2η Σκυταλοδρομία Λόγου: Από τον Παντελή Μπουκάλα στη Ρέα Γαλανάκη

Δεύτερη Σκυταλοδρομία Λόγου και από το Δοκίμιο περάσαμε στην Πεζογραφία, με τον συγγραφέα Παντελή Μπουκάλα να παραδίδει τη σκυτάλη στη Ρέα Γαλανάκη. Τη 2η Σκυταλοδρομία Λόγου παρακολουθήσαμε στο Δημαρχείο της Αθήνας όπου είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τους δύο συγγραφείς και να συζητήσουμε μαζί τους για τις Σκυταλοδρομίες Λόγου, το Βιβλίο, τη φιλαναγνωσία…

Ρεπορτάζ-Συνεντεύξεις: Τζένη Χαραλαμπίδου

Η 1η Σκυταλοδρομία Λόγου ξεκίνησε στις 16 Μαΐου 2018, με τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο να δίνει τη σκυτάλη στον συγγραφέα-δοκιμιογράφο Παντελή Μπουκάλα.

Στη 2η Σκυταλοδρομία Λόγου, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018 στο Δημαρχείο της Αθήνας, ο Παντελής Μπουκάλας παρέδωσε τη σκυτάλη στη συγγραφέα Ρέα Γαλανάκη συνολικά για το έργο της και με αφετηρία το τελευταίο της βιβλίο «Δυο γυναίκες, δυο θεές».

Όπως τόνισαν στις ομιλίες τους οι δυο συγγραφείς, τους συνδέει μακροχρόνια αλληλοεκτίμηση εδώ και πολλά χρόνια ενώ εντόπισαν μερικά κοινά τους σημεία στο συγγραφικό έργο τους.

«Δεν υπάρχει κοινωνία χωρίς βιβλίο. Η Λογοτεχνία είναι η γλώσσα μας, είναι η σκέψη μας, είναι η ευαισθησία μας» τονίζει στην κάμερα της ΕΡΤ η Ρέα Γαλανάκη.

Συντονιστές της εκδήλωσης ήταν ο Αλέξης Ζήρας, κριτικός λογοτεχνίας και η Τίνα Μανδηλαρά, δημοσιογράφος-κριτικός λογοτεχνίας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις εκδόσεις Άγρα και τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Στην ομιλία του ο Παντελής Μπουκάλας αναφέρθηκε στον στόχο της Σκυταλοδρομίας Λόγου που δεν είναι άλλος από το «να καλλιεργήσει το σκουλήκι της ανάγνωσης». «Η ανάγνωση δεν προϋποθέτει μόνο ένα, δύο, τρεις σταθμούς. Δεν είμαστε εμείς (οι συγγραφείς) αυτοί που θα προκαλέσουμε την ανάγνωση αν δεν αγκαλιαστεί αυτή η σκυτάλη από περισσότερους ανθρώπους», είπε στην ομιλία του ο συγγραφέας και με τον τρόπο αυτόν κάλεσε το κοινό να έρθει πιο κοντά στο βιβλίο.

Στο video παρακολουθούμε την ομιλία του Παντελή Μπουκάλα.

Οι Σκυταλοδρομίες Λόγου πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των δράσεων για την «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων. Συγγραφείς επιλέγουν ο καθένας το αγαπημένο του βιβλίο από διαφορετική κατηγορία λόγου (Ποίηση, Ιστορία, Βιογραφία/Απομνημονεύματα/Ημερολόγιο, Μυθιστόρημα, Νουβέλα-Διήγημα, Επιστήμη, Θέατρο, Βιβλία για παιδιά & εφήβους, Φιλοσοφία, Κριτική-Δοκίμιο κ.ά.). Στη συνέχεια, καλούν τον/τη συγγραφέα του βιβλίου σε δημόσιο διάλογο, με συμμετοχή κοινού, παραδίδοντάς του/της τη σκυτάλη.

Οι συγκεκριμένες δράσεις αποτελούν μια καλή ευκαιρία για να πάρουν τη σκυτάλη της φιλαναγνωσίας οι πολίτες, δηλώνει στο video ο συγγραφέας Παντελής Μπουκάλας. «Είναι μια δυνατότητα ταξιδιού το διάβασμα» τονίζει ο συγγραφέας και αναφέρεται στην ανάγκη για κρατική προστασία των μικρών βιβλιοπωλείων, των βιβλιοπωλείων της γειτονιάς, ώστε να γίνουν στέκια και πηγές βιβλίου.

Την κάθε Σκυταλοδρομία Λόγου συντονίζουν και παρουσιάζουν εκπρόσωποι από τον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί κ.ά.

Η 3η Σκυταλοδρομία Λόγου έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018. Ποια είναι η επιλογή της Ρέας Γαλανάκη; Σε ποιον/ποια θα παραδώσει τη σκυτάλη της; Το αποκάλυψε στην ομιλία της, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε στο παρακάτω video.

 

Σχετικό άρθρο: 1η Σκυταλοδρομία Λόγου: Από τον Τίτο Πατρίκιο στον Παντελή Μπουκάλα

Μοιράσου το άρθρο: