, εκπρόσωποι του κειμενικού είδους της Βιογραφίας-Εργοβιογραφίας θα παραδώσουν τη «σκυτάλη» στον Αθηναιογράφο Νίκο Βατόπουλο, εκπρόσωπο του κειμενικού είδους του Χρονογραφήματος-Επιφυλλίδας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο, Κίχλη και Πατάκη.

Μοιράσου το άρθρο: