Οι Σκυταλοδρομίες Λόγου πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των δράσεων για την «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων. Συγγραφείς επιλέγουν ο καθένας το αγαπημένο του βιβλίο από διαφορετική κατηγορία λόγου (Ποίηση, Ιστορία, Βιογραφία/Απομνημονεύματα/Ημερολόγιο, Μυθιστόρημα, Νουβέλα-Διήγημα, Επιστήμη, Θέατρο, Βιβλία για παιδιά & εφήβους, Φιλοσοφία, Κριτική-Δοκίμιο κ.ά.). Στη συνέχεια, καλούν τον/τη συγγραφέα του βιβλίου σε δημόσιο διάλογο, με συμμετοχή κοινού, παραδίδοντάς του/της τη σκυτάλη.

Πρώτη Σκυταλοδρομία Λόγου. Τη σκυτάλη της φιλαναγνωσίας έχει ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος. Ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής παραδίνει τη σκυτάλη σε έναν, επίσης, σπουδαίο εκπρόσωπο, άλλου όμως είδους γραφής: στον συγγραφέα-δοκιμιογράφο Παντελή Μπουκάλα, με αφετηρία το βιβλίο του «Το αίμα της αγάπης – Ο πόθος και πόνος στη Δημοτική Ποίηση».

Την 1η Σκυταλοδρομία Λόγου παρακολουθήσαμε στις 11 Μαΐου 2018, στο Δημαρχείο της Αθήνας, όπου είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τον Τίτο Πατρίκιο και τον Παντελή Μπουκάλα και να συζητήσουμε μαζί τους για τις Σκυταλοδρομίες Λόγου, το Βιβλίο, τη φιλαναγνωσία… Την εκδήλωση συντόνισαν ο δημοσιογράφος Ηλίας Μαγκλίνης και η Μαρία Παναγιωτοπούλου, υπεύθυνη επικοινωνίας και Γραφείου Τύπου του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Οι Σκυταλοδρομίες Λόγου ήταν μια ιδέα του δήμου Αθηναίων καθώς η Αθήνα είναι για το 2018 Παγκόσμια πρωτεύουσα Βιβλίου. «Ήταν μια ιδέα ώστε το βιβλίο να μην είναι κλεισμένο στα ράφια αλλά να κυκλοφορεί, όχι μόνο ανάμεσα στους συγγραφείς αλλά ακόμα περισσότερο ανάμεσα στους αναγνώστες» δηλώνει στο video ο Τίτος Πατρίκιος.

«Δεν είναι το βιβλίο ένας κλειστός κόσμος, δεν είναι ένας κόσμος αυτοαναφορικός. Είναι ένας κόσμος για τους αναγνώστες, δεν υπάρχουμε εμείς οι συγγραφείς χωρίς τους αναγνώστες» τονίζει, στην κάμερα της ΕΡΤ και στην Κατερίνα Μπατζάκη, ο Παντελής Μπουκάλας. «Θέλουμε τη χαρά που νιώθουμε όταν γράφουμε να τη μεταφέρουμε, έστω σε ένα μικρό ποσοστό, και στον αναγνώστη» αναφέρει στο video ο συγγραφέας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις εκδόσεις Άγρα και Κίχλη.

Τις Σκυταλοδρομίες Λόγου συντονίζουν και παρουσιάζουν εκπρόσωποι από τον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί κ.ά.

Η 2η Σκυταλοδρομία Λόγου έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018, στις 19:30, στο Δημαρχείο της Αθήνας. Ποια θα είναι άραγε η επιλογή του Παντελή Μπουκάλα; Σε ποιον/ποια θα παραδώσει τη σκυτάλη του στις 11 Ιουνίου;

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.


ΠΗΓΗ photos: Επίσημη σελίδα FB της» Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου»

 

Μοιράσου το άρθρο: