Με αφορμή τον επετειακό εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο έχει προκηρύξει Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διηγήματος που θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Μαρτίου 2019

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Διηγήματος με τίτλο «1 φράση + 821 λέξεις για το 1821» πραγματοποιείται με τη στήριξη της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο της σειράς  εκδηλώσεων «1821: Απηχήσεις στο σήμερα».

Αντικείμενο του διαγωνισμού αποτελεί η συγγραφή πρωτότυπου διηγήματος, έως 821 λέξεων, στην ελληνική γλώσσα, στο οποίο θα πρέπει απαραίτητα να γίνει χρήση της φράσης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη «Αν δεν είμεθα τρελοί, δεν εκάναμεν την επανάστασιν» (αυτούσια ή σε ελεύθερη απόδοση).

Τα διηγήματα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω e-mail στο diagonismos@nhmuseum.gr.

Ο Διαγωνισμός αφορά φυσικά πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Η Κριτική Επιτροπή, αξιολογώντας τα υποβληθέντα διηγήματα, επιλέγει (έως και) σαράντα, τα οποία θα συμπεριληφθούν σε ειδική συλλογική έντυπη έκδοση της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρεία της Ελλάδος (IEEE).

Στους συγγραφείς των έξι καλύτερων διηγημάτων θα απονεμηθεί τιμητική διάκριση και θα προσφερθούν συλλεκτικές εκδόσεις της ΙΕΕΕ, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο το φθινόπωρο του 2019.

Κριτική Επιτροπή:

 • Μαρία Ευθυμίου: καθηγήτρια ιστορίας Νέου Ελληνισμού-ΕΚΠΑ (πρόεδρος)
 • Χαρίκλεια Δημακοπούλου: νομικός-ιστορικός των Θεσμών
 • Δημήτρη Αθηνάκη: επιμελητής εκδόσεων, μεταφραστής και κριτικός λογοτεχνίας
 • Τασούλα Επτακοίλη: δημοσιογράφος και συγγραφέας
 • Ισίδωρο Ζουργό: εκπαιδευτικός και συγγραφέας
 • Ισμήνη Καπάνταη: συγγραφέας
 • Ούρσουλα Φωσκόλου: διηγηματογράφος και μόνιμη συνεργάτης του λογοτεχνικού περιοδικού «Φρέαρ»

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει οπωσδήποτε πριν από τη συμμετοχή τους να ενημερωθούν για τους όρους του διαγωνισμού, όπου περιγράφονται αναλυτικά η διαδικασία συμμετοχής και υποβολής των διηγημάτων, οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των συμμετεχόντων και του διοργανωτή.

Οι όροι του διαγωνισμού έχουν αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του Μουσείου www. nhmuseum.gr, καθώς και στη σελίδα του στο facebook  Εθνικό Ιστορικό Μουσείο- National Historical Museum, ενώ διατίθενται και σε έντυπη μορφή στο χώρο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

info

 • Διάρκεια: Έως 25 Μαρτίου 2019
 • Υποβολή Διηγημάτων: diagonismos@nhmuseum.gr
 • Απευθύνεται σε ενήλικες
 • Περισσότερες πληροφορίες: Επικοινωνήστε με τις κκ. Άννα Κάνδια, Ρεγγίνα Κατσιμάρδου, Παναγιώτα Παναρίτη και Νατάσα Καστρίτη στα 210 3237617, 210 3237215

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης «Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

Μοιράσου το άρθρο: