Παζάρι ποιητικού βιβλίου

Με αφορμή το γεγονός ότι η Αθήνα ήταν το 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου,  δημιουργήσαμε το book.ert.gr αναζητώντας όλες τις συνδέσεις του Βιβλίου με την ΕΡΤ στο πέρασμα της ιστορίας της και παρουσιάζοντας τις δράσεις που διοργάνωσε ο δήμος Αθηναίων στο πλαίσιο της μεγάλης αυτής γιορτής για το Βιβλίο.  

Το Βιβλίο στην ΕΡΤ

Ψάξαμε στο πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ και παρουσιάσαμε στο book.ert.gr τηλεοπτικές σειρές και εκπομπές καθώς και ραδιοφωνικές εκπομπές με θέμα τους το βιβλίο και τους συγγραφείς τους.

Από τις μακρινές μας δεκαετίες, αυτές του ‘50, του ‘60, του ‘70, ώς και σήμερα, η κλασική ελληνική λογοτεχνία αποτελούσε πάντα έμπνευση για τη δημιουργία ραδιοφωνικών εκπομπών στο δημόσιο ραδιόφωνο. Στις αρχές της δεκαετίας του ΄50, το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας αποφασίζει να εντάξει στο πρόγραμμά του θεματική για το βιβλίο. Εμπνευστής της ιδέας για μια σειρά εκπομπών λόγου με επιμορφωτική και ψυχαγωγική διάθεση υπήρξε ο επί σειρά ετών παραγωγός και συγγραφέας Ντίμης Αποστολόπουλος. Στόχος ήταν να έρθει το ελληνικό ακροατήριο σε επαφή με την παγκόσμια λογοτεχνία. Η θεματική «Βιβλίο» εγκαινιάζεται επισήμως τον Αύγουστο του 1951 από το Εθνικό Πρόγραμμα με την εκπομπή «Το ξένο βιβλίο» υπό την επιμέλεια του ίδιου του Ντίμη Αποστολόπουλου. Από τότε ώς σήμερα, το ραδιόφωνο «ερωτεύτηκε» την ξένη και ελληνική λογοτεχνία, ενώ ολόκληρα βιβλία, θεατρικά και μη, μεταφέρθηκαν αυτούσια στα μικρόφωνα των ραδιοθαλάμων της ΕΡΤ, δια στόματος σπουδαίων ηθοποιών.

Αποτελώντας μόνιμη και αγαπημένη στήλη του ραδιοφωνικού προγράμματος, θα ήταν αδύνατον το «Βιβλίο» να μην υφίσταται ως θεματική ενότητα και στην Τηλεόραση της ΕΡΤ όπου η ακουστική επαφή που παρείχε το ραδιόφωνο οπτικοποιήθηκε και η επικοινωνία του θεατή με τη Λογοτεχνία έγινε αμεσότερη και πιο ζωντανή.

Χιλιάδες εκπομπές λόγου, σειρές-ντοκιμαντέρ βασισμένες σε έργα συγγραφέων, αφιερώματα και συνεντεύξεις παρουσιάστηκαν, και ώς σήμερα συνεχίζονται να μεταδίδονται από τη Δημόσια Τηλεόραση, ούσα πάντα πιστή και αφοσιωμένη στις Τέχνες και στον Πολιτισμό.

Εκτός από τις εκπομπές λόγου και τύπου ντοκιμαντέρ, η Δημόσια Τηλεόραση έβαλε το μεγάλο στοίχημα να αναλάβει μεγάλες τηλεοπτικές παραγωγές μυθοπλασίας όπου μετέφερε στη μικρή οθόνη την ατμόσφαιρα, το κλίμα και το συναίσθημα που κυριαρχούσαν στις σελίδες του εκάστοτε βιβλίου.

Οι τηλεοπτικές σειρές του ΕΙΡΤ, της ΕΡΤ, της ΥΕΝΕΔ και της ΕΤ1 αγαπήθηκαν πολύ από το κοινό, σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις «έκλεισαν» τον κόσμο στα σπίτια του.  Κάποιες σειρές, δυστυχώς, δεν διασώθηκαν στα χρόνια…

Στο book.ert.gr παρουσιάζονται:

  • αποσπάσματα από αγαπημένες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές σειρές με σενάριο βασισμένο στη λογοτεχνία,
  • αποσπάσματα από το Θέατρο της Δευτέρας (της πολύ σημαντικής εκπομπής της ελληνικής Τηλεόρασης που άφησε εποχή), καθώς και
  • αποσπάσματα από ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές με θεματική το βιβλίο.

Αθηναϊκή Διαδρομή Βιβλίου

Η Σάρτζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι η «Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2019»

Από τη Μαδρίτη, στην Αλεξάνδρεια, λίγα χρόνια αργότερα στο Άμστερνταμ, στο Μπουένος Άιρες και στην Μπανγκόκ, το 2017 στο Κονακρί… για να φτάσει πλέον στη δική μας Αθήνα το 2018. Ο θεσμός «Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» φιλοξενήθηκε για έναν ολόκληρο χρόνο, από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Απρίλιο του 2019, στην ελληνική Πρωτεύουσα και στις 22 Απριλίου του 2019 η Αθήνα παρέδωσε τη σκυτάλη στη Σάρτζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Στόχος αυτής της διοργάνωσης ήταν το βιβλίο να βγει από τις βιβλιοθήκες, να ταξιδέψει σε κάθε γειτονιά της πόλης, να το διαβάσουν όλοι, κάθε κοινωνική ομάδα, κάθε παιδί και κάθε πρόσφυγας. Δεκάδες δράσεις και εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα. «Συνένοχοι» σε αυτό ήταν εκδοτικοί οίκοι, συγγραφείς, πολιτιστικοί και κοινωνικοί φορείς και οργανισμοί, άνθρωποι των Τεχνών και των Γραμμάτων. Μέγας χορηγός της διοργάνωσης ήταν το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στο book.ert.gr παρουσιάσαμε αυτές τις δράσεις, εμπλουτισμένες με συνεντεύξεις και άλλο οπτικοακουστικό υλικό.

Fluffylibrary. Photo Credits: Πάνος Κοκκινιάς

Η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου είναι μία πρωτοβουλία της UNESCO, του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού του ΟΗΕ. Ξεκίνησε το 2001, μετά την πρόταση της ισπανικής κυβέρνησης και της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Εκδοτών και η ιδέα προέκυψε μετά τη μεγάλη αποδοχή που είχε η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων.

H ANAΘEΣΗ

Στη διαδικασία επιλογής πόλης, συμμετέχουν, μαζί με την UNESCO, οι 3 σημαντικότεροι παγκοσμίως φορείς της βιομηχανίας του βιβλίου:

  • η Διεθνής Συνομοσπονδία Εκδοτών
  • η Διεθνής Συνομοσπονδία Βιβλιοθηκών
  • και η Διεθνής Συνομοσπονδία Βιβλιοπωλών

 

Απρόσμενες αναγνώσεις με Κινητήρα

Για το book.ert.gr, για την ευκαιρία που έδωσε η ΕΡΤ στον κόσμο να αγαπήσει το βιβλίο αλλά και για τη φιλαναγνωσία γενικότερα μιλήσαμε στο στούντιο της ενημερωτικής εκπομπής «Άλλη Διάσταση» με τον Κώστα Αρβανίτη (29/6/2018).

Εξαιτίας της διοργάνωσης «Αθήνα-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» η χρονιά που πέρασε γέμισε τη ζωή της ομάδας εργασίας του book.ert.gr με ποικίλα ρεπορτάζ για τις δράσεις και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, με ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις από σπουδαίους πνευματικούς ανθρώπους, με ωραίες λογοτεχνικές συζητήσεις και πολλή φιλαναγνωσία. Στην ΕΡΤ συνεχίζουμε να στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που στοχεύει στον Πολιτισμό!  

Μοιράσου το άρθρο: